Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kan prisas – för sitt starka berättande

Kassem Hamadé är finalist i Röda korsets journalistpris. Här på en bild från Palmyra i Syrien. Foto: KASSEM HAMADE
Magda Gad och Niclas Hammarström kan även de ta hem priset. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Två reportageteam från Expressen har utsetts till finalister i prestigefyllda Röda korsets journalistpris.

– Få saker är viktigare att berätta om än barnens situation i ett krig, säger Kassem Hamadé, som uppmärksammas för sin journalistik från Syrien.

– Självklart kan journalistik förändra, säger Magda Gad som tillsammans med fotografen Niclas Hammarström nominerats för reportageserien ”Under burkan”.

Kassem Hamadé, Expressens korrespondent i Mellanöstern, nomineras till Röda korsets journalistpris för en serie reportage om barnen i krigets Syrien.

– Barn tror på mirakel. Barn i krig skapar mirakel. Det har jag sett under min bevakning av kriget i Syrien under åtta år, men också i andra krigsdrabbade länder. Det största miraklet är att de orkar kämpa vidare trots förlust av föräldrar, syskon eller kompisar, säger Kassem Hamadé.

De aktuella reportagen är resultatet av två längre resor i Syrien under mars och april 2018. Med empati och klassiskt reporterhantverk berättar Kassem Hamadé om Syriens förlorade generation, barnen som inte minns något annat än krig.

KAMPEN FÖR BARNEN”: Pojken som fick en hel värld att gråta

Mörker och ljus

Han tar med läsarna till bårhuset i den belägrade kurdiska staden Afrin, till skolgården i östra Ghouta, till gränderna i Aleppo. Han möter Omran – pojken som fick en hel värld att gråta – och tolvårige cykelreparatören Youssuf som arbetar tolv timmar om dagen för att försörja sin familj. Det är mörker och ljus, förtvivlan och hopp.

– Efter åtta år av blodigt krig blir risken stor att vi journalister drunknar i siffror om antalet döda och skadade. Därför är det viktigt att berätta om människorna i kriget, och det gäller särskilt barnen, säger Kassem Hamadé.

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström nomineras till priset för sin uppmärksammade reportageserie ”Under burkan” från i höstas.

I serien skildrades övergreppen på kvinnor i Afghanistan.

– Våld mot kvinnor finns överallt men Afghanistan är det land i världen där kvinnor är som mest våldsutsatta och det hela blir ännu värre av den totala maktlösheten och rättslösheten. Även om det finns bevis som styrker att en kvinna blivit bortgift som barn, misshandlad och våldtagen kan det bli hon som sätts i fängelse, säger Magda Gad.

Magda Gad och Niclas Hammarström nomineras till priset för sin uppmärksammade reportageserie ”Under burkan” från i höstas. Foto: Niclas Hammarström

”Omänsklig utsatthet”

I reportageserien visade modiga kvinnor upp sina brända och misshandlade kroppar och vittnade om hur de tvingas leva som slavar åt männen.

– Utsatta kvinnor känner att de inte har några rättigheter alls, att ingen lyssnar på dem och att om de höjer sina röster blir de bestraffade. Det är ett förtryck och en utsatthet som är totalt omänsklig, säger Magda Gad.

”UNDER BURKAN”: Deras liv är en väntan på att få dö 

Reaktionerna på serien har varit starka.

– Många har velat göra något för att förändra situationen för kvinnorna i Afghanistan. Många har frågat efter mer information och intresserat sig för situationen i landet i stort. Det finns också en stor grupp som regerade med att göra det till en inrikespolitisk fråga om hur reportagen påverkar synen på de afghaner som finns i Sverige. Som journalist tycker jag det är bra – alla dessa diskussioner och frågeställningar leder till ökad kunskap, ökat engagemang och en mindre svartvit bild av Afghanistan, säger Magda Gad.

Tror du att journalistik som denna kan påverka de afghanska kvinnornas situation?

– Självklart tror jag att journalistik kan förändra – annars skulle jag inte ha gett hela mitt liv till att göra journalistik. Först när det finns kunskap om orättvisor kan människor agera för att nå förändring, säger Magda Gad.

Röda korsets journalistpris har delats ut sedan 2006. Förra året tilldelades Expressen ett hederspris för reportageserien ”Afghanerna”.

Totalt sju reportage har valt ut till finalister i årets upplaga av Röda korsets journalistpris. Expressen och Sveriges Radio har två finalister vardera, medan DN, Aftonbladet och SVT har en var.

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor och vinnaren tillkännages i april.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!