Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De ligger bak-om Obamas "kakfest"

President Obama och hans team mumsade på småkakor under sitt möte på Rosenbad under eftermiddagen.

Kakorna var bakade på konditori Dessert & choklad i Stockholm.

– Förmodligen tänkte han "det här är Sverige, shit vad gott och strålande sol är det också", säger konditor Conrad Tyrsén.

Conrad Tyrséns bästa kaktips

* Det hemliga receptet är att hålla kakorna små. Tänk på att man ska äta upp kakorna i en eller två tuggor, och helst vill man ju ha många olika sorter till kaffet.

* Utgå alltid från smaken och tänk senare på utseendet.

* Baka på låg temperatur i ugnen så att inte kakorna blir torra, ha 155-160 grader på ugnen och låt kakorna vara inne i cirka 10 minuter.

* Ett tips är att dela upp degen i stavar som du kan frysa in. På så sätt blir det lätt att plocka fram en färdig deg och sätta in i ugnen - kakor ska vara färska.

* Bakar du sju olika sorters kakor så variera deras form. Tänk runt, skuret, högt och lågt.

Rosenbad har förberett sig - till och med på kakfronten.

När president Obama, hans team, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och flera politiska toppar träffades vid ett bilateralt samtal vid Rosenbad på onsdagseftermiddagen var det traditionella svenska kakor som låg på bordet.

"Syltkakan petad"

Bakom bakverken står Conrad Tyrsén och hans kollega Ted Johansson vid Dessert & choklad på Lilla Essingen i Stockholms innerstad.

– De ville ha blandade kakor och vi körde dit fyra olika sorter i går, säger konditor Conrad Tyrsén och fortsätter:

– Egentligen är det ganska klassiska kakor och vi utgick från sju sorters kakor. Det var en dröm, en chokladsnitt och en cookie som vi hade dinkel och tranbär i. Det var en syltkaka också men den blev petad.

"Gjorde som vanligt"

Konditoriet har man flera kända namn på listan. Senast bakade man prinsessan Madeleines bröllopstårta som bestod av tusentals macaroons.

– Vi gjorde desserten till nobelmiddagen förra året också, och sen har vi gjort en dessert när kungen fyllde 60. Det är kul, vi har jobbat hårt för att göra det som vi verkligen vill, vi går aldrig från den linjen och tar inga genvägar och då är det ganska kul att det blir uppmärksammat och att folk gillar det, säger Conrad Tyrsén och menar att man alltid ska utgå från smaken när man bakar kakor.

– Utgår man från smaker så hittar man en elegans. Man ska också ha en bra finish, men man börjar alltid med smaken.

Hur känns det att ha bakat kakor som Obama ätit?

– Det är kul, men det är inte som att vi tänkte på det när vi gjorde dem. Vi gjorde som vanligt och såg till att det blev gott. Vi vill att det ska vara som när mormor gjorde kakorna förr.

Konditoriet har även levererat chokladpraliner till Rosenbad inför Obamabesöket. De har inte fångats på bild under dagen och kanske väntas de dyka upp i morgon.