Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ican får Nobels fredspris 2017

Beatrice Fihn talade när ICAN höll presskonferens med anledning av att organisationen tilldelades Nobels fredspris.
Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
"När beskedet kom jublade och skrek vi på kontoret, säger Gabriella Irsten, politisk handläggare för Ican i Sverige.", säger Gabriella Irsten, politisk handläggare för Ican i Sverige.
Foto: MARTIAL TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Beatrice Fihn, sitter i den högsta ledningen för Ican.
Foto: ICAN
Beslutet kritiseras av Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican, tilldelas Nobels fredspris 2017.
Foto: BRITTA PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Nobels fredspristagare 2017 presenterades i vid norska Nobelinstitutet Oslo klockan 11.00 på fredagen.
1 / 7

Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican, tilldelas Nobels fredspris 2017.

– När beskedet kom jublade och skrek vi på kontoret, säger Gabriella Irsten, politisk handläggare för Ican i Sverige.

Men samtidigt kritiseras Nobelkommitténs beslut av Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt.

"Kärnvapenavtalet med Iran åstadkom något riktigt och hade förtjänat ett pris", skriver han på Twitter.

Nobels fredspristagare 2017 presenterades i vid norska Nobelinstitutet i Oslo klockan 11.00 på fredagen.

Det blev organisationen Ican, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

Ican är en global kampanj som arbetar med att avskaffa kärnvapen. En av kampanjens framträdande personer är svenska Beatrice Fihn från Göteborg.

Så resonerade Nobelkommittén 

– Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än på länge, säger Nobelkommitténs Berit Reiss Andersen när hon inleder presentationen av årets fredspristagare.


LÄS MER: De kämpar mot världens 15 000 kärnvapen – får Nobels fredspris 


Ican får fredpriset för sitt arbete med att visa vilka de katastrofala humanitära konsekvenserna av ett kärnvapenkrig skulle bli. Man har också enligt Nobelkommittén gjort en banbrytande insats för att försöka få till ett traktat som leder till ett förbud mot kärnvapen.


https://twitter.com/nuclearban/status/916239782614888448

– Vi hoppas att vi genom att ge fredspriset till Ican kan skänka debatten om att avveckla kärnvapen ny kraft, säger Berit Reiss Andersen vid presskonferensen som hålls direkt efter presentationen.

Hon säger vidare att man med  valet av fredspristagare sänder en signal till alla länder som förfogar över kärnvapen.


https://twitter.com/margotwallstrom/status/916243660353736704

Gabriella Irsten, politisk handläggare för Ican i Sverige, säger att man mottog beskedet med ett glädjetjut på fredagen.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Nobelpriset – och festen i Stockholm


– Vi vågade inte riktigt tro på det i förhand, men när beskedet kom skrek vi en massa på kontoret, många grät och jublade. Det var lite otroligt, säger hon i Expressen TV.

Hur ska ni fira detta?

- Vi kommer att fira med att fortsätta jobba med att FN:s kärvapenförbud ska träda i kraft och att Sverige signerar och ratificerar avtalet. Vi ser med stor oro på att Sverige inte gjort detta ännu, säger Gabriella Irsten.

Margot Wallström: En bra organisation

Sverige utrikesminister Margot Wallström kommenterar fredpriset från utrikesdepartementet i Stockholm.

– Det är väldigt roligt för det är en bra organisation, säger hon.

Utrikesministern anser att Nobels fredspris fortfarande är viktigt.

– Det är ett väldigt allvarligt läge vi har i världen med Nordkorea som säger att de har kärnvapen och är redo att använda dem. Även i vårt närområde finns hoten, säger Margot Wallström.

Hon hoppas att utmärkelsen till ICAN kan skynda på processen och förhandlingar kring icke spridningsavtalen.

– Jag hoppas det här blir en viktig signal och en styrka för de som tycker frågan är viktig.


https://twitter.com/carlbildt/status/916232458902925312

Förre utrikesministern Carl Bildt är däremot kritisk till att Ican får fredspriset. Han menar att personerna bakom Irans kärnvapenavtal vore rimligare som fredspristagare.

"Norska Nobelkommittén gör som de vill, men kärnvapenavtalet med Iran åstadkom något riktigt och hade förtjänat ett pris", skriver han på Twitter.

Fredsrörelsen: Vi är lyckliga och stolta

På Svenska Freds, som är en av de över 400 civilsamhällesorganisationer i 100 länder som Ican representerar, kommenterar man valet av fredspristagare så här:

– Vi är oerhört lyckliga och stolta att civilsamhällets kamp för ett förbud mot kärnvapen, det sista ännu icke-förbjudna massförstörelsevapnet  i världen, uppmärksammas och stärks! Det visar återigen på vilken kraft och möjlighet vi som civilsamhällesorganisationer har att skapa betydande förändring i världen.  Det är oerhört angeläget att så många länder som möjligt ansluter sig till avtalet och vi är glada att Nobelkommitten använt sitt inflytande till att visa sitt stöd för processen, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, i ett pressmeddelande.https://twitter.com/NobelPrize/status/916226623061491712

Över 300 kandidater bland de nominerade

Såväl Donald Trump som Vladimir Putin hade inför fredagen nämnts bland de 318 tänkbara kandidaterna till Nobels fredspris 2017. Men de låg knappast i topp. Det gjorde inte heller Ican, även om organisationen funnits med bland de favorittippade.


LÄS MER: Knut Nærum: Så stal vi norrmän Nobels fredspris


Bland spelbolagen och seriösa bedömare på nyhetsmedier som Washington Post och The Guardian var de hetaste kandidaterna i förhandssnacket följande:

Ministrarna Federica Mogherini och Mohammad Javad Zarif.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT NYHETSBYRÅN

1. Personerna bakom Irans kärnvapenavtal. Ministrarna Mohammad Javad Zarif och Federica Mogherini förhandlade fram en lösning efter år av internationella påtryckningar. Det blev ett avtal som president Trump nu vill dra sig ur. Att ge fredspriset till iranierna vore onekligen en markering från Nobelkommittén.


Civilförsvarsgruppen "De vita hjälmarna" i Syrien.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

2. De vita hjälmarna. Civilförsvarsgruppen i Syrien som räddat många människoliv ur ruinerna efter bombräder finns med bland kandidaterna år efter år. Kanske denna gång?


Påve Franciskus.
Foto: EMIL LANGVAD/TT NYHETSBYRÅN

3. Påve Franciskus. Favorit bland vadslagningsbyråer. Att han profilerat sig i frågor som rör flyktingar, fattigdom och klimatförändringar gör inte chanserna  mindre.


Redaktören Can Dündar.
Foto: VEDAT ARIK / AP CUMHURIYET

4. Can Dündar och Cumhuriyet. Redaktören på på den turkiska tidningen Cumhuriyet tvingades fly till Tyskland och har blivit ett ansikte för kampen mot president Erdogans strävan att kväva det fria ordet och andra demokratiska rättigheter.


5. American civil liberties union. Organisation som enträget slagits i domstolarna för att stoppa några av Donald Trumps mest omstridda förslag i USA. Det gällde bland annat inreseförbundet för människor från ett antal muslimska länder och förbudet mot transsexuella inom amerikanska försvaret.


Raif Badawi.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

6. Raif Badawi. Bloggaren i Saudiarabien som dömdes till fängelse i tio år och 1000 piskrapp (var 50 hittills har utdelats). Anklagelserna var att han förolämpat islam på sin blogg och i tv-kommentarer.


FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi.
Foto: ZIAUL HAQUE OISHARJH / AP TT NYHETSBYRÅN

7. FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi. Under senaste åren har FN agerat tålmodigt vid kriget i Syrien, flyktingkrisen i Europa och den etniska rensningen som uppges ha inträffat i Burma där muslimska Rohingyafolket drabbats hårt.


Den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Foto: CARSTEN KOALL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

8. Angela Merkel. Lite överraskande möjligen, men tyska förbundskanslern tillhör spelbolagens lågoddsare efter beslutet förra året att öppna gränserna för en miljon flyktingar.


Jo Cox.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

9. Jo Cox. Brittisk parlamentsledamot (labour) och humanitär förkämpe som mördades 2016 av en högerextremist. Skulle kunna få priset postumt.


Nadia Murad.
Foto: AXEL ÖBERG

10. Nadia Murad. Yazidisk människorättsaktivist från Irak. Tidigare nämnd som potentiell vinnare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.