Isatou Aysha Jones, 35, hade tröttnat: Hon ville lyfta fram våldet, hatet och rasismen i ljuset. Så när Black Lives Matter-vågen svepte över världen startade hon en svensk del av rörelsen – och den första digitala demonstrationen nådde 1,3 miljoner det första dygnet.
– Min tanke var aldrig att grunda Black Lives Matter-Sweden. Jag ville bara visa att det finns rasism i Sverige och att rasismen är både strukturell och individuell, säger hon.
Black Lives Matter Sweden har precis gått från ett informellt nätverk till att ha antagit fasta former som förening, med Isatou Aysha Jones som ordförande.
Hon understryker att Black Lives Matter inte är en stor organisation och slår ifrån sig kritik som riktats mot demonstrationer i bland annat USA.
– Jag tycker den kritiken är skrattretande faktiskt. Vi delar namn, och kärna i vår kamp, men där slutar våra likheter. Vi har inte ens någon kontakt – man är sin egen enhet, säger Isatou Aysha Jones.
Isatou Aysha Jones om uppväxten i Örebro
1985 föddes Isatou Aysha Jones i Gambias huvudstad Banjul. Två år senare bar det av till Sverige och Örebro, hennes mamma hade förälskat sig i en svensk man. Uppväxten i Sverige var både bra och dålig.
– Örebro var en bra stad att växa upp i, det var tryggt. Men det var inte mycket mångfald och det satte så klart sin prägel. I yngre dagar var man alltid redo att försvara, inte bara med sig själv utan även andra. Jag har alltid stått upp för den lilla och ibland blev det med knytnäven.
Skolgången var kantad av konflikter och bråk med skolkamrater.
– När det var köttbullar till mat i skolan brukade de kasta köttbullarna som var lite vidbrända på mig. Jag åt helst inte köttbullar på tio år och åt jag var det med vemod.
Isatou Aysha Jones
Familj: Tre barn, 14, 10 och 8 år gamla
Bor: Tensta i nordvästra Stockholm
Yrke: Platschef, föreläsare, entreprenör
Det här är hemma för mig: Hemma för mig är lika mycket Järva som det här hemma hos mamma i Kololi i Gambia
Det här brinner jag: Jag brinner för mina barn
Det här skiter jag i: Vad jag äter
Läser: Mina vänners fantastiska böcker
Lyssnar: Mina vänners fantastiska musik
Favoriträtt: Okragryta med fufu
Favoritsysselsättning: Jag älskar att vara med mina barn, min familj och mina vänner
Det här gör jag på fritiden: Trollar mina vänner på internet
Det här hatar jag att göra på fritiden: Städa är det värsta jag vet
När hon försökte prata med lärare och andra vuxna om rasism och mobbning var stödet i det närmaste obefintligt. Det samma gällde för hennes vänner som också hade utländsk bakgrund.
– Det var alltid vi som var bråkstakarna, man antog att det var vi som hade startat bråken trots att det var någon som hade sagt något rasistiskt, säger hon.
Händelserna i hennes barndom skapade en vilja att vara bäst. Det drivet har gjort att hon i dag kan titulera sig som platschef, föreläsare, entreprenör, influencer, kokboksförfattare och aktivist.
– Min drivkraft kommer från mamma och från att konstant höra att man inte räcker till. Då har det blivit en känsla att jag ska visa dem, jag kan visst göra det här.
Hennes engagemang har också kostat på.
– Jag har gått från att vara känd för en del till känd för den stora massan - på bokstavligen en natt. Det har gjort mig till en måltavla för rasister som skriver. Det är väldigt påfrestande.
BLM-protesterna i Stockholm
Black Lives Matter-Sweden jobbar för obligatorisk antirasistisk utbildning i skolan och för olika lösningar för hur polisen kan samverka med boende i utsatta områden. Ett samarbete skulle förbättra livssituationen för svarta i Sverige, menar Isatou Aysha Jones.
– Svarta människor har det sämst och Black Lives Matter vill förbättra livet för dem – men bara för att svarta får det bättre betyder inte det att andra får det sämre, säger hon.
Under några varma sommardagar i början av juni samlades tusentals människor för att demonstrera under parollen Black Lives Matter Stockholm. Protesterna har kritiserats eftersom de trotsade pandemin och Sveriges coronaregler, men Isatou Aysha Jones menar att man måste förstå vad det är som gör att människor var villiga att ta risken. Som hon ser det så handlar det om två olika sorters pandemier, där rasismen mot svarta är en egen global farsot.
– Men det vill ingen dedikera en ledarsida till, säger hon.
Isatou Aysha Jones var inte med och arrangerade demonstrationen, men hon var på plats på Sergels torg i Stockholm.
Hon menar att kritikerna mot fysiska demonstrationer inte reagerar lika mycket på andra aktiviteter där personer träffas fysiskt:
– Jag tycker inte att man ska uppmana till fysiska aktiviteter över huvudtaget, men jag tycker att de som kritiserar de som är ute och demonstrerar uppvisar en dubbelmoral. Vi har inga problem med att folk är ute och äter lyxlunch på Stureplan eller trängs på badstränder eller i bussar, men däremot att andra kämpar för sina liv. För det är det demonstrationerna handlar om, säger Isatou Aysha Jones.
Sveriges historia kantas av internationell slavhandel och rasbiologiska institut. Och enligt Isatou Aysha Jones lever rasismen kvar, både som strukturell och individuell rasism.
– Individuell rasism är när man går på bussen, ser blickarna. Man sätter sig på sätet och någon byter plats eller håller hårdare i väskan. Det är otroligt ledsamt, säger hon och fortsätter:
– Jag vill bara kunna vakna upp, inte planera vilka rutiner jag ska ha för att inte utsättas för något och bara känna att jag är awesome.