Mannen som mördades var i 20-årsåldern. De gripna är i 30-35-årsåldern. Foto: Olle SporrongMannen som mördades var i 20-årsåldern. De gripna är i 30-35-årsåldern. Foto: Olle Sporrong
Mannen som mördades var i 20-årsåldern. De gripna är i 30-35-årsåldern. Foto: Olle Sporrong
Grannarna säger att de aldrig märkt av något bråk i lägenheten. Foto: Olle SporrongGrannarna säger att de aldrig märkt av något bråk i lägenheten. Foto: Olle Sporrong
Grannarna säger att de aldrig märkt av något bråk i lägenheten. Foto: Olle Sporrong
Goitom, 25, och Reza, 24, bor i huset intill mordplatsen. "Jag har aldrig märkt av något bråk tidigare", säger Goitom (till vänster). Foto: Olle SporrongGoitom, 25, och Reza, 24, bor i huset intill mordplatsen. "Jag har aldrig märkt av något bråk tidigare", säger Goitom (till vänster). Foto: Olle Sporrong
Goitom, 25, och Reza, 24, bor i huset intill mordplatsen. "Jag har aldrig märkt av något bråk tidigare", säger Goitom (till vänster). Foto: Olle Sporrong
Tidigt på fredagsmorgonen väcktes grannarna av skrik och ljudet av krossat glas från lägenheten där mordet skedde. Foto: Olle SporrongTidigt på fredagsmorgonen väcktes grannarna av skrik och ljudet av krossat glas från lägenheten där mordet skedde. Foto: Olle Sporrong
Tidigt på fredagsmorgonen väcktes grannarna av skrik och ljudet av krossat glas från lägenheten där mordet skedde. Foto: Olle Sporrong

De misstänkta och offret bodde ihop

Publicerad

Mannen på asylboendet mördades med knivhugg i halsen och polisens tekniker har hittat mycket blod i lägenheten.

De tre misstänkta förövarna och offret bodde, enligt uppgift, i samma lägenhet - en tvårummare. Tidigt imorse väcktes grannarna av skrik och ljudet av krossat glas från lägenheten där mordet skedde.

– De höjde volymen på musiken klockan halv fem. En halvtimme senare blev det tyst, säger Yasin, 56.

Ett intensivt snöblandat regn faller över den lilla orten Storå med knappt 2 000 invånare, norr om Lindesberg i Örebro lön. Här mördades en man, född 1996, på ett asylboende strax efter klockan fem på morgonen.

Det är lugnt på platsen, enbart några nyfikna ortsbor passerar sakta i sina bilar. Vid 14.25 spärrade polisen av ingången till hyreshuset.

Femtio meter bort står Goitom, 25, och Reza, 24. De bor i huset intill mordplatsen och har följt händelserna hela dagen. De vaknade när polisen kom till platsen, och strax därefter såg de två av männen gripas.

– Jag har aldrig märkt av något bråk tidigare, säger Goitom. Det är alltid lugnt och tyst här.

Goitom, 25, och Reza, 24, bor i huset intill mordplatsen. "Jag har aldrig märkt av något bråk tidigare", säger Goitom (till vänster).Foto: Olle Sporrong

Men enligt Yasin, 56, som bor i lägenheten under den där mordet skedde, kallades polisen till mordlägenheten så sent som för en månad sedan – efter ett bråk.

– Det var alltid fest där. I går natt också. De höjde volymen på musiken klockan halv fem. En halvtimme senare blev det tyst.

Bodde i samma lägenhet

Vad som hände efter att musiken tystnade är inte helt klart. Men en av polisens tekniker på plats, Tony Mörk, säger att polisen har en hypotes om hur händelseförloppet har ägt rum.

– Det finns blod och spår i lägenheten efter den här händelsen, i stor omfattning, säger han.

Vid 14.25 spärrade polisen av ingången till hyreshuset.Foto: Olle Sporrong

Haile, 66, vaknade upp av skrik och ljudet av krossat glas från två våningar ovanför hans egen lägenhet. Senare såg han när den avlidna 19-åringen bars ner, mycket svårt skadad.

– Han (offret, reds anm) hade väntat i många, många år på asyl. Själv har jag väntat i sex år. Jag ger upp nu och åker tillbaka. Jag börjar bli gammal och svag, säger han.

De fyra inblandade ska ha bott i samma lägenhet, en tvårummare i hyreshuset i mitten av de tre som utgör asylboende här i Storå, enligt flera boende.

Tidigt på fredagsmorgonen väcktes grannarna av skrik och ljudet av krossat glas från lägenheten där mordet skedde.Foto: Olle Sporrong

"Stöd till de boende"

Uppgifterna går isär om vilka länder männen kom från. Enligt Migrationsverkets enhetschef kom de som bodde i lägenheten från två olika östafrikanska länder, medan Reza och Goitom säger att de alla var landsmän.

– Jag uppfattade alla som bra människor, jag förstår inte vad som har hänt, säger Goitom, och Reza nickar instämmande.

Migrationsverkets anställda gick under eftermiddagen runt för att känna av stämningen och lugna de 199 asylsökande som bor i området.

– Fokus för oss nu är att erbjuda stöd till de boende. Sedan har vi en preliminär plan att även finnas på plats lördag och söndag, säger Angela Gravheden, enhetschef för just de här lägenhetsboendena.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag