Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De prisas för att sprida kunskap om Förintelsen

Natalie Verständig
Foto: Alex Buhl/Press
Anders Rydell
Foto: Press

Den 27 januari varje år samlas människor över hela världen för att manifestera på Förintelsens minnesdag. I Stockholm delar på söndagen ärkebiskop Antje Jackelén ut årets stipendier från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

Expressen TV sänder direkt från Dramaten i Stockholm.

flera håll i Sverige uppmärksammas Förintelsens minnesdag på söndagen. Klockan 14.00 tilldelas Natalie Verständig och Anders Rydell stipendium för deras arbete med att förmedla kunskap om Förintelsen. De får vardera 200 000 kronor.

På ceremonin deltar bland andra statsminister Stefan Löfven (S), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och kulturminister Amanda Lind (MP).

Natalie Verständig

Natalie Verständig tilldelas stipendiet för att stödja spridningen av hennes roman om morfar Samuel som överlevde nio arbets- och koncentrationsläger under andra världskriget. Nu ska svenska skolbarn kunna ta del av morfaderns liv och minnen.

”Med hjälp av fiktionens kraft och vittnesmålets autenticitet vidgar Natalie Verständig förståelsen för folkmordets konsekvenser”, skriver stiftelsen i sin motivering.

Anders Rydell

Författaren Anders Rydell och förlaget Novellix får stipendiet för sitt arbete med att tillgängliggöra och sprida noveller skrivna av förintelseöverlevare, som aldrig tidigare översatts till svenska. Förlaget översätter fyra noveller som kommer att få omslag av konstnären Lars Lerin.

”I nydanande form ges texterna nytt liv och erbjuder ögonblicksbilder av ett annars närmast oöversiktligt historiskt skeende”, står det i stiftelsens motivering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.