Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kämpar om Trumps nominering till HD

Donald Trump nominerar ny domare till Högsta domstolen till helgen.
Amy Coney Barrett sägs vara favorit till att bli nominerad att ersätta Ruth Bader Ginsburg
Foto: Wikimedia
Barbara Lagoa skulle kunna ses som ett valtaktiskt drag, med sin kubanska bakgrund och sin Florida-bas.
Foto: AP / TT
Ruth Bader Ginsburg avled den 18 september och ska nu ersättas i HD.
Foto: SHUTTERSTOCK
Susan Collins säger att hon röstar nej, oavsett vem som nomineras. Andra republikanska senatorer som Demokraterna hoppats på lovar inte samma sak.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT

Donald Trump kommer att presentera sin kandidat att ersätta Ruth Bader Ginsburg på lördag. 

Två namn återkommer ständigt i spekulationerna: Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

Enligt källor till CNN är den djupt konservativa Amy Coney Barrett favorit

Domare Amy Coney Barrett ser just nu ut att bli Trumps nominering till HD-domare, enligt uppgifter till CNN. Enligt källorna ska hon under tisdagen ha besökt Vita huset för andra dagen i rad – efter att ha imponerat stort på såväl presidenten som hans stab under det första mötet.

– En väldigt bra intervju, bekräftar en källa för Washington Post vars källor också hävdar att att Trump sagt att det är troligt att han kommer att välja Coney Barrett.

Enligt Politico finns det två läger som talar för de två olika kandidaterna. Vita husets stabschef, uppbackad av religiösa och djupt konservativa, propagerar för Amy Coney Barrett. Amy Coney Barrett ses som en mycket konservativ domare och har indikerat att hon är emot såväl Roe v. Wade – HD-domen som legaliserar abort i USA – som Affordable Care Act, lagen som också kallas Obamacare. Hon ska också vara medlem av en katolsk grupp kallad ”People of Praise” som anser att mannen är familjens överhuvud och att kvinnan ska vara underdånig.

Barbara Lagoa – ett valtaktiskt drag

Det andra lägret lyfter fram valtaktiken. Barbara Lagoa är från Florida med föräldrar från Kuba. Med den latinska bakgrunden hoppas detta läger att valet skulle kunna hjälpa Trump i delstater med mycket latinska väljare – och ännu viktigare: Hjälpa honom i Florida. Utan en seger i Florida, där opinionsläget är extremt jämnt, skulle det bli mycket svårt för Trump att vinna valet.

Samtidigt stärks utsikterna för Trump att få igenom sin nominering i senaten. Demokraterna behöver få med sig fyra republikanska senatorer för att stoppa nomineringen. Susan Collins, republikan från Maine, sa på söndagen att hon kommer att rösta nej oavsett vem som nomineras.

– Vi är helt enkelt för nära valet, sa hon och hänvisade till att republikanerna stoppade Obamas nominering innan valet 2016.

Även Lisa Murkowski har sagt att hon tycker att en nominering ska vänta till efter valet. 

Här får Trump beskedet att Ginsburg avlidit

”Dog hon precis? Wow. Jag är faktiskt ledsen över att höra det”.
Trump vill gå emot Ruth Bader Ginsburgs önskan och välja ny domare på en gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.