Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De låg bakom finansieringen av upploppet mot kongressen

CNN:s inrikeskorrespondent Alexander Marquardt och hans crew befann sig mitt i folkhopen som brutit sig in i Kapitiolum för att bevaka händelserna som utspelade sig där.
Trumpanhängarna försöker ta sig förbi polisens avspärrningar.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Fem personer förlorade livet under stormningen av USA:s kongress.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Så laddade de högerextrema nätverken och konspirationsteoretikerna för sin egen revolution. 

Bland annat samlades det in pengar och anordnade resor för att vända Trumps valförlust. 

– Jag lade allt jag hade under de senaste tre veckorna, säger en av huvudsponsorerna till NY Times. 

Det har gått över en vecka sedan Trump-anhängare stormade Kapitolium – men ännu är det många frågetecken kring hur planeringen och finansieringen sett ut. 

Men en sak står klart, enligt The New York Times: Det drevs främst av högerextremister, kristna konservativa och anhängare av Qanon – konspirationsteorin som tror att det finns en satansdyrkande sammanslutning av pedofiler från samhällets elit, som begår övergrepp, mördar och ibland äter sina offer. 

En av huvudpersonen är den tidigare polisen Keith Lee från Texas. 

Han hade under månaderna fram till upploppet hjälpt till att organisera och finansiera resorna till Washington och Kapitolium, för minst 600 personer. 

Enligt uppgifter till NY Times var det även Lee som ropade åt mobben att storma kongressen. 

Samlade in 1,6 miljoner kronor

Keith Lee hade arrangerat flera online-insamlingar tillsammans med många andra konservativa grupper för att föra Trump-anhängare till Kapitolium, ofta med uppmaning till revolution – inte direkt om våld.   

Cirka 2 000 personer donerade minst 181 700 dollar som motsvarar över 1,6 miljoner kronor till en webbplats som kopplats till Ali Alexander, en konspirationsteoretiker som lovade att stoppa certifieringen genom att ”hundratusentals, om inte miljoner patrioter ska marschera för att sätta sina rumpor i DC och stänga staden”, skriver NY Times.

Alexander publicerade en video på Twitter där han förnekade något ansvar för våldet.

Affärsmannen Mike Lindell är grundare till ett sängföretag. Han sponsrade allt han hade under tre veckor.
Foto: SHUTTERSTOCK
Cirka 2 000 personer donerade minst 181 700 dollar.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sponsrade ”Trump-möten”

Den överlägset mest synliga ekonomiska stödjaren var affärsmannen Mike Lindell. Han sponsrade bland annat en bussresa till anhängarna samt ”Right Side Broadcasting”, en typ av tv-nätverk där anhängare kunde arrangera så kallade ”Trump-möten”. 

– Jag lade allt jag hade under de senaste tre veckorna, ekonomiskt och allt, sa Lindell i en tv-intervju i mitten av december, enligt NY Times. 

Mike Lindell menar dock att han inte alls sponsrat en bussresa till kongressen den 6 januari – utan till en fredlig samling tidigare i december. 

SE MER: Mystiska mannen med svenska halsduken 

Videon visar att ”Skellefteåmannen” spelade en ännu viktigare roll än att stå och elda på folkmassorna under stormningen av Kapitolium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.