Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kör ambulanserna – tvingas äta lunch på golv

Barnmorskan har fått nog: ”Vi kan inte upprätthålla det här sjuka systemet”
Ambulanspersonalen på AISAB tvingas äta sin lunch på en picknickfilt i Södersjukhusets garage.
Foto: Privat / Privat
”I värsta fall kanske vi fattar fel beslut och behandlar våra patienter på fel sätt”, säger ambulanssjukvårdaren Björn Parker Caldersparr.
Foto: Privat / Privat

Om de får tid att kasta i sig sin lunch, så blir det på ett kallt garagegolv. 

Det är verkligheten för ambulanspersonal på AISAB.

I över ett år har de inte haft tillträde till Södersjukhusets lunchrum. 

– Om vi inte får återhämta oss riskerar vi våra och andras liv, säger Björn Parker Caldersparr, ambulanssjukvårdare på AISAB.

Sedan Södersjukhuset i centrala Stockholm påbörjade sin ombyggnation ifjol har den inhyrda ambulanspersonalen från AISAB inte fått tillgång till sjukhusets lunchrum. 

Istället har de behövt sitta nere i garaget om det mot förmodan finns tid att ta en kort lunchpaus. Bland avgaser samtidigt som patienter rullas förbi och kall luft strömmar in.

– Vi behöver sätta oss på picknickfiltar. Detta är ett mångfacetterat problem, säger Björn Parker Caldersparr, ambulanssjukvårdare på AISAB.

Mikrovågsugnen och bordet som personalen först hade tillgång till togs bort härom veckan. AISAB:s nödlösning att erbjuda en lokal längre bort från sjukhuset fungerar inte, enligt Björn Parker Caldersparr.  

– Beroende på trafik ligger den cirka 10-15 minuter bort. Vårt måltidsuppehåll är bara 25 minuter och då hinner vi inte äta.

Ambulanspersonalen möts av denna skylt med ett tydligt budskap om att de inte får tillträda fikarummet.
Foto: Privat / Privat
Ambulanssjuksköterskan Irina Valenceva i mitten på bild, tillsammans med sjuksköterskestudenterna Linus Lager och Antonia Erlandsson.
Foto: Privat / Privat

Stark oro för säkerheten

Björn Parker Caldersparr är orolig över hur deras bristande arbetsmiljö ska påverka hur de utför sitt arbete. 

Om de inte får tid att äta och återhämta sig blir de sämre förare och riskerar sina såväl som patienternas liv. Även problem med koncentrationen och energibrist kan bli påföljderna. 

– I värsta fall kanske vi fattar fel beslut och behandlar våra patienter på fel sätt. 

AISAB ägs av Region Stockholm och har i uppdrag att bland annat driva ambulanssjukvård, psykiatrisk ambulans och transport av avlidna. 

AISAB:s vd Åke Östman, säger att även pandemin kan ha förorsakat situationen och att det är Hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholms yttersta ansvar att erbjuda den inhyrda personalen en lunchplats på sjukhuset.

– Vi har haft möten och påtryckningar för att lösa detta, men vi har ännu inte fått några förslag som fungerar, säger Åke Östman och fortsätter:

– Man skäms när man ser sådana här bilder. Det ska inte behöva vara så här. Det bästa vore om personalen kan få äta på plats.

Expressen har sökt Region Stockholm som anser att Södersjukhuset står för lokalerna och arbetsmiljöansvaret ligger på AISAB. Södersjukhuset säger att lokalerna på sjukhusets akut är anpassade efter storleken på Södersjukhusets personalstyrka, och att pandemin har gjort att trängsel har behövt undvikas.

Södersjukhuset säger att de har ett pågående arbete tillsammans med AISAB för att hitta en fungerande lösning på ambulanspersonalens måltidsuppehåll. Södersjukhuset hoppas kunna bidra till en förbättring för ambulanspersonalen, och på fredag ska nästa möte gällande detta hållas.

IVA-sjuksköterskan: ”Självklarhet att man ska ta vaccinet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.