Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De misstänks för inblandning i dåden

Hayat Boumeddiene, 26.
Amedy Coulibaly, 32.
Cherif Kouachi, 32 och hans Said Kouachi, 34, dödades av polis på fredagseftermiddagen.

Gisslandramat i Paris fick ett dramatiskt slut.

Bröderna Said och Cherif Kouachi dödades när de själva lämnade lagerlokalen där de befann sig och sköt mot polisen.

När polisen samtidigt gick in i butiken i centrala Paris dödades också gisslantagaren Amedy Coulibaly.

Drygt två dygn efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, där tolv personer dödades, är dramat över. Slutet tog sin början när bröderna bakom dådet Said och Cherif Kouachi barrikaderade sig i en tryckerifirmas lokaler i Dammartin-en-Goële, drygt fyra mil från Paris.

Polisen omringade byggnaden och placerade krypskyttar på taken i industriområdet enligt tidningen Le Figaro. De upprättade sedan telefonkontakt med bröderna som ska ha sagt att de "vill dö som martyrer".

De första uppgifterna talade för att en man hölls som gisslan men efteråt har det visat sig att bröderna inte kände till att mannen som jobbar som grafiker gömde sig på första våningen i tryckeriet enligt Le Figaro.

Den franska kanalen BFMTV var mitt under dramat i kontakt med en av de två terrorbröderna, Chérif Kouachi. Han ska ha nåtts när journalisten på BFMTV ringde upp till företaget vars lokal de båda bröderna befann sig i.

– Jag har skickats av Al Qaida i Jemen och det är de som finansierat mig, säger han i intervjun.

Kouachi uppger enligt BFMTV att attacken var en hämnd för profeten och han nekar till att ha dödat civila, då han såg journalisterna på Charlie Hebdo som måltavlor, enligt BFMTV.

Strax efter 17 lämnade bröderna Kouachi byggnaden beväpnade med Kalasjnikovs och besköt insatsstyrkan. Polisen besvarade elden och de båda bröderna dödades. En polis ska ha skadats i insatsen men det ska inte vara någon fara för hans liv, skriver Le Figaro.

Samtidigt som polisen jobbade med ett avslut i Dammartin-en-Goële utspelade sig ytterligare ett gisslandrama i östra Paris. Vid 13-tiden gick en tungt beväpnad man in i en judisk butik och enligt vittnen ska han ha gått rakt in och börjat skjuta. Mannen identifierades senare som Amedy Coulibaly och ska ha varit medlem av samma jihadist-grupp som bröderna Said och Cherif Kouachi. Han tog minst fem personer som gisslan och krävde vid halvfyratiden att polisen skulle låta bröderna gå – annars skulle han döda gisslan.

På eftermiddagen ska Amedy Coulibali själv ha ringt till BFMTV:s redaktion för att komma i kontakt med polisen, men gått med på att bli intervjuad. Han säger sig höra till Islamiska staten, IS, och bekräftar i intervjun att han är i maskopi med bröderna Kouachi:

– Ja, vi synkroniserade oss. De tog hand om Charlie Hebdo och jag tog hand om polisen, sa han till BFMVTV.

Under intervjun berättar han också att det finns fyra döda i affären och att han har 16 gisslan inklusive barn.

När bröderna Kouachi blev dödade vid 17-tiden stormade polisen samtidigt in i butiken och Amedy Coulibaly dödades. Polisen gick på eftermiddagen ut med bild på Coulibaly men även en kvinna, Hayat Boumeddiene, som man trodde befann sig i butiken. Vad gäller henne finns det ännu inga nya uppgifter. Enligt CNN ska hon ha lyckats rymma.

Senare berättade en poliskälla för nyhetsbyrån Reuters att minst fyra personer som hölls som gisslan i butiken är döda.

– Jag uttrycker min fulla solidaritet till familjerna till de döda och skadade, sa Frankrikes president François Hollande i ett tal på fredagskvällen.

– Frankrike är inte klara med hoten som riktas mot landet, fortsatte Hollande. Han uppmanar också folket att stå enade. Att vara enade är landets vapen mot fanatiker och extremister.

Även landets inrikesminister Bernard Cazeneuve uttalade sig.

– Mina tankar är hos dem som har mist livet, hos gisslan. Jag tackar från botten av mitt hjärta polisstyrkorna som agerat kyligt och kompetent, säger han till tidningen Le Parisien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.