Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kan kamma hem pris för årets bild

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag avgörs Sveriges största och mest prestigefyllda fototävling - Årets bild.

Sex Expressen-fotografer är nominerade.

- Det känns fantastiskt att så många av våra fotografer blivit nominerade i en tävling som i år samlade över 4 000 insända bilder. Ett bevis för att vår satsning på berättande i bild håller mycket hög klass, säger Per Kagrell, bildchef på Expressen.

Följ prisutdelningen här!

Ni har säkert sett flera av bilderna i Expressens papperstidning eller på nätet. De uppmärksammade fotografierna skildrar allt från kriget i Syrien till glädjen och folkfesten i samband med Bruce Springsteens Sverigebesök.

Förra året var tre fotografer från Expressen nominerade. I år är de sex, vilket innebär en rejäl bredd. Martin von Krogh, som kom tvåa i två kategorier förra året, deltar bland annat med ett reportage där han följer en döende kvinna under hennes sista dagar.

- Det var väldigt tungt. Jag satt från sju på morgonen till två på natten, var med och försökte berätta vad som hände i bilder, säger Von Krogh som gärna vill fortsätta på banan av filosofiska reportage om saker som ligger oss nära.

"Folk ville att vi skulle vara där"

Ute i världen har New York-baserade Axel Öberg starka minnen från tyfonens Filippinerna:

- Det är ju svårt när man inte har någonstans att sova, inte kan äta och sådana saker. Det är också väldigt tungt att se alla människor som har det jobbigt, men det finns en vits med att man är där. Det bidrar med en medvetenhet om hur folk har det i övriga delen av världen.

Rör sig bland stjärnorna

Nils Petter Nilsson rör sig lite mer bland stjärnorna, främst som sportfotograf. Ber man honom plocka ut sina egna favoriter från året, får han svårt att välja:

- Dels finns det ju olika actionmoment som Zlatans mål mot Österrike som jag tog uppifrån taket. Sen fick jag superaccess när jag plåtade Springsteen för nöjesavdelningen. Det är svårt att säga vad jag är mest stolt över.


www.kamerabild.se kan ni följa tävlingen Årets Bild, med direktrapportering, intervjuer och vinnarbilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.