DÖDENS VÅG. Plötsligt reste sig havet och skräckslagna svenska båtturister i Thailand trodde att deras sista stund var inne. Jonas Eklind från Mariestad hade sinnesnärvaro att ta upp kameran. Sekunderna efter att han tog den unika bilden av dödsvågen begravdes båten under tonvis med vatten.
DÖDENS VÅG. Plötsligt reste sig havet och skräckslagna svenska båtturister i Thailand trodde att deras sista stund var inne. Jonas Eklind från Mariestad hade sinnesnärvaro att ta upp kameran. Sekunderna efter att han tog den unika bilden av dödsvågen begravdes båten under tonvis med vatten.

DE MÖTTE DÖDENS VÅG

Publicerad
Uppdaterad
Det skakade till nästan omärkligt och långt borta hördes ett dovt muller.
Sedan kom dödens våg. Med full förödande kraft, vattnet kokade och stormen piskade olycksbådande.
En grupp svenska resenärer mötte dödsvågen ombord på en passagerarbåt utanför Ao Nang på thailändska Krabi.
Bilden av de framrusande vattenmassorna är bedrägligt vacker. Över 23 000 människor dog - bland dem 21-årige Bhumi Jensen, sonson till Thailands kung Bhumibol, enligt Sky News - och över en miljon blev hemlösa när den tio meter höga vattenmuren sköljde in över kusterna i Indiska oceanen. Under måndagen steg döds- och skadesiffrorna. SOS Internationals larmcentral kunde på måndagen bekräfta att flera svenskar omkommit vid katastrofen i Thailand. Men läget i landet är mycket kaotiskt och siffran på antalet döda är osäker. Tusentals svenskar söks på fortfarande av reseföretagen, i Phuket och svårtillgängliga Khao Lak. Jordbävningen är en av de värsta på över 150 år. Den skapade en tio meter hög flodvåg som krossade, knäckte, lemlästade, skadade och dödade allt och alla som inte kom undan. Skräckslagna svenskar sprang för sina liv när de jagades av den jättelika vågen som sköljde in över land. Oroliga anhöriga i Sverige uppmanas att kontakta utrikes-departementet via telefon eller epost för att få besked om vad som hänt nära och kära.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag