Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De köpte Skriet
för 800 miljoner

Hamad bin Khalifa al-Thani.
Foto: Vandeville Eric

Världens dyraste tavla på auktion såldes natten mot torsdagen.

Priset för Edvard Munchs "Skriet" blev svindlande 800 miljoner kronor.

Nu avslöjar nyhetsbyrån DPA att det var kungafamiljen i Qatar som la rekordbudet.

En anonym köpare la över telefon det högsta budet när Munchs "Skriet" såldes på aktionskammaren Sotheby's i New York. Priset blev rekordhöga 107 miljoner dollar och tillsammans med den norska konstskatten med 12 procent i provision slutade köparens nota på svindlande 119,9 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor.

Såldes för miljard

Nu uppger nyhetsbyrån DPA att Skriet nu finns i kungafamiljen i Qatars förvar. Enligt deras uppgifter var det Sheikha Al-Massaya, 28, en av emir Hamad bin Khalifa al-Thanis döttrar, som bjöd på tavlan, skriver norska Dagbladet.no.

Sheikha Al-Massaya har på kort tid gjort sig känd som en av de mest profilerade köparna i konstvärlden. I februari låg hon bakom familjens köp av Paul Cézannes "Kortspelaren", som såldes av en privat handlare för drygt en miljard kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.