Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De märkligaste påsktraditionerna

Svenskar tycker att det är fullt normalt när barn klär ut sig till påskkärringar, utrustar sig med kvast och kittel och går från dörr till dörr i jakt på godis.
För utomstående kan vår tradition säkert verka helt galen - precis som andra länders påskfirande för oss kan tyckas lite märkliga.
Vad sägs om att slänga hinkar med vatten på varandra?
Eller piska kvinnor för att de ska bli friska och fertila?
Här är 11 påsktraditioner från länder runtom i världen.
Källor: International business times, Daily Mail, Woman's Day, The Telegraph.

1. Blöt måndag

I flera europeiska länder häller man hinkar med vatten på kvinnor under påsken.
Polen, Slovakien och Ungern

I flera europeiska länder som Polen, Slovakien och Ungern firas annandag påsk på ett ganska blött vis. Traditionen kallas Śmigus-Dyngus, vilket kan översättas som "blöt måndag" och innebär i korta drag att män slänger hinkar med vatten på kvinnor. Traditionen skiljer sig något mellan länderna. I Ungern exempelvis, klär man upp sig i traditionella kläder för att förbereda sig på kallduschen.


2. Påskpisk

I Tjeckien och Slovakien tillverkar man piskor som smyckas med band.
Tjeckien och Slovakien

I Tjeckien och Slovakien använder man påskris på fler sätt än som dekoration. Som en del i påsktraditionen snärtar männen kvinnorna med hemgjorda piskor som dekorerats med band. Den här traditionen kan ju minst sagt kännas medeltida, men lyckligtvis är slagen inte tänkta att göra någon illa. Traditionellt tror man att lite pisk på påskdagen gör kvinnor fertila och friska. Verkligen?


3. Påskharens konkurrent

I Australien är det kaninpunggrävlingen som kommer med påskäggen.
Australien

I de flesta länder väntar barnen på påskharen som kommer med snaskfyllda ägg – utom i Australien. Här är det i stället kaninpunggrävlingen som kommer med påskgodis. Varför, kan man ju fråga sig. Jo, kaninpunggrävlingen är en hotad art så landet tar tillfället i akt att uppmärksamma detta. Chokladkaniner är också bannlysta, i stället tillverkas chokladkaninpunggrävlingar när det där dags för årets äggtätaste högtid.


4. Leguaner på påskbordet

I Colombia äter man Leguaner till påsken. Sugen?
Colombia

De flesta svenskar är vana vid den vanliga högtidsmenyn på påsken: sill, köttbullar och självklart ägg, ägg och åter ägg i alla dess former. Så är det inte i Colombia. Här hittar man i stället delikatesser som leguan, sköldpadda och stora gnagare på påskbordet.


5. Röda ägg

Många grekisk-ortodoxa färgar ägg röda på skärtorsdagen till minne av Jesu sista måltid.
Grekland

I många länder smyckas påskäggen med alla möjliga färger och mönster, men i Grekland målas eller färgas äggen enbart röda till påsken. Traditionen har rötter tillbaka i Mesopotamien där tidiga kristna färgade äggen röda till minne av Kristi blod. Den grekortodoxa kyrkan har sedan plockat upp traditionen, men anledningen till varför är omdiskuterad.
En av de mest kända berättelserna är den om när Maria Magdalena upptäckte att Jesu grav var tom, efter hans återuppståndelse. När hon gick till den romerska kejsaren ville han inte tro sina öron och fick ur sig att han bara kunde tro henne om äggen i en korg genast färgades röda, vilket de gjorde.
En annan tradition är att äggen färgas röda på skärtorsdagen av grekisk-ortodoxa till minne av den sista måltiden som Jesus åt med sina apostlar före sin korsfästelse.
I dag används också de röda äggen som dekoration på det traditionella påskbrödet som bakas på jäst deg med russin och mandlar.


6. Inga män i köket

Traditionellt välsignas dekorerade korgar av en präst.
Polen

I Polen får husbonden traditionellt inte delta i brödbakningen inför påsken. Man tror nämligen att degen kan falla på hans mustasch och göra den grå (hemska tanke). En annan anledning till bannlysningen från köket är att hans blotta närvaro kan äventyra hela påskbaket – man tror nämligen att det gör att degen misslyckas totalt. Här ägnar man sig också åt traditionen "Święconka", som kan översättas som välsignelse av påskkorgar. Traditionellt välsignas de dekorerade korgarna av en präst på påskdagen.


7. Gigantisk omelett

I staden Haux i Frankrike lagas en enrom påskomelett. Bilden är dock från världsrekordförsök i Spanien.
Foto: J.M.Espinosa / AP EFE
Frankrike

I staden Haux i södra Frankrike sparar man verkligen inte på äggen när påsken står för dörren. Traditionellt lagas en enorm omelett på annandag påsk. Så många som 4500 ägg används till jättemåltiden som sägs kunna mätta omkring 1000 personer. Varför man gör så här? Enligt legenden ligger Napoleon bakom omelettkalaset. När han reste med sina trupper genom södra Frankrike ska han ha stannat till för ett skrovmål i staden. På tallriken placerades en omelett – som Napoleon tyckte var som smaskig att han beordrade invånarna att tillverka en enorm omelett som skulle mätta hela hans armé nästkommande dag.


8. Äggrullning

Äggrullning arrangeras utanför Vita huset. Här hejar president Barack Obama på.
USA

Även den amerikanska presidentboningen, Vita huset, har sin egen tradition kring påsken. I 130 år har man ägnat sig åt äggrullning på den södra gräsplanen på påskdagen. Reglerna är enkla, deltagarna ska rulla målade, hårdkokta ägg över gräsmattan med hjälp av långa slevar. Nu för tiden ingår även musikunderhållning, äggjakt och olika sportaktiviteter i firandet. I år är temat "Ready, Set, Go", ett tema som ska uppmuntra barn till aktiva och hälsosamma liv.


9. Bär kors

Många pilgrimer kommer till Heliga gravens kyrka på påsken.
Israel

Jerusalem, som tros vara platsen för Jesu korsfästelse, är förstås en centrum för pilgrimer under påsken. Här uppmärksammas långfredagen genom en marsch längs den väg man tror att Jesus gick mot sin korsfästelse. För att minnas Jesu lidande bär en del kors över axeln. En annan central plats för påsken är den Heliga gravens kyrka som ligger på platsen där man tror att Jesus begravdes och återuppstod. Pilgrimer samlas också här för att se soluppgången på påsken.


10. Slår sig för att minnas Kristi lidande

I Filippinerna hängs en del upp på träkors under påsken.
Foto: Ritchie B. Tongo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Filippinerna

I Filippinerna ägnar sig många katoliker åt botgöring under påskveckan. Det är en form av dyrkan och bön som tros kunna rena från synder och bota sjukdomar. En del deltar också i riktigt blodiga traditioner genom att slå sig själva på ryggen med vassa piskor och bambukäppar medan andra hängs upp på träkors. En annan tradition är att gå barfota och stanna till vid en rad provisoriska altare medan andra reciterar texter om Kristi lidande.


11. Dödens dans

I den spanska staden Verges har man traditionen
Spanien

I den spanska staden Verges iscensätter man scener från Passionshistorien genom traditionen "dansa de la mort", vilket kan översättas som dödsdansen. Iklädda skelettkostymer går deltagarna i samlad trupp genom staden. Dansen börjar vid midnatt och håller på inpå småtimmarna. Sist i ledet går skelettklädda deltagare som bär skrin med aska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.