En studie från Storbritannien, baserad på över åtta miljoner patientjournaler, visar att vuxna personer med Downs syndrom löper fyra gånger högre risk att insjukna i covid-19, och hela tio gånger högre risk att dö av coronaviruset.
För att få ett säkert resultat har forskarna tagit hänsyn till att Downs syndrom kopplas till sämre immunförsvar, hjärt- och lungsjukdomar samt behov av boendestöd. Men även bortsett från dessa faktorer kvarstår en förhöjd risk. Ytterligare forskning från USA och Storbritannien visar liknande resultat.
Brittiska myndigheter agerade omgående, och i början av november klassades vuxna med Downs syndrom som en extremt sårbar riskgrupp, som ska prioriteras under vaccineringen.
Vädjar: Prioritera Downs syndrom
I Sverige saknas motsvarande rekommendation. Enligt Socialstyrelsen klassas endast personer med så kallad flerfunktionsnedsättning som riskgrupp, vilket betyder att man både har en intellektuell funktionsnedsättning och rörelsehinder.
I ett brev till berörda myndigheter och socialminister Lena Hallengren (S) vädjar Svenska Downsföreningen och Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, att Sverige ska tänka om.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning, i synnerhet personer med Downs syndrom, ska vara bland de första som får vaccin mot covid-19, skriver de i brevet.
– Socialstyrelsen svarade att det var ett viktigt och bra inspel, men Folkhälsomyndigheten sa till TV4 senast i veckan att de inte kommer ändra prioriteringsplanen i nuläget, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande för Svenska Downföreningen.
– Riskerna med coronaviruset är lika höga för en vuxen person med Downs syndrom, speciellt om man är över 40 år, som för en 80-åring. Det finns fog för att vara orolig. Många bor också på särskilda boenden där man är rädd för att det ska komma in smitta.
Hur har pandemin varit för personer med Downs syndrom?
– Jättemånga är oroliga och isolerade. Flera mår psykiskt dåligt. Det kan vara jobbigt att man inte fullt ut förstår vad som händer i världen. Dessutom försvinner rutinerna, man kan inte göra de saker som man vanligtvis brukar. Vissa anhöriga tvingas också stanna hemma, och kanske inte kan jobba. Det blir många ringar på vattnet, säger Veronica Magnusson Hallberg.
28-årige Rikard dog av corona
Expressen har tidigare berättat om 28-åriga Rikard Andersson från Katrineholm, som hade Downs syndrom och dog i covid-19 i april. Rikards bror Viktor Winterqvist berättar att det senaste året har varit tufft för familjen.
– Det har varit svårt att smälta min brors bortgång. Det är två steg fram och ett steg bak. Vi har i princip ställt in julfirandet i år, eftersom julen kretsade så mycket kring min bror. Samtidigt har det varit ett svårt år för många personer, säger han.
När Rikard gick bort i våras var mycket fortfarande okänt om viruset, och hur det drabbar personer med funktionsnedsättningar. När det nu finns studier på att corona slår hårdare mot gruppen tycker Viktor Winterqvist att myndigheterna bör agera efter det.
– Det skulle vara jättebra om de kan få förtur till vaccinet. Vi vuxna normalstörda förstår vad vi behöver skydda oss från, men min bror blev knockad av en osynlig boxare. Han hade inte en suck om vad som pågick ute i världen. Han levde efter principen att han skiter i att ha ont, där man behövde vara en detektiv för att luska fram om han mådde dåligt.