Hamad bin Khalifa al-Thani. Foto: Vandeville Eric
Hamad bin Khalifa al-Thani. Foto: Vandeville Eric

De köpte Skriet
för 800 miljoner

Publicerad

Världens dyraste tavla på auktion såldes natten mot torsdagen.

Priset för Edvard Munchs "Skriet" blev svindlande 800 miljoner kronor.

Nu avslöjar nyhetsbyrån DPA att det var kungafamiljen i Qatar som la rekordbudet.

En anonym köpare la över telefon det högsta budet när Munchs "Skriet" såldes på aktionskammaren Sotheby's i New York. Priset blev rekordhöga 107 miljoner dollar och tillsammans med den norska konstskatten med 12 procent i provision slutade köparens nota på svindlande 119,9 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor.

Såldes för miljard

Nu uppger nyhetsbyrån DPA att Skriet nu finns i kungafamiljen i Qatars förvar. Enligt deras uppgifter var det Sheikha Al-Massaya, 28, en av emir Hamad bin Khalifa al-Thanis döttrar, som bjöd på tavlan, skriver norska Dagbladet.no.

Sheikha Al-Massaya har på kort tid gjort sig känd som en av de mest profilerade köparna i konstvärlden. I februari låg hon bakom familjens köp av Paul Cézannes "Kortspelaren", som såldes av en privat handlare för drygt en miljard kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag