De kan bli S-ledare
efter Stefan Löfven

Stefan Löfven och Anders Ygeman besökte Göteborg i går, onsdag.
Foto: Tommy Holl/IBL
Även Ardalan Shekarabi är enligt uppgifter till Di aktuell som ersättare.
Foto: Christian Örnberg

Här är de två ministrarna som pekas ut som Stefan Löfvens efterträdare.

Enligt Di riktar Socialdemokraterna blickarna mot Anders Ygeman – och "doldisen" Ardalan Shekarabi.

– Han skulle kunna bli den samlande kraften, som får stöd av både högerdistrikten och de mer i mitten, säger en källa, enligt Di Weekend.

Den 27 januari 2012 valdes Stefan Löfven till ny ordförande för Socialdemokraterna. Sedan dess har han blivit statsminister och befäst sin position inom partiet.

Men enligt Di Weekend kommer Socialdemokraterna välja en ny ledare, efter valet 2018. Minst sex år efter att han tillträdde.

Antingen blir det på våren 2019, eller ett par år senare om det blir valseger för Socialdemokraterna, uppger Di.

Popularitetsvinnare och doldis

Di Weekend pekar då ut två kandidater som möjliga efterträdare. En vänstersosse och en högersosse – men båda är män.

Det rör sig om Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi.

Anders Ygeman, 46, har i opinionsmätningar lyfts fram som den mest populära ministern, tillsammans med Margot Wallström, under en lång tid. Inrikesministern är en vänstersosse med lång riksdagserfarenhet, som nyligen blev ordförande för Stockholms arbetarekommun.

Margot Wallström.
Foto: Patrik C Österberg/IBL

Ardalan Shekarabi, 38, var inledningsvis mer tillbakadragen i sin roll som civilminister. Men efter att frågor som vinster i välfärden och offentliga upphandlingar seglat upp på agendan har han tagit allt mer plats.

– Han skulle kunna bli den samlande kraften, som får stöd av både högerdistrikten och de mer i mitten, säger en källa till Di Weekend.

Huvudkandidat i kylan

En tidigare potentiell efterträdare är Mikael Damberg, nuvarande näringsminister. Men enligt Di är han inte med i matchen längre. Damberg har fått många tuffa frågor på sitt bord, och fattat många beslut som blivit impopulära i partiet.

Tidningen lyfter också fram utrikesminister Margot Wallström och finansminister Magdalena Andersson som mindre troliga kandidater.

Nyckeln till popularitet som minister ligger i alla fall i en ordentlig frukost, om du frågar Anders Ygeman.

– Det kanske är som Hjalmar Söderberg sa. Svenskar gillar politiker som talar långsamt och äter gröt, har han tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.