Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De portas från terrorsamtalen

Vänsterpartiet bjuds inte in till terrorsamtalen. Foto: Christian Örnberg
Löfven bjuder in alliansen till terrorsamtal. Foto: Nora Lorek

Den politiska irritationen kring Stefan Löfvens samtal med alliansen om antiterroråtgärder växer.

Först beslutet att inte bjuda in Jimmie Åkesson och SD till samtalen - något som kritiseras av polisprofessor Leif GW Persson.

Nu får även Vänsterpartiet nobben av regeringen.

– Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort, säger Anders Ygeman till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven bjöd under söndagen in övriga partier till samtal om nya åtgärder mot terrorism. Samtalen ska hållas efter påsken. Men inbjudan gick inte till Sverigedemokraterna.

Och inte heller till Vänsterpartiet.

Orsaken är att V hoppade av den förra överenskommelsen. Det var liknande samtal som hölls för två år sedan. Men V gillade inte förslagen om bland annat ökad kameraövervakningen, utan drog sig ur.

Därför får man inte vara med i de nya samtalen, säger Anders Ygeman till Ekot. Regeringen slår fast att V inte bara kan vara med på delar av uppgörelsen, utan måste ändra sina tidigare ställningstaganden.

Anna Kinberg Batra och ANnie Lööf är välkomna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

V-ledaren: Vi kan delta i förhandlingarna

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt köper inte argumentet. Han vill gärna delta i de nya samtalen.

– De besluten ska inte förhandlas om, de är antagna av riksdagen. Men även om vi var oeniga på några områden då, så hindrar det inte att när vi ser framåt och pratar om andra delar av lagstiftningen, att vi kan delta i de förhandlingarna, säger Jonas Sjöstedt enligt TT.

Att Sverigedemokraterna också lämnas utanför antiterror-samtal är känt sedan tidigare.

Beslutet kommenterades av SD-ledaren Jimmie Åkesson i Expressen:

– Vi är inte ett litet parti längre. Vi är riksdagens tredje största parti och tittar man på opinionsmätningarna så är vi ett ännu större parti efter nästa val. Det är inte orimligt att man då också bjuder in oss till de här överläggningarna.

Att SD hålls utanför var känt sedan tidigare. Foto: Patrik C Österberg / IBL

Även polisprofessorn Leif GW Persson har ifrågasatt att SD lämnas utanför de viktiga samtalen.

– Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen. Man får tycka vad man vill om folks åsikter, men man kan inte lösa det på det viset att man tar ifrån folk deras talerätt. Vad är det för jävla demokrati? sade GW till Expressen.

Löfvens uppsving efter terrorattacken

Men regeringen har inga planer på att släppa in Åkesson.

– Sverigedemokraterna har haft en sån hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, säger Anders Ygeman till Ekot.

I en ny opinionsundersökning som SVT låtit göra framgår samtidigt att Stefan Löfven och hans regering fått ett uppsving tack vare sitt sätt att hantera terrorattacken.

Samtalen initierades efter dådet på Drottninggatan. Foto: Noella Johansson / TT

I undersökningen, gjord av Novus för SVT, svarar 62 procent att de är nöjda med statsministerns insats under de dramatiska dygnen. 37 procent svarar vidare att har förtroende för regeringen, jämfört med 22 procent i december 2016.