Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De nobbar julhjälp till rökare och krökare

Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Håkan Sandbring/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den ideella föreningen Vildakidz nekar i år hjälp till julklappar till barn för föräldrar som röker, snusar eller dricker alkohol, rapporterar NSD.

I stället vill man ge presenterna direkt till barnen skriver organisationen på Facebook.

”Då vill vi inte ge dem Julhjälpens presentkort, utan ger hellre julklappar direkt till barnen.”

Varje år delar föreningen, som har olika samarbeten i samtliga av Norrbottens kommuner, ut julklappar till barn som lever i familjer där det är ont om pengar. Julhjälpen finansieras genom donationer och sponsorer.

Men i år har trycket på att få ta del av klapparna varit så stort att föreningen valt att strama åt kriterierna för vem som kan få ta del av hjälpen. Den som dricker alkohol, röker eller snusar ombeds i anmälan att avstå från att ansöka om julhjälp.

– Vi har skrivit ut att ”använder du tobak eller alkohol så behöver du inte vår hjälp. Sluta och prioritera dina barn istället”, säger Vildakidz ordförande Anna Karlsson till tidningen.

Årets kriterier har mötts av kritik från rökande och alkoholbrukande föräldrar som tänkt ansöka om hjälpen. Men det biter inte på Anna Karlsson.

– Har du råd att köpa en vinflaska på fredag eller att bolma upp ett ciggpaket per dag men inte råd att köpa en julklapp till ditt barn, då tycker jag att du prioriterar helt galet.

På Facebook skriver Vildakidz att man i stället ger klapparna direkt till barnen på organisationens evenemang.

”Då vill vi inte ge dem Julhjälpens presentkort, utan ger hellre julklappar direkt till barnen.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.