Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De leder den svenska naziströrelsen

KLAS LUND, 46Ledare för Nordiska motståndsrörelsen som förutom svenska SMR också innefattar de norska och finska falangerna. Har ett långt förflutet inom nazistkretsar och blev ökänd på 1980- och 1990-talet då han dömdes för dråp och rån. Dömdes 2004 till fängelse i sex månader för grovt vapenbrott.
Foto: Johan Främst
PÄR ÖBERG, 43Öberg är medlem i SMR:s riksledning och presstalesman för nazistgruppen. I valet i september förra året fick han en kommunfullmäktigeplats i Ludvika efter att arton personer skrivit hans namn på SD-valsedlar.
FREDRIK VEJDELAND, 36Utgivare för Motståndsrörelsens nättidning Nordfront och tidigare dömd för hets mot folkgrupp. Justitiekanslern driver flera fall av hets mot folkgrupp-åtal mot Vejdeland.
EMIL HAGBERG, 30Så kallad nästeschef i SMR som i juni förra året dömdes av Svea hovrätt till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter Kärrtorpsattacken. Han är sedan tidigare dömd för flera fall av hets mot folkgrupp, försök till främjande av flykt, brott mot knivlagen och våldsamt upplopp.
Foto: Roger Vikström
HAAKON FORWALD, 36Ledare för den norska motsvarigheten Motstandsbevegelsen. Forwald är folkbokförd i Sunnansjö i Dalarna, precis som Emil Hagberg. Forwald är ostraffad i Sverige.
Foto: Björn-Owe Holmberg
ROBERT EKLUND, 40Så kallad nästeschef inom SMR. Dömdes i oktober förra året för att ta ofredat en man under en demonstration i Umeå i september 2013. Är tidigare dömd för bland annat vapenbrott, misshandel, narkotikabrott, stöld, grovt rattfylleri och olaga hot. Deltog i SMR-mötet i Tullinge den 31 januari i år.
PETER JUSZTIN, 25Dömdes i juni förra året av Svea hovrätt till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och vapenbrott efter Kärrtorpsattacken. Säpo menade i en rapport att Jusztin var gruppchef inom SMR och underställd Emil Hagberg. Åklagaren i Kärrtorpsmålet pekade ut Jusztin som pådrivande i upploppet. Deltog i SMR-mötet i Tullinge den 31 januari i år.
1 / 8

Hitlerhälsningar, överfall mot privatpersoner, hån mot Förintelsens offer och en vapenarsenal i Norge.

Expressen har kartlagt hur våldet och hatet har fortsatt från nazistiska Svenska motståndsrörelsen efter attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp.

- Målet med vårt politiska engagemang är att ta kommando över Norden, säger Pär Öberg, medlem av Svenska motståndsrörelsens riksledning.

Den 27 januari spärrade nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, av lokaler för ett tiotal mediehus med gröna plastband med gruppens logga. Aktionen skedde på Förintelsens minnesdag - på dagen 70 år efter befrielsen av förintelselägret Auschwitz - och på nazistgruppens nättidning Nordfront framfördes budskapet: "Förintelsen är en bluff".

Ledaren dömd för dråp

Fyra dagar efter aktionen hade SMR bjudit in till ett möte med rörelsens ledare Klas Lund på en hembygdsgård i Tullinge utanför Stockholm. Lund, som sällan framträder offentligt, har under lång tid varit en portalfigur inom nordiska nazistkretsar - inte minst efter att han på 1980- och 1990-talen dömdes för dråp och rån, och var drivande bakom Vitt ariskt motstånd, VAM.

Bland de 40-tal personer som dök upp för att lyssna på nazistledaren fanns flera SMR-aktivister som var inblandade i den våldsamma attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december 2013. Bland dem Peter Jusztin, som dömts till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp, och Karl Rydgren, som nu står åtalad för samma brott.

Jusztin och Rydgren är långt i från de enda från SMR som ingår i det rättsliga efterspelet efter attacken i Kärrtorp. Sammanlagt har nio nazister dömts och i torsdags inleddes rättegång mot ytterligare sju nazister.

Expressen har granskat SMR:s verksamhet efter Kärrtorpsattacken och kartläggningen visar att våldet, hatet och hetsen har fortsatt.

Flera av våldsbrotten som kopplas till SMR har skett i anslutning till deras flygbladsutdelningar. När motdemonstranter, eller bara vanliga förbipasserande lördagsshoppare, protesterat mot nazipropagandan har SMR-aktivister inte sällan svarat med våld.

Misshandlade Uppsalabo

För två veckor sedan åtalades tre män med SMR-koppling för att ha gett sig på en nu 38-årig Uppsalabo som fick flera blodiga jack i huvudet efter att han protesterat mot nazisternas flygbladsutdelning vid Celsiustorget i Uppsala i augusti 2013. Polisen lade först ned utredningen men återupptog den efter att tidningen UNT granskat filmer från överfallet.

"Dra åt helvete"

En av dem som åtalats för misshandeln - Oscar Bergström, 20, som nekar till brott - syntes på SMR-mötet i Tullinge förrförra helgen.

En månad efter Uppsalabråket höll SMR möte på Kungsgatan i Umeå. Flera nazister har nu dömts eller väntar på rättegång för att ha gett sig på motdemonstranter eller gjort Hitlerhälsningar. En av dessa är den tongivande SMR-mannen Robert Eklund, 40, från Skellefteå. I oktober dömdes han av Umeå tingsrätt för att ha tagit tag om halsen och knuffat en motdemonstrant.

- Här har ni inget att hämta. Dra åt helvete, säger Eklund, som också deltog i mötet i Tullinge, till Expressen.

En annan SMR-man dömdes för att ha knuffat en man och gjort Hitlerhälsningar under Umeådemonstrationen. Samme man, som inte vill ge några kommentarer till Expressen, dömdes också för att ha dykt upp knivbeväpnad under Pridefestivalen i Luleå i juni 2013.

- Man vet aldrig när man behöver en kniv. Jag bär oftast kniv, sade han under rättegången i tingsrätten.

Friades för mordförsök

Andra fall har inte lett fram till fällande dom. I oktober friade tingsrätten tre personer från nazistgruppen för mordförsöket på Fidel Ogu - ett fall som uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning. Ogu höll på att mista livet efter att han knivskurits i Hökarängen utanför Stockholm natten mot den 7 december 2013.

Åklagare har överklagat den friande domen till hovrätten.

Parallellt med överfallen och Hitlerhälsningarna fortsätter SMR också sin hets på nätet. Justitiekanslern har den senaste tiden drivit flera mål gällande hets mot folkgrupp mot SMR:s nättidning Nordfront och dess utgivare Fredrik Vejdeland.

Skriver om "Fjärde riket"

I hetsåtalen finns en Hitlerhyllande artikel men också läsarkommentarer där invandrare kallas "parasiter" och "slödder". I en kommentar på sajten skriver en person om "Fjärde riket":

"Tiden äro inne för en lång och blodig strid, Fjärde riket skall vakna för all tid, så slut er till de ariska soldaterna min vän, svastikafanan ska vaja igen...."

SMR:s våldsbudskap är också påtagligt i nazistgruppens norska motsvarighet Motstandsbevegelsen. I december förra året slog norsk polis och säkerhetspolisen PST till mot flera män med koppling till nazistgruppen. Vid tillslaget hittades automatvapen och kulsprutepistoler av märket Uzi.

Norska ledaren bor i Dalarna

Motstandsbevegelsen lyder, enligt norsk polis, under svenska SMR. Den norske ledaren Haakon Forwald är också folkbokförd i Sunnansjö i Dalarna - precis som SMR-ledaren Emil Hagberg som dömdes till åtta månaders fängelse för Kärrtorpattacken.

När Expressen ringer upp Pär Öberg, presstalesman för SMR och medlem av nazistgruppens riksledning, vill han först inte prata:

- Vi är emot den sionistiska ockupationen av vår värld och Bonnier är i högsta grad en del av det, och framför allt för Sverige en del av det. Enligt oss så ägs er tidning av vad vi tycker är fientliga krafter som kämpar mot allt svenskvänligt. Ni är svenskfientliga. För oss är ni inte vatten värda.

"Rena gummiparagrafen"

Sionistiska ockupationen, säger du? Vad ser du för tecken på att en sådan finns?

- Ja, jag vet inte, vad tycker du själv? Tycker du att media är objektiva? Tycker du att man kan klaga på sionister? Där gäller plötsligt inga regler alls. Hets mot folkgrupp-lagen är rena gummiparagrafen för att kväsa all kritik mot sionismen.

Kan du berätta vad Svenska motståndsrörelsen har uppnått?

- Nej, det kan jag inte. Jag ser ingen anledning att berätta det för dig, säger Pär Öberg.

Expressen har sökt SMR-männen Klas Lund, Emil Hagberg, Peter Jusztin, Haakon Forwald, Joakim Blixt Eriksson, Oscar Bergström, Karl Rydgren och Fredrik Vejdeland.

Senaste årens händelser inom svenska motståndrörelsen

JANUARI 2014

SMR-mannen Peter Jusztin, som deltog i attacken i Kärrtorp, döms av Stockholms tingsrätt för ringa vapenbrott och brott mot knivlagen. Vapenbrottet gäller en pepparspray.

MARS 2014

Sju personer med koppling till SMR - däribland Emil Hagberg, Peter Jusztin och Joakim Blixt Eriksson - döms av tingsrätten för attacken i Kärrtorp. Fyra av de dömda överklagar domarna men de fälls också i hovrätten.

MARS 2014

SMR:s nättidning Nordfronts utgivare Fredrik Vejdeland döms av Göta hovrätt för hets mot folkgrupp.

APRIL 2014

SMR delar ut flygblad och tågar med gröna fanor i Stockholms innerstad när det blir bråk med motdemonstranter.

SEPTEMBER 2014

På valdagen bränner SMR röstkort och en israelisk flagga på Mynttorget nära riksdagen. I flera vallokaler i Stockholmsområdet stormar nazister in, skriker "leve motståndsrörelsen" och sprider flygblad.

OKTOBER 2014

SMR-ledaren Pär Öberg gör debut i Ludvika kommunfullmäktige där han valts in på ett SD-mandat efter att arton personer skrivit hans namn på SD-valsedlar.

OKTOBER 2014

SMR-ledaren Robert Eklund döms av tingsrätten för ofredande efter att ha gett sig på en motdemonstrant under ett torgmöte i Umeå i september 2013.

OKTOBER 2014

Tre SMR-män frias i tingsrätten för mordförsöket på Fidel Ogu som knivskars natten mot den 7 december 2013 i Hökarängen utanför Stockholm. Två av SMR:arna fälldes däremot för inblandning i Kärrtorpattacken. Åklagaren har överklagat den friande domen.

NOVEMBER 2014

En SMR-man döms av Luleå tingsrätt för att ha gjort Hitlerhälsningar och ofredat en motdemonstrant under demonstrationen i Umeå i september 2013. Han döms också för att ha varit knivbeväpnad under Pridefestivalen i Luleå i juni samma år.

DECEMBER 2014

Norsk polis slår till mot personer med koppling till SMR:s norska falang Motstandsbevegelsen. Vid tillslagen hittar polisen automatvapen.

JANUARI 2015

SMR spärrar av lokalerna till ett tiotal mediehus under Förintelsens minnesdag den 27 januari med nazistgruppens plastband.

JANUARI 2015

SMR håller den 31 januari möte i Tullinge utanför Stockholm där ledaren Klas Lund bland annat pratar om nazistgruppens parlamentariska satsning.

FEBRUARI 2015

Rättegång inleds mot ytterligare sju personer med SMR-koppling efter Kärrtorpsattacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.