De överlevde i huset - Ariel Castro tog sitt liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skräckhuset. I över tio år hölls de kidnappade kvinnorna inlåsta i källaren av Ariel Castro, även kallad "Monstret". Genom att sparka hål i den yttre dörren kunde grannarna på den lugna villagatan Seymour Avenue i Cleveland höra Amanda Berrys rop på hjälp.

Tio år av övergrepp, våldtäkter och tortyr i Ariel Castros skräckhus tog slut i maj 2013.

Några månader senare hittas Ariel Castro död i sin cell.
Så här försöker Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus att ta igen de förlorade åren.

Bröt sig ut. Amanda Berry fick hjälp av grannen Charles Ramsey att bryta sig ut ur huset.
Foto: Foto: Dan Callister, Pacificcoastnews.

Amanda Berry hade hållits inlåst i tio år och 16 dagar när hon den 6 maj 2013 förstod att Ariel Castro - kidnapparen som kommit att kallas Monstret - hade glömt att låsa den inre av de två ytterdörrarna när han lämnade huset.
Genom att sparka hål i den yttre dörren kunde grannarna på den lugna villagatan Seymour Avenue i Cleveland höra hennes rop på hjälp.

Charles Ramsey och Altagracia Tejeda rusade dit och lyckades med gemensamma krafter bryta upp dörren så att Amanda Berry och hennes sexåriga dotter Jocelyn kunde springa in till grannen och ringa larmnumret 911.
"Hjälp mig, jag är Amanda Berry... Jag har blivit kidnappad och jag har varit saknad i tio år. Och jag är här. Jag är fri nu", sa hon.

När polisen kom till huset fann man de två andra inlåsta kvinnorna: Gina DeJesus, 23, och Michelle Knight, 32. Den senare var så utmärglad att polisen först trodde att hon var ett barn. Hon kastade sig i famnen på en av poliserna och klamrade sig fast där medan hon utbrast, med en röst som verkade tillhöra en liten flicka: "Du räddade mig."

Inom loppet av några timmar hade ett styrkeförhållande som varit orubbat i tio års tid förbytts:

Ariel Castro var inlåst, de tre kvinnorna fria.


Fyra månader senare, den 3 september, hittas Ariel Castro, 52, död i sin cell. Han hade hängt sig själv kort efter domen på livstids fängelse plus 1 000 år för det han gjort mot Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus. Bland de 977 åtalspunkterna fanns kidnappning, våldtäkt, övergrepp och mord.
Under rättegången sa han bland annat:

– Jag är inget monster. Jag är en vanlig människa. Jag är bara sjuk, sa han i rätten.


För Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus var de första dygnen i frihet omtumlande, av flera skäl.

I hela sina vuxna liv hade de varit i händerna på en enda man och hans sadistiska nycker. Nu riktades hela världens blickar mot dem. Glädje, eufori, men också förvirring. Vilken verklighet väntade dem efter att livet satts på paus i ett decennium? Vilka av deras anhöriga var fortfarande i livet?

Amanda Berry möttes av beskedet att hennes mamma Louwana Miller hade avlidit för sju år sedan, av sorg och brustet hjärta, menar anhöriga.

- Det går inte att förklara i ord hur ont det gör att vår mamma gick bort utan att veta vad som hade hänt med Amanda, förklarade hennes syster Beth Serrano under den gångna sommarens rättegång, då Ariel Castro dömdes till livstid plus 1 000 år i fängelse.

Amanda Berry kom mest lindrigt undan fångenskapen av de tre kvinnorna. Men ärren sitter ändå djupt.

Hennes pappa Johnny Berry, som är döende i en lungsjukdom, har berättat för tidningen National Enquirer hur Amanda vaknar av mardrömmar varje natt. Hon skriker och gråter och tror att Ariel Castro jagar henne.

- Hon säger att hon är rädd för att friheten bara är en dröm och att hon en dag kommer att vakna upp och inse att hon fortfarande är fånge, berättar Johnny Berry.
För all framtid kommer Amanda Berry att påminnas om kidnapparen, då Ariel Castro är pappa till hennes nu sexåriga dotter Jocelyn, som kom till genom en i raden av våldtäkter.


Under fångenskapen tog Ariel Castro ibland med Jocelyn på utflykter till McDonald's eller på promenader till en lekpark. Jocelyn, som nu bor med mamma Amanda och mostern Beth Serrano i Cleveland, har frågat när hon ska få träffa pappa igen. Ariel Castro har dock förvägrats rätten till någon som helst kontakt med sin dotter.
Hennes morfar Johnny Berry var orolig inför första mötet med sitt barnbarn:

- Jag trodde att hon skulle vara lite nervös, men hon fann sig till rätta på en gång. Hon kramade mig och jag visste på en gång djupt inom mig att hon är en Berry. Hon har sin mammas skönhet, styrka och intelligens.
Det var en omtumlande upplevelse för Johnny Berry, som inte bara fick återse den dotter han trodde var död, utan också träffa ett barnbarn som han inte kände till.

- När Amanda mötte mig i dörren var det som ett mirakel. Hon började gråta och sprang mot mig och vi kramades för första gången på tio år. Mina tårar var stora som regndroppar.


Amanda Berry har efter de inledande veckornas och månadernas tillbakadragna tillvaro börjat visa sig ute allt oftare. Bara dagar efter att rättegången mot Ariel Castro hade avslutats dök hon upp på musikfestivalen Roverfest i Cleveland. När ryktet om hennes närvaro nådde den världsberömde rapparen Nelly bjöd han upp henne på scenen där hon dansade medan han framförde sin låt "Just A Dream".

- Jag ville bara att Cleveland skulle veta att vi är stolta över henne, förklarade Nelly, eller Cornell Iral Haynes Jr som han egentligen heter, för MTV efteråt.
Efter konserten hängde Amanda Berry bakom scenen och drack strawberry daiquiris med sin syster och några killar, varav en enligt rykten är Amanda Berrys pojkvän.
Hon har, liksom Michelle Knight och Gina DeJesus, tackat nej till bokkontrakt och avböjt intervjuer. När de tre bröt tystnaden efter nio veckor i frihet valde de att gemensamt lägga ut en film på Youtube.

Alla tre tackade för det stöd, inte minst ekonomiskt, som de har fått från människor som har engagerat sig i deras fall.

- Jag vill tacka alla som har hjälpt mig och min familj genom den här prövningen. Det är en välsignelse att mötas av en så stor kärlek och vänlighet, förklarade Amanda Berry.

För Gina De-Jesus som nu bor tillsammans med sina föräldrar, mamma Nancy och pappa Felix, är minnena av åren i fångenskap fysiskt påtagliga.
Hon har drabbats av en nackskada som en följd av att hon satt fastkedjad i månader i Ariel Castros källare.

Lupe Collins, en vän till familjen De-Jesus, har sagt till MailOnline att Gina är nästan stum och knappt säger någonting ens till sina närmaste.

- Det finns en tomhet i hennes ögon. Hon är inte där emotionellt, säger en annan av familjens vänner till Daily Mail.

Under rättegången läste Gina De-Jesus kusin Sylvia Colon upp ett meddelande från familjen.

- Vi har förtröstan i att hon kommer fortsätta att blomstra. Hon kommer att slutföra skolan, gå på universitet, bli kär och, om hon vill, gifta sig och skaffa barn. Hon är inte ett offer, utan en överlevare.
Under fångenskapen hjälpte Gina De-Jesus och den tredje kidnappade kvinnan, Michelle Knight, varandra att överleva.


Michelle Knight beskrev under rättegången de starka band som hade skapats mellan de båda:

- Jag lät henne aldrig falla och hon lät mig aldrig falla. Hon tog hand om mig och såg till att jag repade mig när jag var på väg att dö av hans misshandel. Min vänskap med Gina är det enda positiva som kom ut av den här situationen.
En polis i Cleveland har för People magazine beskrivit Gina och Michelle som systrar.


Rummet. Rummet där kvinnorna bodde var bestrött med kasserade kläder och leksaker. De rosa väggarna var dekorerade med barnteckningar.

Vänskapen har bestått också utanför skräckhuset. Bland annat har de åkt på en veckolång resa till Puerto Rico, där familjen DeJesus kommer från. Familjen har också erbjudit sig att adoptera Michelle Knight, som har en ansträngd relation till sin familj.

Hon var den av kvinnorna som hade det tyngsta bagaget att släpa på redan före mötet med Ariel Castro.

Ett år före kidnappningen våldtogs Michelle Knight av tre klasskamrater. Hon blev gravid, hoppade av skolan och födde en son som hon döpte till Joey. Men sonen placerades i fosterhem.


När Michelle Knight kidnappades var det ingen som anmälde henne saknad. Under fångenskapen fick hon regelbundet höra av Ariel Castro att hon inte var saknad av någon. Även fysiskt var hon den som utsattes för de grövsta övergreppen.

Fem gånger gjorde han henne gravid. Varje gång såg han till att hon fick missfall genom att slå henne i magen eller svälta henne.

Hon är i dag döv på ena örat och har nedsatt syn. Hon fick flera revben brutna och skador på muskler och leder. Hennes skador har jämförts med dem som kan ses hos krigsfångar.

Medan Amanda Berry och Gina De-Jesus omslöts av sina familjers kärlek vägrade Michelle Knight att träffa sin mamma Barbara. Däremot har hon återtagit kontakten med sin två år yngre bror Freddie Knight, som har förklarat att Michelle vill försöka att få tillbaka vårdnaden om sin nu 13-årige son.

 Hon vill starta ett nytt liv och ha hela sin familj här, har Freddie Knight sagt till New York Daily News.
Michelle Knight överraskade många när hon, till skillnad från Gina DeJesus och Amanda Berry, konfronterade Ariel Castro under rättegången.
Hennes nedskrivna anförande fick många i rättssalen att kämpa mot tårarna.

- Du kom hem från kyrkan, som du skenheligt besökte, varje söndag för att tortera oss. Du förtjänar att tillbringa resten av livet i fängelse. Jag kommer att leva och du kommer att dö lite varje dag. Du tog elva år av mitt liv, jag tillbringade dem i helvetet. Nu börjar ditt, sa hon.

Michelle Knight har återvänt till Seymour Avenue för att tacka grannarna där för deras hjälp. När skräckhuset skulle jämnas med marken den 7 augusti var Michelle Knight på plats tidigt på morgonen för att se det med egna ögon.Återförenade. När Amanda Berry tog sig ur huset fördes hon till sjukhus där hon fick återse sin syster Beth Serrano.

För Amanda Berry, Michelle Knight och Gina DeJesus var de första dygnen i frihet omtumlande, av flera skäl.

I hela sina vuxna liv hade de varit i händerna på en enda man och hans sadistiska nycker. Nu riktades hela världens blickar mot dem. Glädje, eufori, men också förvirring. Vilken verklighet väntade dem efter att livet satts på paus i ett decennium? Vilka av deras anhöriga var fortfarande i livet?Mor & dotter. Den då 16-åriga Amanda Berry tillsammans med sin mamma Louwana Miller strax innan hon kidnappades 2003. Louwana dog för 8 år sedan av hjärtesorg enligt anhöriga.
Foto: Foto: Fbi Via Bestimage

Amanda Berry möttes av beskedet att hennes mamma Louwana Miller hade avlidit för sju år sedan, av sorg och brustet hjärta, menar anhöriga.

- Det går inte att förklara i ord hur ont det gör att vår mamma gick bort utan att veta vad som hade hänt med Amanda, förklarade hennes syster Beth Serrano under den gångna sommarens rättegång, då Ariel Castro dömdes till livstid plus 1 000 år i fängelse.

Amanda Berry kom mest lindrigt undan fångenskapen av de tre kvinnorna. Men ärren sitter ändå djupt.


Amandas pappa Johnny Berry fick ett omtumlande möte med dottern efter rymningen.
Foto: Foto: Patrick Murphy-Racey

Hennes pappa Johnny Berry, som är döende i en lungsjukdom, har berättat för tidningen National Enquirer hur Amanda vaknar av mardrömmar varje natt. Hon skriker och gråter och tror att Ariel Castro jagar henne.

- Hon säger att hon är rädd för att friheten bara är en dröm och att hon en dag kommer att vakna upp och inse att hon fortfarande är fånge, berättar Johnny Berry.

För all framtid kommer Amanda Berry att påminnas om kidnapparen, då Ariel Castro är pappa till hennes nu sexåriga dotter Jocelyn, som kom till genom en i raden av våldtäkter.


Demoleras. Huset där kvinnorna hölls till fånga revs ner till marken den 7 augusti 2013.
Foto: Foto: Tony Dejak

Under fångenskapen tog Ariel Castro ibland med Jocelyn på utflykter till McDonald's eller på promenader till en lekpark. Jocelyn, som nu bor med mamma Amanda och mostern Beth Serrano i Cleveland, har frågat när hon ska få träffa pappa igen. Ariel Castro har dock förvägrats rätten till någon som helst kontakt med sin dotter.

Hennes morfar Johnny Berry var orolig inför första mötet med sitt barnbarn:


I rättssalen. Michelle Knight konfronterade Ariel Castro under rättegången.
Foto: Foto: Angelo Merendino

- Jag trodde att hon skulle vara lite nervös, men hon fann sig till rätta på en gång. Hon kramade mig och jag visste på en gång djupt inom mig att hon är en Berry. Hon har sin mammas skönhet, styrka och intelligens.

Det var en omtumlande upplevelse för Johnny Berry, som inte bara fick återse den dotter han trodde var död, utan också träffa ett barnbarn som han inte kände till.

- När Amanda mötte mig i dörren var det som ett mirakel. Hon började gråta och sprang mot mig och vi kramades för första gången på tio år. Mina tårar var stora som regndroppar.


Återvänder till skräckhuset. Michelle Knight återvänder tidigt på morgonen till Seymour Avenue den 7 augusti 2013 för att med egna ögon se när skräckhuset skulle jämnas med marken.
Foto: Foto: Marvin Fong

Amanda Berry har efter de inledande veckornas och månadernas tillbakadragna tillvaro börjat visa sig ute allt oftare.

Bara dagar efter att rättegången mot Ariel Castro hade avslutats dök hon upp på musikfestivalen Roverfest i Cleveland. När ryktet om hennes närvaro nådde den världsberömde rapparen Nelly bjöd han upp henne på scenen där hon dansade medan han framförde sin låt "Just A Dream".

- Jag ville bara att Cleveland skulle veta att vi är stolta över henne, förklarade Nelly, eller Cornell Iral Haynes Jr som han egentligen heter, för MTV efteråt.


Efter konserten hängde Amanda Berry bakom scenen och drack strawberry daiquiris med sin syster och några killar, varav en enligt rykten är Amanda Berrys pojkvän.

Hon har, liksom Michelle Knight och Gina DeJesus, tackat nej till bokkontrakt och avböjt intervjuer. När de tre bröt tystnaden efter nio veckor i frihet valde de att gemensamt lägga ut en film på Youtube.

Alla tre tackade för det stöd, inte minst ekonomiskt, som de har fått från människor som har engagerat sig i deras fall.

- Jag vill tacka alla som har hjälpt mig och min familj genom den här prövningen. Det är en välsignelse att mötas av en så stor kärlek och vänlighet, förklarade Amanda Berry.

För Gina DeJesus som nu bor tillsammans med sina föräldrar, mamma Nancy och pappa Felix, är minnena av åren i fångenskap fysiskt påtagliga.

Hon har drabbats av en nackskada som en följd av att hon satt fastkedjad i månader i Ariel Castros källare.

Lupe Collins, en vän till familjen DeJesus, har sagt till MailOnline att Gina är nästan stum och knappt säger någonting ens till sina närmaste.

- Det finns en tomhet i hennes ögon. Hon är inte där emotionellt, säger en annan av familjens vänner till Daily Mail.

Under rättegången läste Gina DeJesus kusin Sylvia Colon upp ett meddelande från familjen.

- Vi har förtröstan i att hon kommer fortsätta att blomstra. Hon kommer att slutföra skolan, gå på universitet, bli kär och, om hon vill, gifta sig och skaffa barn. Hon är inte ett offer, utan en överlevare.

Under fångenskapen hjälpte Gina DeJesus och den tredje kidnappade kvinnan, Michelle Knight, varandra att överleva.

Michelle Knight beskrev under rättegången de starka band som hade skapats mellan de båda:

- Jag lät henne aldrig falla och hon lät mig aldrig falla. Hon tog hand om mig och såg till att jag repade mig när jag var på väg att dö av hans misshandel. Min vänskap med Gina är det enda positiva som kom ut av den här situationen.


En polis i Cleveland har för People magazine beskrivit Gina och Michelle som systrar.

Vänskapen har bestått också utanför skräckhuset. Bland annat har de åkt på en veckolång resa till Puerto Rico, där familj-en DeJesus kommer från. Familjen har också erbjudit sig att adoptera Michelle Knight, som har en ansträngd relation till sin familj.

Hon var den av kvinnorna som hade det tyngsta bagaget att släpa på redan före mötet med Ariel Castro.

Ett år före kidnappningen våldtogs Michelle Knight av tre klasskamrater. Hon blev gravid, hoppade av skolan och födde en son som hon döpte till Joey. Men sonen placerades i fosterhem.

När Michelle Knight kidnappades var det ingen som anmälde henne saknad. Under fångenskapen fick hon regelbundet höra av Ariel Castro att hon inte var saknad av någon. Även fysiskt var hon den som utsattes för de grövsta övergreppen.

Fem gånger gjorde han henne gravid. Varje gång såg han till att hon fick missfall genom att slå henne i magen eller svälta henne.

Hon är i dag döv på ena örat och har nedsatt syn. Hon fick flera revben brutna och skador på muskler och leder. Hennes skador har jämförts med dem som kan ses hos krigsfångar.

Medan Amanda Berry och Gina DeJesus omslöts av sina familj-ers kärlek vägrade Michelle Knight att träffa sin mamma Barbara. Däremot har hon återtagit kontakten med sin två år yngre bror Freddie Knight, som har förklarat att Michelle vill försöka att få tillbaka vårdnaden om sin nu 13-årige son.

- Hon vill starta ett nytt liv och ha hela sin familj här, har Freddie Knight sagt till New York Daily News.

Michelle Knight överraskade många när hon, till skillnad från Gina DeJesus och Amanda Berry, konfronterade Ariel Castro under rättegången.

Hennes nedskrivna anförande fick många i rättssalen att kämpa mot tårarna.

- Du kom hem från kyrkan, som du skenheligt besökte, varje söndag för att tortera oss. Du förtjänar att tillbringa resten av livet i fängelse. Jag kommer att leva och du kommer att dö lite varje dag. Du tog elva år av mitt liv, jag tillbringade dem i helvetet. Nu börjar ditt, sa hon.


Michelle Knight har återvänt till Seymour Avenue för att tacka grannarna där för deras hjälp. När skräckhuset skulle jämnas med marken den 7 augusti 2013 var Michelle Knight på plats tidigt på morgonen för att se det med egna ögon.

Till de närvarande delade hon ut gula ballonger som var och en symboliserade de försvunna och kidnappade barn som fortfarande hålls som fångar.

Michelle Knight har bestämt sig för att inte låta hatet ta makten över sitt liv. I stället är hon redo att träda in i rollen som talesperson för utsatta personer.

- Jag vill att de ska veta att det finns någon där ute som tänker på dem, att deras röster hörs, att de är älskade och att det finns hopp för alla.

Hon menar att månaderna sedan hon återfick sin frihet har visat att världen består av fler goda än onda människor.

Huvudpersonerna

Amanda Berry kidnappades på gatan dagen innan hon skulle fylla 17 år. I fångenskapen födde hon en dotter som i dag är sju år gammal. Amanda Berry var den som lyckades bryta sig ut ur huset och ringa polisen. Hon är i dag 28 år gammal.

Michelle Knight var 21 år när hon kidnappades. Då hade hon rymt hemifrån efter att ha förlorat vårdnaden om sin son. När Amanda Berry skulle föda sin och Ariel Castros dotter agerade Michelle Knight barnmorska. Hon fick själv fem missfall i huset. Michelle Knight är i dag 33 år gammal.

Gina DeJesus var 14 år när hon kidnappades på vägen hem från sitt jobb på Burger King i Cleveland. Hon var bästa kompis med Ariel Castros dotter som bodde hos sin mamma. Gina DeJesus är i dag 24 år gammal.

Foto: Foto: Cuyahoga County Jail
Ariel Castro, 53, körde skolbuss i Cleveland i 22 år innan han fick sparken i november 2012 på grund av "dåligt omdöme". Tidigare var han gift med Grimilda Figueroa som avled av en hjärntumör. Paret fick fyra barn, men Figueroa lämnade maken 1996 efter att ha blivit svårt misshandlad vid upprepade tillfällen.

Foto: Foto: Scott Shaw
Charles Ramsey, 43, bodde granne med Ariel Castro och brukade grilla och lyssna på salsamusik med den nu dömde kidnapparen. Diskaren Ramsey blev den som först hörde Amanda Berrys rop på hjälp och hans tv-intervjuer efter händelsen spreds snabbt över världen. "Jag förstod att något var fel när en liten, vacker, vit flicka kastade sig i armarna på en svart man."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.