Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De kan ta över efter Isabella Lövin

Isabella Lövin om beslutet att lämna politiken helt.
Amanda Lind.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Lindhagen.
Foto: ALI LORESTAIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi.
Foto: PRESSBILD

Amanda Lind, Åsa Lindhagen eller Märta Stenevi?

Expressen reder ut vem som kan ta över efter MP-språkröret Isabella Lövin.

– Gissningsvis är de nuvarande ministrarna med i diskussionerna, säger statsvetaren Niklas Bolin, som specialiserat sig på Miljöpartiet.

Isabella Lövin (MP) meddelade på onsdagen att hon lämnar politiken. Nu behövs en efterträdare till såväl kvinnligt språkrör som miljö- och klimatminister. Det är inte nödvändigtvis samma person som får båda rollerna.

Ännu har ingen tillkännagett sin kandidatur till språkrör – däremot har favorittippade Alice Bah Kuhnke redan tackat nej. 

Den tidigare kultur- och demokratiministern är i dag EU-parlamentariker, och säger att hon vill stanna i Bryssel. Bah Kuhnke motiverar beslutet med sina tunga förtroendeuppdrag för att leda EU:s klimatarbete.

Expressens politikreporter Maggie Strömberg, som har skrivit boken ”Vi blev som dom andra: Miljöpartiets väg till makten”, säger att många hade hoppats på Alice Bah Kuhnke. Internt anses hon vara en stark kommunikatör, som ledde valrörelsen i EU-valet på ett bra sätt. 

Doldis kan överraska

Trots att Bah Kuhnke har sagt nej finns det fortfarande ett hopp om att hon ska kunna övertalas att ta posten. Flera i partiet talar om att hon är ”plikttrogen” och ställer upp om partiet verkligen vill det. 

Också nuvarande kultur- och demokratiministern Amanda Lind och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen kan bli aktuella, enligt Strömberg.

En mer okänd person som kan överraska är partisekreteraren Märta Stenevi. Hon valdes till partisekreterare för drygt ett år sedan trots att hon inte var valberedningens kandidat. Hon har nära relationer till många kommun- och landstingspolitiker, en viktig maktfaktor i partiet. Flera beskriver också att hon tog på sig ledartröjan under de krismöten partiet höll i slutet av juni när Socialdemokraterna förhandlade migrationspolitiken utan Miljöpartiet.

– Vill Märta bli språkrör så blir det hon, säger en centralt placerad miljöpartist.

MP-ministrar i diskussionerna

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, tror också att de nuvarande MP-ministrarna finns med i diskussionerna.

– Amanda Lind är en person som har synts en del och många anser att hon har gjort ett bra jobb, åtminstone internt i partiet. Detsamma gäller för Åsa Lindhagen, säger Niklas Bolin.

Förutom val av språkrör väntar samtal om hur regeringen ska möbleras om, när en ny miljö- och klimatminister ska utses. 

– Formellt är det Stefan Löfven som utser ministrar, så det ska vara en person som har hans förtroende också, säger Bolin.

Expressens politikexpert Jenny Madestam lyfter fram ytterligare namn som potentiella språkrör: Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog, deras migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk samt statssekreteraren och tidigare gruppledaren Maria Ferm. Enligt uppgifter till Expressen är Ferm dock inte intresserad.

– Miljöpartiet är ett parti som kan överraska när det gäller val av språkrör, säger Madestam.

De kan ta över efter Isabella Lövin:

Amanda Lind.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Amanda Lind, 40

Kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågorna sedan 2019. Tidigare partisekreterare och kommunalråd i Härnösand. Utbildad psykolog och gift med konstnären Björn Ola Lind.

Märta Stenevi.
Foto: LARS DAREBERG

Märta Stenevi, 44

Partisekreterare sedan 2019. Tidigare kommunalråd i Malmö. Har en bakgrund som marknads- och inköpschef inom förlagsbranschen. Partipolitiskt aktiv sedan 2012.

Åsa Lindhagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Åsa Lindhagen, 40

Jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation sedan 2019. Tidigare socialborgarråd i Stockholm. Utbildad civilingenjör och har jobbat som managementkonsult på EY.

Alice Bah Kuhnke.
Foto: OLLE SPORRONG

Alice Bah Kuhnke, 48

EU-parlamentariker sedan 2019. Tidigare kultur- och demokratiminister. Innan dess tv-programledare och hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF.

Karolina Skog.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Karolina Skog, 44

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson sedan 2019. Tidigare miljö- och klimatminister. Har en bakgrund som kommunalråd i Malmö och är utbildad inom humanekologi.

Annika Hirvonen Falk.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Annika Hirvonen Falk, 31

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson och gruppledare sedan 2019. Har en bakgrund som kommunpolitiker i Sundbyberg. Studerar juridik vid Stockholms universitet.

Maria Ferm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Maria Ferm, 34

Statssekreterare i Statsrådsberedningen sedan 2019. Tidigare migrationspolitisk talesperson och gruppledare, samt språkrör för Grön ungdom. 

Politikreporter Maggie Strömberg om Isabella Lövins avgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.