Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De kan övervaka dina privata uppgifter

De amerikanska och brittiska övervakningsorganen NSA och GCHQ har knäckt krypteringskoder – som skyddar privatpersoners privata uppgifter.

Ett av målen: trafiken hos nätjättarna Hotmail, Google, Yahoo och Facebook, skriver The Guardian. 

Internetanvändare över hela världen tror att deras e-post, banktransaktioner och annan privat information som finns på nätet skyddas av deras internetoperatörer.

Avslöjande från Snowden

Nu visar hemliga dokument, som kommer från visselblåsaren Edward Snowden, att de NSA och GCHQ har hittat metoder för att kunna komma åt hemlig information, skriver The Guardian. 

Tidningen, som publicerar avslöjandet i samarbete med New York Times och ProPublica, uppger att NSA 2010 gjorde ett genombrott i sitt arbete med att knäcka krypteringskoder. Det ska ha inneburit att en stor mängd information, som tidigare varit oåtkomlig, nu var möjlig att övervakas. 

Knäcka koder

Dokumenten uppges också visa att brittiska GCHQ arbetat med att försöka komma åt krypterad internettrafik hos de fyra nätjättarna Hotmail, Google, Yahoo och Facebook. 

Enligt tidningarna avsätts stora summor pengar för att samarbeta med teknologiföretag och internetleverantörer för att kunna påverka hur informationen krypteras. 

Övervakningsorganen hävdar bland annat att krypteringen förhindrar dem att bekämpa terrorism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.