Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De måste styra upp sina myndigheter"

KRITIK EFTER FESTEN. Säpoledningen i polishuset i Stockholm utsätts för stark kritik efter avslöjandet om myndighetens James Bond-fest. "Vittnar om dåligt omdöme", säger bland andra riksrevisionens förra chef Inga-Britt Ahleniu.Foto: Roger Vikström

Efter avslöjandet om Säpo-festen - nu kräver Socialdemokraterna att regeringen granskar myndigheternas fester.

- Regeringen måste gripa in och styra upp sina myndigheter, säger Morgan Johansson (S).

Samtidigt välkomnar justitieminister Beatrice Ask att myndighetens notor sätts under lupp.

Dagens Nyheters avslöjande om Säpos hemliga fest som kostade skattebetalarna 5,3 miljoner kronor har rört upp starka känslor.

Inga-Britt Ahlenius är tidigare chef för Riksrevisionsverket och chef för FN:s internrevision:

- Det här vittnar om dåligt omdöme, säger hon. Att arbeta inom staten är ett uppdrag från medborgarna och man använder deras pengar. De ska inte användas till överdådiga personalfester, säger hon.

Morgan Johansson.Foto: Foto: Christian ÖrnbergSocialdemokraternas Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, kräver att regeringen gör en rejäl granskning av myndigheterna.

- Det verkar som om regeringen har tappat greppet om myndigheterna, säger han.

"Det är lite för mycket"

Morgan Johansson ser avslöjandena om myndigheternas festande som en del i ett större mönster.

- Först Almedalsveckan, stiftelserna och näringsdepartementet. Sedan Tillväxtverket och nu Säpo. Det är lite för mycket för att vara en enstaka händelse. Det är en kultur, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon har begärt ut en redovisning från Säpo om hur myndigheten hanterat den kritiserade festen.

- Det är viktigt att statliga myndigheters anslag används på rätt sätt och med gott omdöme. De regler som finns ska naturligtvis följas, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Kan granskas på nytt

Säpos personalfest kan också bli fall för en granskning av konkurrensverket, eftersom gjordes utan upphandling.

Samtidigt avslöjar Dagens Industri i dag att Lotteriinspektionen, som ansvarar för spel- och lotteriverksamheten i Sverige, har spenderat närmare en miljon kronor i Las Vegas de senaste åren.

Under fjolårets studieresa bodde fem personer på det världsberömda Bellagio Hotel & Casino till en kostnad på 53 067 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.