Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kan ta över om Theresa May avgår

Utrikesminister Boris Johnson. Foto: TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Inrikesminister Amber Rudd. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK
Finansminister Philip Hammond. Foto: LINTAO ZHANG / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister sir Michael Fallon. Foto: NICHOLSON/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

Hennes politiska karriär hänger på en skör tråd.

Nu höjs interna röster som kräver att Theresa May dels sparkar sin innersta krets – dels lämnar posten som det konservativa partiets partiledare.

Utpekade ersättare: utrikesminister Boris Johnson och inrikesminister Amber Rudd.

Ilskan svallar bland de konservativa parlamentsledamöterna efter att deras parti gjort ett katastrofval där de - i stället för att stärka sin position i parlamentet - förlorade tolv mandat och miste sin majoritet.

Många skyller nu förlusten på den usla valkampanj Theresa May drivit och menar att hennes närmaste rådgivare borde få sparken. Samtidigt ökar kraven på att även premiärministern borde avgå.

– Vi sköt oss inte i foten, vi sköt oss i huvudet, säger parlamentsledamoten Nigel Evans till BBC Radio 5.

Demensskatt orsak till nederlag

Orsaken till det dåliga resultatet anses framför allt vara den impopulära "demensskatt" som Theresa May föreslog i mitten av maj men senare tvingades backa från. Den innebar att äldre britter som på ålderns höst behöver sjukvård eller hemtjänst i sitt eget hem själva ska betala för den, och om pengarna är slut skulle de pantsätta sitt eget hus. 

– Det var vändpunkten i mitt område, där du kunde se en extraordinär svängning från ett översvallande stöd till fullständig oförståelse. Det var en väldigt sammansvetsad grupp som skrev förslaget utan att rådgöra med de kollegor som har erfarenhet och kunskap på området. Efter att själv ha suttit i välfärdskommittén skulle jag kunnat tala om för dem att det förslaget skulle bomba, säger konservativa parlamentsledamoten Sarah Wollaston till The Guardian.

Premiärminister Theresa May. Foto: MARK THOMAS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Hon fortsätter:

– Jag tycker inte att rådgivarna kan stanna. Det har skett några verkligt stora misstag i valkampanjen och jag anser att de som var mest involverade i den bör överväga sina positioner.

Tidigare konservative finansminister George Osborne antydde redan på torsdagskvällen att det kan bli svårt för Theresa May att sitta kvar som partiledare. Under fredagen har George Osborne, som i dag är chefredaktör för tidningen The Evening Standard, publicerat en förstasida med en stor bild på Theresa May och orden "Förnekandets drottning".

Boris Johnson "börjat manövrera"

Kritiken har genast fått spekulationerna om vem som kan ta över Tories att starta.

Tänkbara kandidater är utrikesminister Boris Johnson som många trodde skulle ta över partiet efter David Cameron och inrikesminister Amber Rudd som fått mycket beröm efter att ha deltagit i tv-debatter i stället för Theresa May under valrörelsen.

Andra namn som nämns är Brexitministern David Davis som kampanjade om partiledarposten mot David Cameron, finansminister Philip Hammond och försvarsminister sir Michael Fallon.

Brexitministern David Davis. Foto: GARETH FULLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt källor till Daily Mail har åtminstone Boris Johnson redan börjat manövrera i kulisserna. Men när han på fredagskvällen kommenterade valresultatet för första gången antydde han inget sådant:

"Jätteglad för att bli återutnämnd till utrikesminister. Massor av bra jobb att göra för världens bästa land. Nu sätter vi i gång för Global Britain" skriver han på Twitter.

"Jag är ledsen"

Men Theresa May ger inte upp utan kamp.

Under fredagskvällen bad hon sina partikamrater om ursäkt för nederlaget och antydde samtidigt att hon kommer omplacera sina rådgivare.

– Jag är ledsen för alla kandidater och hårt arbetade partimedlemmar som inte lyckades, och också för de kolleger som var parlamentsledamöter och ministrar och som bidragit så mycket till vårt land men som nu förlorade sina platser, säger hon i ett filmklipp.

Konservativa ledamoten Heidi Allen var inte imponerad:

– Om en ledare väljer folk som ger henne så dåliga råd och sen inte inser att de är dåliga rådgivare då är det uppenbart för mig att det är inte den ledare vi behöver, säger hon till radiokanalen LBC.

 

LEDARE: Läxan från May