Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De mest dödsbringande dinosaurierna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Dinosaurierna dog ut för omkring 65 miljoner år sedan – men fortsätter att fascinera.
Med klubbformade svansar, sylvassa tänder och starka käkar var många effektiva predatorer och extremt farliga för sina fiender.
Det här gänget skulle du inte vilja träffa på skogspromenaden – här är de 10 dödligaste dinosaurierna som funnits, listade av sajten about.com.

Jagade i grupp

Modeller: En Troodon attackerar ett mycket större byte.
Foto: Wikimedia commons

Troodon.

Störst är inte alltid värst. Troodon var bara mellan 1,8 till 2 meter lång och vägde omkring 40 kilo. Men man misstänker att den med sitt skarpa intellekt var en riktigt ettrig jägare. Paleontologer tror att troodon levde under senare delen av kritaperioden. Man tror också att de jagade i grupp – så en fem Troodon kunde rå på den betydligt större Tyrannosaurus.
Källor: Mental floss, Wikipedia.


Kunde bli 30 meter lång

En lång Diplodocus.
Foto: Wikimedia commons

Diplodocus.

Den här dinosaurien kanske många ser som en riktig gulletuss, i alla fall efter att ha sett "Jurassic park". Den var förvisso växtätare, men den kunde svänga med sin långa, tunga svans som ett sätt att hålla blodtörstiga predatorer på avstånd.  Dess enorma kroppshydda kunde också vara ett hot. Diplodocus kunde bli 30 meter lång och väga 30 ton – så det är lätt att föreställa sig hur det var att hamna under jättens fot. Lite värre än när någon trampar en på tårna.


En av de mest blodtörstoga

Allosaurus.
Foto: Wikimedia commons

Allosaurus.

En av de mest blodtörstiga på den här listan är Allosaurus som levde under senare delen av Juraperioden (för mellan 155 och 145 miljoner år sen) i dagens Nordamerika – men den har också påträffats i Europa. Allosaurus skräckinjagande uppsyn toppades med den 75 centimeter långa skallen och dess starka käkar. Till det kan läggas att de riktigt stora individerna kunde väga fem ton och bli tolv meter långa.
Allosaurus sägs ha varit mycket dödligare än Tyrannosaurus (som levde mycket senare). Men man tror att Allusaurus inte var den vassaste kniven i lådan. En grupp vuxna Allusaurus har hittats i ett stenbrott i Utah. De hade fastnat i djup sank – efter att de gått ut för att kalasa på ett byte som redan fastnat.


Svansen – ett dödligt vapen

Ankylosaurus.
Foto: Wikimedia commons

Ankylosaurus.

Den här skräcködlan levde under jura och krita och var växtätare – men kunde trots det vara ett dödligt hot mot sina fiender. Den känns lätt igen på sin bepansrade kropp och klubbformade svans som kom väl till pass när hungriga predatorer var på intågande.
Man tror att svansen ibland också användes som dödligt vapen mot den egna arten när hanarna bröstade upp sig mot varandra under parningstider.


Ägnade sig åt kannibalism

Majungasaurus.
Foto: Wikimedia commons

Majungasaurus.

Under slutet av kritaperioden trampade Majungasaurus omkring på Madagaskars nordkust.  Majungasaurus var inte bara en fara för andra arter – forskare tror att den också ägnade sig åt kannibalism. Dock är det inte känt om den bara ansåg att as från sin egen art var mumsiga - eller om den jagade andra Majagusaurus. Men hursomhelst, det var antagligen mindre dinosaurer som främst behövde dra öronen åt sig när Majagusaurus var i närheten.


Största köttätaren

Spinosaurus.
Foto: Wikimedia commons

Spinosaurus.

Spinosaurus var i ungefär samma storlek som en Tyrannosaurius. Man tror att Spinosaurus i huvudsak jagade fisk och mindre växtätare. Med sin långa, krokodilliknande mun och sin enorma kroppshydda kunde den säkerligen sätta skräck i sina byten.
Nya beräkningar uppskattar att Spinosaurus kunde bli 19 meter lång och väga upp till 12 ton. Om det stämmer gör det den till den största köttätande dinosaur man känner till.


Kanske korkad – men inte att leka med

Stegosaurus.
Foto: Wikimedia commons

Stegosaurus.

Stegosaurus var förvisso växtätare – men döm inte hunden efter håren. Den taggförsedda svansen utgjorde ett utmärkt skydd mot hungriga predatorer. Dessutom löpte plattor längs hela Stegosaurus rygg. Deras funktion är inte helt känd men forskare har föreslagit att de kunde fungera som skydd mot rovdjur.
Stegosaurus har i populärkulturen fått ett rykte om sig att vara rätt korkad – kanske inte så konstigt, hjärnan hade ungefär samma storlek som en valnöt. Det kan sättas i relation till att Stegosaurus blev omkring tio meter lång och vägde uppåt tre ton.


Kunde krossa ben med ett enda bett

Tyrannosaurus Rex från filmen
Foto: Getty images

Tyrannosaurus Rex.

Även om man inte har dinosaurier som huvudintresse känner man med största sannolikhet till Tyrannosaurus Rex – den blodtörstiga besten som satte skräck i filmpubliker världen över i "Jurassic Park" – inte dåligt med tanke på att det var 65 miljoner år efter att den sista dött ut.
Ett av de största skeletten som hittats efter en Tyrannosaurus mäter 12,8 meter från svansspets till nos – bara huvudet på en Tyrannosaurius kunde bli 1,5 meter långt. Käkpartiet var enormt starkt och forskare tror att skräcködlan kunde krossa ben med sitt bett.


23 centimeter långa klor

Utahraptor.

Utahraptor.

Utahraptor som gick på två ben kännetecknades av de enorma klor som den hade på varje fot – en klo kunde vara uppåt 23 centimeter lång. Med klorna – som får Terror på Elm Street-mördaren Freddy Krueger att blekna – kunde den döda dinosaurer som var betydligt större än den själv.
Utahraptor levde i dagens Nordamerika under äldre kritaperioden, cirka 50 miljoner år innan de mer kända Deinonychus och Velociraptorn.


Vägde som en lastbil

Giganotosaurus.
Foto: Wikimedia commons

Giganotosaurus.

För mellan 90 och 100 miljoner år sedan klampade Gigantosaurusen omkring i dagens Sydamerika. Djuret var större än den välkända skräcködlan Tyrannosaurus Rex – man beräknar att dinosauren var omkring 16 meter lång och vägde uppåt 8 ton. Den hade alltså ungefär samma vikt som en lastbil.
Eftersom Giganotosaurus var jägare kom käften med 20 centimeter långa huggtänder väl till pass – man tror att den var kapabel att döda växtätaren Argentinosaurus, en av de största dinosaurer som någonsin funnits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.