Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

27-åring lurades i dödsfälla på bron – tre personer döms

Åklagaren: Så viktiga var chattarna för utredningen.
Abdul Ghaffar Haleem döms till livstids fängelse.
Kevin Williams döms till 14 års fängelse.
Toj Kamrani döms till livstids fängelse.
27-åringen var kopplad till kriminella gäng i Stockholm.
Foto: Polisen
Polisinsatsen vid Årstabron efter mordet.
Foto: Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 27-årige mannen trodde han skulle fira sin väns födelsedag.

Men samma kväll sköts han till döds med flera skott vid Årstabron i Stockholm.

Nu döms Abdul Ghaffar Haleem, 30, Kevin Williams, 21, och Toj Kamrani, 28, till långa fängelsestraff för inblandning i mordet.

En stor del av bevisningen bygger på chattar från den krypterade tjänsten Anom.

– Tack vare Anom så har vi kunnat följa hur mordet planerades, på vilket sätt det skulle genomföras och sedan sker mordet med tydligt tidssamband med de här chattarna. Det har haft stor betydelse, säger åklagare Lisa dos Santos.

Det var på natten mellan 16 och 17 september 2020 som den 27-årige mannen sköts till döds med flera skott på Årstabron i Stockholm.

Mannen, som hade en hotbild mot sig, hade fram till mordet levt isolerat men just den här kvällen hade han tagit sig till södra Stockholm för att fira vännen Toj Kamranis födelsedag tillsammans med Kevin Williams.

Men allt var en fälla. Vid Årstabron sköt Kevin Williams 27-åringen med flera skott, enligt domen.

Det första skotten avlossades på nära håll och träffade mannen i kinden. Mannen ska då ha försökt fly mot Södermalm varpå han sköts i ryggen.

”Han hann röra sig ett antal meter tillbaka mot Södermalmssidan innan han träffades av skottet i tinningen, vilket sannolikt var direkt dödande”, står det i domen.

Enligt domen utfördes mordet på beställning av Abdul Ghaffar Haleem. Men orsaken till att mannen lurades av sin forne vän är inte klarlagd, enligt åklagaren.

– Det vi tyckte att vi kunde visa var att det funnits en bekantskap tidigare och sedan har de kommit ihop sig. Vi vet inte om vad, men det har uppstått en konflikt dem emellan, och det har varit motivet, säger Lisa dos Santos.

Långa fängelsestraff

Kevin Williams döms nu till 14 års fängelse för mord. Straffvärdet motsvarar livstids fängelse – men eftersom han var 20 år vid brottstillfället får han i stället fängelse i 14 år.

Toj Kamrani döms i sin tur till livstids fängelse för mord och Abdul Ghaffar Haleem får ett lika långt fängelsestraff för anstiftan till mord.

– Jag kan konstatera att alla tre är dömda för inblandning i det här mordet, två till livstid och en fjorton år. Jag är så klart nöjd med domen det var vad jag hade yrkat på vi hade ett gott bevisläge helt enkelt och det har tingsrätten också tyckt, säger Lisa dos Santos

De tre dömda männen

Mordbeställaren: Abdul Ghaffar Haleem

En 30-årig man från Stockholms södra förorter som polisen i flera års tid pekat ut som gängledare. Tidigare umgicks den mördade mannen och den utpekade Abdul Ghaffar Haleem tätt tillsammans. Uppgiftslämnare berättar att de hade stort inflytande i ett kriminellt nätverk i södra Stockholm och att de såg varandra som bröder snarare än vänner. Därefter blev de fiender – och enligt utredningen har Ghaffar Haleem försökt få Måltavlan mördad sedan 2019.


Utföraren: Kevin Williams 

En 21-årig man från Årsta som ska ha fått uppdraget att utföra mordet. För att komma åt 27-åringen riktade han in sig på att försöka få någon i mannens närhet att sälja ut honom, enligt utredningen.


Lockfågeln: Toj Kamrani

En 28-årig man som flera personer i utredningen beskriver som den mördade mannens närmaste vän. Sista dygnet hade de långa chattar där de skämtade, pratade om tjejer, träning och planerade ett gemensamt födelsedagsfirande. Kort innan mordet åkte 27-åringen in till Södermalm för att träffa Kamrani.

En stor del av åklagarens bevisning består av chattar från den krypterade meddelandetjänsten Anom, där männen planerade mordet.

– Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bland annat dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rättens ordförande Daniel Eriksson i ett pressmeddelande.

Enligt Expressen kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult var chattarna avgörande.

– Det var det som gjorde att den här mordkomplotten kunde redas ut. Det finns en rad annan bevisning, som bilder från övervakningskameror, men det var chattarna som avslöjade skytten och beställningen, säger han.

Bråk under rättegången

Rättegången har varit kaotisk. Under första rättegångsdagen uppstod ett bråk mellan vänner till den mordåtalade och mordoffrets familj.

De mordåtalades vänner greps senare samma dag misstänkta för planer på att mörda den nära anhöriga till mordoffret, enligt Expressens uppgifter.


Fredrik Sjöshult om domen: ”Hårdast möjliga straff”

Nu döms Abdul Haleem, 30, Kevin Darwiche Williams, 21, och Toj Kamrani, 28, till fängelse för inblandning i mordet på Årstabron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.