De planerade attack på ett kärnkraftverk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bröderna misstänks ha ändrat sina planer i samband med att Salah Abdeslam greps.
Foto: Interpol/EPA/TT
Kärnkraftverket Tihange evakuerades i samband med attackerna.
Foto: Julien Warnand/EPA/TT

Först attackerades flygplatsen, sedan en central tunnelbanestation.

Men kanske var ingen av dessa platser terroristernas huvudmål.

Enligt belgiska tidningen DH kan bröderna El Bakraoui ha planerat en attack mot ett belgiskt kärnkraftverk.

Tisdagens terrorattentat i Bryssel har drabbat många, och minst 32 personer omkom i attackerna.

Men nu visar det sig att skadan kunde ha blivit ännu större.

Enligt den belgiska tidningen DH fångades två personer på bild vid en anläggning som arbetar med kärnkraftsutveckling i Belgien. Personerna visade sig vara bröderna Ibrahim och Khalid El Bakraoui, som båda sprängde sig själva och många andra till döds under tisdagens attacker.

Övervakningsbilderna togs strax efter terrorattentaten i Paris och visar att bröderna kan ha haft ännu större mål än flygplatsen och tunnelbanestationen där tisdagens attacker ägde rum.

"Tvingades välja lättare mål"

När belgisk militär blev varse informationen i februari placerade man ut 140 soldater vid centrala kärnkraftsanläggningar för att garantera säkerheten.

Och när sedan även Salah Abdeslam, en av aktörerna vid attentaten i Paris, greps i slutet av förra veckan misstänker man att det började brännas under fötterna på bröderna El Bakraoui. De ska då ha vänt blicken bort från kärnkraftsanläggningar för att i stället fokusera på tisdagens mål, flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek.

En poliskälla säger till DH att attacken inte kom som någon överraskning.

– Vi visste att det här skulle hända. De påskyndade förmodligen sina planer eftersom de kände sig pressade. Trots att det inte gick att förhindra dessa attentat kan man säga att omfattningen hade varit mycket större om terroristerna hade kunnat genomföra sin ursprungliga plan. Nu tvingades de välja ett lättare mål, säger källan.

Enligt tv-kanalen VTM var attacken egentligen planerad att äga rum först på måndag, under annandag påsk. Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas av myndigheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.