Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kan få Stora journalistpriset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DN:s "hackerjournalist" Kristoffer Örstadius. Martin Schibbye, Martin Resare och Brit Stakson för den utriksjournalistiska sajten Blank spot project och nyhetsappen Omnis Ian Vännman och Markus Gustafsson är nominerade i kategorin Årets förnyare.
Foto: Skärmavbild Expressen TV
Alexander Mahmoud för "Hem till byn" i tidningen Re:public, Björn af Kleen för "Det ockuperade landskapet" i DN och Johanna Bäckström Lerneby för "Att skapa ett monster" i magasinet Filter är nominerade i kategorin Årets berättare.
Foto: Skärmavbild Expressen TV
2014 års avslöjande togs hem av Jenny Küttim och Dan Josefsson för SVT-dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick" och boken "Mannen som slutade ljuga".
Foto: Anna-Karin Nilsson

Här är alla de nominerade till Stora journalistpriset.

– Det här är några av Sveriges absolut främsta journalister, säger programvärden Peter Wolodarski, chefredaktör för DN.

Ett år har gått – nu är det dags igen.

Vid klockan 12 presenterades de nominerade till årets Stora journalistpriset. I varje kategori nomineras tre bidrag, som valts ut av en tolv personer stor jury. Programvärd vid tillkännagivandet är Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör.

Och här är 2015 års nominerade:

√ Årets berättare: Johanna Bäckström Lerneby för "Att skapa ett monster" i magasinet Filter, Björn af Kleen för "Det ockuperade landskapet" i DN och Alexander Mahmoud för "Hem till byn" i tidningen Re:public.

√ Årets förnyare: Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakson för den utriksjournalistiska sajten Blank spot project, DN:s "hackerjournalist" Kristoffer Örstadius och nyhetsappen Omnis Ian Vännman och Markus Gustafsson.

√ Årets avslöjande: Sydsvenskans Jens Mikkelsen, Hussein El-Alawi och Federico Moreno för "Pojkarna på malmö central", Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano med "Kvinnoregistret" för Ekot och slutligen Svenska Dagbladets Andreas Cervenka och Torbjörn Isaksson för SCA-affären.

Expressens grävare nominerades

Den 19 november samlas juryn än en gång för att besluta om vilket bidrag som vinner i varje kategori.

Förra året, 2014, gick priset som Årets berättare till SR:s Måns Mosesson för programserien "Rädda Sverige".

Årets förnyare blev Linnéa Jonjons, Jack Werner, Åsa Larsson och tidningen Metro för Viralgranskaren.

2014 års avslöjande togs hem av Jenny Küttim och Dan Josefsson för SVT-dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick" och boken "Mannen som slutade ljuga". I den kategorin tävlade även Expressens grävande journalister Christian Holmén och David Baas för serien "SD och näthatet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.