Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De pekas ut: Gör maffians vapen

Raimo Huolman demonstrerar en egen produkt: "Det är ingen eldkastare. Det är en ogräsbrännare", säger vapentillverkaren, i vars tidigare domar det står: "Huolman fungerar som vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar".
Polisen provskjuter vapen med en av Raimo Huolmans konverteringssatser
Raimo Huolman och Expressens David Baas. Foto: Suvad Mrkonjic

En resväska med halvfärdiga kulsprutepistoler, en hemmabyggd eldkastare, hundratals automatvapenstillsatser och mängder med närstridsvapen.

De kriminellas vapensmeder har genom åren försett gängvärlden med egentillverkade vapen.

Expressen har kartlagt de senaste vapenhärvorna och träffat Raimo Huolman, 46, som genom åren pekats ut som maffians vapensmed.

– Jag är som Bofors, säger han till Expressen.

Lagen om krigsmateriel

Lagen förbjuder att man utan tillstånd tillverkar, utvecklar, handlar med eller exporterar vapen eller tekniskt stöd till militär utrustning.

Tillstånd kan lämnas av den statliga myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, vars uppgift är frågor om tillstånd, förbud, undantag i enskilda fall och certifiering. Tillstånd får endast lämnas om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik.

Ärenden som är av särskild vikt eller har principiell betydelse lämnar ISP över till regeringen efter att ha yttrat sig.

Källa: Lagen om krigsmateriel.

Raimo Huolman står på en grusplan nära järnvägsspåret vid Bergsnäsvägen i Växjö. Kommunen har sparkat ut honom från hans verkstad och jämnat byggnaden med marken.

I verkstaden drev han sitt vapensmedsbolag, som nu är försatt i konkurs.

– Det går inte att kämpa mot myndigheterna när de är emot dig vad du än gör, säger Huolman om vapenverksamheten, som enligt honom mest gick på export till USA, EU och bara en liten del till svenska kunder.

I februari dömdes han av Växjö tingsrätt för bland annat vapenbrott, medhjälp till vapenbrott, grov smuggling - och grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Utredningen visade att han tillverkat minst 600 konverteringssatser till Glockpistoler och sålt minst 300 konverteringssatser till det halvautomatiska geväret AR 15. Konverteringssatserna gör vapen helautomatiska och ökar därmed vapnens eldkraft väsentligt.

"Det är en ogräsbrännare"

När polisen slog till mot Huolman i oktober 2013 hittade de också en hembyggd eldkastare.

– Det är ingen eldkastare. Det är en ogräsbrännare, säger Huolman.

För polisen är Huolman ett välkänt namn. Fyra gånger tidigare har han dömts för vapenrelaterad brottslighet. 2005 dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grov smuggling.

Polisen hade då kommit över 19 skjutvapen, mängder med vapendelar och 2 400 patroner. I tingsrättsdomen fastslogs att "Huolman fungerar som vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar. De vapen han förser dessa kretsar med är av synnerligen farlig art och har också använts vid mycket allvarlig brottslighet."

I dag säger Huolman att anklagelsen om att han är de kriminellas vapensmed bara är "bullshit", men han tillägger:

– Det jag gjort, det har jag gjort. Det fanns en del felaktigheter. Jag har lämnat det bakom mig.

Kraftigt ökad eldkraft

Huolman menar att han efter den domen har lagt av med illegala vapen och i stället ägnat sig åt att tillverka och sälja vapentillsatser avsedda för sportskytte.

I tester som Statens kriminaltekniska laboratorium gjort av Huolmans produkter i den senaste utredningen visas hur vapnen får kraftigt ökad eldkraft av konverteringssatserna. Själv menar han att han inte kan ta ansvar för vad produkterna används till:

– Jag är som Bofors. Bofors säljer sina grejer som används i Irak för att döda folk med. Mina grejer används troligtvis inte för att döda folk med, säger han.

– Jag kan inte ha mer moral än vilket annat företag som helst. Skulle jag börja ha sån moral så kan jag inte sälja nånting.

"Inget tillstånd"

Han har överklagat tingsrättsdomen och i sitt överklagande anfört att flera myndigheter under lång tid haft koll på hans verksamhet utan att reagera:

– Myndigheterna har varit inne på min sajt sedan 2012 och aldrig kritiserat mig. Tullen har öppnat mina utgående paket och tejpat igen med tullpapper och skickat vidare dem utan att göra en anmälan.

Du har uppenbarligen inte haft nåt tillstånd för det här.

– Nej, inget tillstånd. Jag har inte ansett att jag behöver det för alla myndigheterna har ansett att det går bra.

 

 

Vittnade mot Huolman

Men alla myndigheter har inte ansett att Huolmans verksamhet är OK. Inspektionen för strategiska produkter - den statliga myndighet som utövar kontroll av krigsmateriel - användes som expertvittne i utredningen mot honom.

Kammaråklagare Måns Biörklund, som driver målet, kommenterar Huolmans förklaring att myndigheter känt till verksamheten och därmed gett ett slags tyst godkännande:

"Tingsrätten uttalade sig avseende dessa omständigheter i domen - de ansåg att omständigheter inte medförde att hans agerande är straffrättsligt ursäktligt."

Sällsynt med hemmabyggen

Huolman är inte den ende som i polisens ögon tillverkat vapen eller vapendelar. Expressens granskning avslöjar två andra vapensmedshärvor som nu får sitt rättsliga efterspel - båda med kopplingar till mc-gäng.

Sett till hela den kriminella världen är det sällsynt med hemmabyggda vapen i Sverige eftersom det är få som har tillräcklig kunskap och förmåga att tillverka fungerande vapen, enligt Nationella operativa avdelningen, NOA, som tidigare hette Rikskriminalpolisen.

En fördel, för de kriminella, är att vapnen inte kan spåras från fabriken och framåt, och att man slipper smugglarledet om vapnen tillverkas i Sverige, enligt NOA. Men svårigheten att spåra vapnen faller då antalet vapensmeder är så få att deras produkter lätt känns igen.

"Ofta uppstår problem"

Ett annat problem, enligt NOA, är att det ofta uppstår tekniska problem med egentillverkade vapen:

"En del egenproducerade vapen håller ganska hög teknisk nivå, men ofta uppstår problem. Detta gäller även modifierade vapen som har gjorts om från tex gasvapen. I flera händelser har dessa inte fungerat eller lett till eldavbrott när de skulle till att användas i kriminella sammanhang", skriver NOA i ett mejl via pressekreteraren Carolina Ekéus.

 

LÄS OCKSÅ: SD-avhoppare dömd – gjorde minipistoler