FÖRLORADE DOTTERN - OCH SJUKPENNINGEN. Beatrice och Patrik Lille, Kalix, förlorade sin dotter Fredrika. Fredrika var lillasyster till Melvin, 5, och Patricia, 3. Systern Alexandra, 2, är inte med på den här bilden.
FÖRLORADE DOTTERN - OCH SJUKPENNINGEN. Beatrice och Patrik Lille, Kalix, förlorade sin dotter Fredrika. Fredrika var lillasyster till Melvin, 5, och Patricia, 3. Systern Alexandra, 2, är inte med på den här bilden.

De nekas sjukpeng efter dotterns död

Publicerad
Uppdaterad
Fredrika Lille somnade in för alltid den 27 juni. Hon blev bara en månad.
En vecka före begravningen borde hennes mamma Beatrice Lille ha börjat jobba igen - det har försäkringskassan slagit fast.
Motivering: Sorg är ingen sjukdom.
- Hur kan de veta hur jag mår? De har inte ens pratat med mig, säger Beatrice.

Fredrika föddes med svåra hjärtfel 26 maj i år på Sunderby sjukhus i Luleå.
Mamman Beatrice, 31:
- Ingen märkte något fel när hon kom. Men nästa morgon blev hon kall, hon hade en temp på 35,1, och hjärtat slog så snabbt.
Beatrice fick åka ambulansflyg med dottern till hjärtspecialisterna på Östra sjukhuset i Göteborg.

"Fick ingen hjälp"

Pappa Patrik, 35, följde efter, och några dagar senare flög Beatrices syster ner med Fredrikas syskon, som är 5, 3 och 2 år.
- Vi var chockade, förtvivlade, och fick ingen hjälp av sjukhuset med barnpassning till syskonen. En kurator skulle ta emot oss, men henne fick vi vänta på i fyra dygn.
Familjen stannade i Göteborg en månad.
- Fredrika var för sjuk för en operation, tanken var att hon skulle stärka sig inför en operation på hösten. Men hon fick en hjärninfarkt, och då fanns inget att göra.
Familjen flög hem, så att alla anhöriga skulle få ta farväl, och 27 juni somnade Fredrika in på Sunderby sjukhus.
Fredrika kremerades och 4 augusti hölls begravningen. Fredrikas syskon och kusiner blåste såpbubblor mot himlen.
Beatrice, som har fast jobb som personlig assistent, sjukskrevs till 22 oktober.
- Men läkaren bedömde att jag skulle behöva minst ett halvår.
Även Patrik sjukskrevs från sitt jobb som kyrkvaktmästare.
- Vi hade räknat med att få tid att börja sörja, när vi hade klarat begravningen och vardagen började.
Strax efter begravningen kom brevet som ifrågasatte Beatrices sjukskrivning - och 11 september fick hon beslutet på posten: Beatrice får ingen sjukpenning efter 28 juli.

Står utan försörjning

Maken Patrik, vars sjukskrivning också ifrågasätts:
- Om de tycker att sjukskrivningen är fel borde de egentligen kontakta läkaren som sjukskrev, i stället för att belasta oss.
- Och hur kan de komma med beslutet nu? säger Beatrice. Nu står jag utan försörjning sen i slutet av juli.
Paret betonar att de trivs väldigt bra med sina jobb.
- Jag har haft samma jobb sen jag var 18, säger Patrik.
- Självklart vill vi börja jobba igen. Men vi måste väl få börja bearbeta vår förlust först, säger Beatrice.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag