Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De kan tvingas vänta på att få ett vaccin

Väg risken med att bli smittad av corona kontra risken att ta ett vaccin, säger Farshid Jalalvand.
George Dyer, 90, får coronavaccin i London.
Foto: AVALON.RED / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON
Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.
Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket
Johan Brun, medicinsk rådgivare på Lif.
Foto: GunillaLundstrom
Richard Bergström, vaccinsamordnare.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Snart inleds vaccineringen mot covid-19.

Men några grupper har exkluderats från de kliniska studierna – och kan därför tvingas avstå vaccin innan man vet mer om säkerheten.

– De här personerna exkluderas nästan alltid från läkemedelsprövningar, säger Johan Brun, medicinsk rådgivare på Lif.

I slutet av december väntas EU ta ställning till coronavaccinet från Pfizer/Biontech, som nyligen fick grönt ljus i Storbritannien. 

Deras fas tre-studier har omfattat över 40 000 personer, vilket enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är fler än vanligt vid studier av vaccin. Studierna pekar hittills på övervägande lindriga biverkningar.

Samtidigt har de kliniska studierna exkluderat några grupper, något som är normalt vid läkemedelsprövningar, enligt Johan Brun, läkare och senior rådgivare på läkemedelsindustriföreningen Lif.

Det kan innebära att dessa personer måste vänta längre på ett vaccin, innan man bedömer det som säkert för dem. Exempel på grupper som exkluderas från vaccinstudierna är barn och gravida, samt personer med svåra allergier eller nedsatt immunförsvar.

Osäker effekt på äldre

Dessutom finns en osäkerhet i hur gamla personer svarar på vaccinet. En amerikansk studie visar att personer över 65 år ofta exkluderas från vaccin- och läkemedelsstudier som rör covid-19, eftersom de har en förhöjd risk för komplikationer. 

– Det finns inga 90-åringar i studierna och därför uppstår det en osäkerhet i hur verksamt vaccinet är i den gruppen. Det finns också indikationer på att äldre personer har haft ett lägre immunologiskt svar på behandlingen, säger Johan Brun.

Han hänvisar till Pfizer/Biontechs resultat, som visar att personer över 55 år mer sällan drabbades av de vanliga biverkningarna, så som feber och trötthet, jämfört med personer under 55 år. Dessa biverkningar är ett tecken på att kroppens immunsystem aktiveras.

– Det kan ses som en nackdel, att äldre personer riskerar att få ett mindre antikroppssvar.

Oavsett hur gruppen reagerar står det klart att personer över 70 år kommer vara prioriterade för att vaccineras i Sverige. Och i Storbritannien var den första att få sprutan från Pfizer/Biontech 90-åriga Margaret. 

Men enligt Johan Brun kommer det alltid ske en individuell bedömning.

– Det gör man alltid när man ska sätta in nya läkemedel. Det får inte vara en patient som är allt för skröplig eller har för många andra sjukdomar, säger han.

Vissa allergiker bör avstå

Häromdagen rapporterade brittiska myndigheter att två personer som fått Pfizer/Biontechs coronavaccin drabbats av allergiska reaktioner. Landet avråder nu personer med historik av allergisk chock från att vaccinera sig.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SR att avrådan kan bli aktuell även i Sverige, men understryker att det inte handlar om vanliga pollenallergiker:

– Jordnötsallergiker eller personer med svår getingallergi, som kanske har en adrenalinpenna hemma.

Enligt Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, kommer EU väga in uppgifterna i sin bedömning av vaccinet.

– I den slutgiltiga bedömningen kommer det framgå hur effekt och säkerhet för olika grupper ser ut, och om det kommer finnas begränsningar i vilka som bör ta vaccinet eller inte, då exempelvis allergiker. Vaccinatörer ska generellt fråga om det finns allergier, säger hon under Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Arthurson poängterar att det kommer att framgå tydligt om vissa grupper bör avstå sprutan.

– Det kommer att uppdagas i och med att vaccinen eventuellt godkänns, säger hon.

Innehåller inte ägg

Expressen har fått flera läsarfrågor om äggallergiker kan ta coronavaccin. Enligt Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet, ska vaccinen vara äggfria.

– Äggviteämne användas vid influensaframställning, men inte vid framställningen av de här vaccinen. De är antingen odlade på celler, som Astra Zenecas vaccin, eller framställda rent kemiskt, som de olika RNA-vaccinen, säger Matti Sällberg.

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde understryker vikten av att alla som har möjlighet faktiskt vaccinerar sig. Hon anser att det är ”nästan en plikt”.

– När äldre erbjuds vaccin, så bör de ta det. Om de inte gör det kan de inte heller begära att de yngre tar ansvar, har hon sagt till Expressen.

De bör avstå vaccinet

Enligt brittisk patientinformation bör dessa avstå Pfizer/Biontechs vaccin.

Gravida

Det finns i nuläget begränsad information om hur vaccinet påverkar gravida kvinnor. Om man är gravid eller ammar, planerar att bli gravid eller misstänker att man är gravid, ska man konsultera läkare. Som en försiktighetsåtgärd bör man även undvika att bli gravid under minst två månader efter att ha tagit vaccinet.

– Det är en sak att veta att man är gravid, men man vet inte alltid. Där finns en osäkerhet, säger Johan Brun.

Barn

Barn och unga har inte ingått i de kliniska studierna, och rekommenderas därför inte för personer under 16 år. Däremot ska Moderna börja testa sin vaccinkandidat på 12-17-åringar inom kort.

– Att socialministern säger att man ska vaccinera alla över 18 år är ingen slump, eftersom barn inte har ingått i studierna. Men framöver kommer det troligtvis ändå bli ett antal barn som vaccineras, och ser man att det går bra kan man utöka vaccineringen av yngre, säger Johan Brun.

Vissa allergiker

Om man är allergisk till någon av de aktiva substanserna, eller någon annan ingrediens i läkemedlet, ska man avstå vaccinet. Pfizer/Biontech stöder även brittiska myndigheters utredning kring de två personerna som utvecklade allergiska reaktioner av vaccinet, för att ta reda på vad som kan ha orsakat reaktionen. I nuläget avråds därför personer med historik av allvarliga allergier helt från att ta vaccinet.

De bör konsultera en läkare före vaccinering:

Svårt sjuka personer med hög feber. En lätt feber eller infektion, exempelvis förkylning är dock inte anledning att avstå.

Personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis på grund av hiv-infektion, eller om man tar läkemedel som påverkar immunförsvaret.

Personer som använder blodförtunnande läkemedel.

Under onsdagen rapporterades det dödligaste dygnet i USA sedan pandemin bröt ut.
Anna Ekström svarade på dina frågor i direktsändning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.