Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kämpar mot världens 15 000 kärnvapen – får Nobels fredspris

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (Ican) får Nobels fredspris 2017. Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och sekreterare Olav Njoelstad presenterar årets fredspristagare i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE /EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIAL TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenska Beatrice Fihn, till vänster, är generalsekreterare för Ican i Geneve. Foto: MARTIAL TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kärnvapenhotet växer på nytt, mer än 70 år efter det att atomvapen användes för första och hittills sista gången.

De akuta kriserna kring Nordkorea och Iran handlar om kärnvapen – och det finns mer än 15 000 sådana vapen i världen.

Norska Nobelkommittén markerar allvaret i situationen genom att ge fredspriset 2017 till antikärnvapenkampanjen Ican.

Nordkorea spränger kärnladdningar, internationella sanktioner tvingade Iran till ett avtal om att stoppa sitt atomprogram – och i Europa är kärnvapenfrågan tillbaka på dagordningen i det spända läget mellan Ryssland och Nato.

 

LÄS MER: Ican får Nobels fredspris 2017

 

Risken för massiv nukleär ödeläggelse framstår som större än på flera decennier. Större än sedan de djupaste kriserna under det kalla kriget. I detta läge får Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (Ican) Nobels fredspris.

Signal till Nordkorea och USA

– Priskommittén vill sända en signal till Nordkorea och USA att de måste börja förhandla, säger Öivind Stenersen, norsk expert på fredsprisets historia, till AP.

– Priset är ett stöd i kodform till atomavtalet med Iran. Jag tror det var klokt. För att belöna själva Iranavtalet kunde ha setts som att man ger stöd till den iranska staten, säger han.

Provsprängning av Hwasong-12 i Nordkorea i slutet av augusti. Foto: KCNA / POLARIS POLARIS IMAGES

Ican är en rätt ny aktör på den internationella nedrustningsscenen, bara tio år gammal. Men denna paraplyorganisation med mer än 400 grupper som medlemmar har redan hunnit sätta avtryck.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Nobelpriset – och festen i Stockholm

 

Ican spelade en nyckelroll i kampanjen bakom FN:s beslut i juli att förbjuda kärnvapen. Beslutet hyllas som ”historiskt”, men är än så länge bara symboliskt. 122 länder röstade för avtalet, dock inget av de nio länder som har kärnvapen.  

Bara tre har skrivit på

Förbudet träder i kraft när det undertecknats av 50 FN-stater och blir enbart juridiskt bindande för de länder som skriver under. Hittills har bara tre länder förpliktigat sig att följa den nya konventionen.

 

LÄS MER: Beatrice Fihn från Göteborg har fått Nobelpriset: "Wow!"

 

Aktivister från Ican och dess medlemsorganisationer demonstrerar mot kärnvapen över hela världen. För två år sedan genomförde de en rad internationella aktioner för att markera 70-årsminnet av USA:s atombombsattacker mot de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. 

I somras demonstrerade Ican i Berlin iklädda Donald Trump- och Kim Jong-Un-masker. Foto: BRITTA PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

I somras demonstrerade de i Berlin utanför USA:s och Nordkoreas ambassader. Aktivisterna bar Donald Trump- och Kim Jong-Un-masker – och protesterade med en modell av en kärnvapenbestyckad robot och en stor banderoll med texten: ”Dags att förbjuda kärnvapen”.

– Vi försöker sända mycket starka signaler till alla stater med kärnvapen – Nordkorea, USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, Israel, Indien, Pakistan – att det är oacceptabelt att hota att döda civila, säger Beatrice Fihn, Icans chef, till journalister vid organisationens kontor i Genève när det står klart att hennes grupp fått fredspriset.

 

LÄS MER: De får fredspriset för att stoppa alla kärnvapen

 

– Vi sänder ett budskap till kärnvapenmakter och till stater som litar på kärnvapen för sin säkerhet att detta är oacceptabelt uppförande. Vi stöder det inte, vi ursäktar det inte, vi kan inte hota att urskillningslöst slakta 100 000-tals civila i säkerhetens namn, säger hon – och öppnar en flaska bubbel för att fira priset, skriver AP.

Svenska leder Ican

Beatrice Fihn, 34, är en känd person i FN och den internationella politiken sedan hon 2014 blev chef för Ican. Hon berättar för tidningen Etc att hon är uppvuxen i Angered i Göteborg med samhällsengagerade föräldrar, mamma är konstnär och pappa folkhögskolelärare.

− Jag har alltid varit intresserad av internationell politik, FN och sådana frågor, säger Beatrice Fihn till Etc

"Vi försöker sända mycket starka signaler till alla stater med kärnvapen", säger Icans chef Beatrice Fihn. Foto: MARTIAL TREZZINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon studerade internationella relationer på universitetet i Stockholm och fick praktikplats hos en fredsorganisation i Genève.

− Då kom jag i kontakt med kärnvapenfrågan och nedrustningsprocessen inom FN i allmänhet och blev helt fascinerad. Jag har jobbat med det sedan dess. Det är åtta år sedan och jag är kvar i Genève fortfarande, säger hon.

Dalai Lama och Michael Douglas

Kändisar som Dalai Lama, Yoko Ono och Desmond Tutu uttalar sitt stöd för Ican på organisationens hemsida. Hollywoodstjärnan Michael Douglas framträdde med Beatrice Fihn på en presskonferens förra året.

 

LÄS MER: Knut Nærum: Så stal vi norrmän Nobels fredspris

 

Ican får fredspriset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver den norska Nobelkommittén i sin motivering.

Beatrice Fihn tillsammans med den amerikanske skådespelaren Michael Dougas vid en presskonferens förra året. Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA TT NYHETSBYRÅN

I dag finns fem officiella kärnvapenländer: USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike. De erkänns som kärnvapenmakter enligt Fördraget om icke-spridning av kärnvapen, alltså icke-spridningsavtalet, från 1968. De har tillsammans cirka 15 000 kärnvapen.

Dessutom finns ytterligare fyra länder med kärnvapen: Pakistan, Indien, Israel och Nordkorea. De har tillsammans cirka 340 kärnvapen, skriver Telegraph.

Miljoner blir offer

Kärnvapnen har enorm förstörelsekapacitet. USA:s största bomb, B-83, skulle döda 1,4 miljoner människor under det första dygnet och ytterligare 3,7 miljoner skulle skadas av strålningen, skriver Telegraph. Den största ryska bomben som testats, ”Tsar bomba”, har kapaciteten att döda 7,6 miljoner människor om den fälls över New York, enligt tidningen.

Det är sådana siffror som motiverar nedrustningsaktivisterna i Ican och andra grupper.

– Kärnvapen riskerar att bokstavligen göra slut på världen. Vårt jobb är inte klart förrän kärnvapnen är borta, säger Beatrice Fihn till AFP. 

De får också Nobelpris 2017

Litteraturpriset: Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Läs mer om honom här.

Fysikpriset: Trio upptäckte gravitationsvågor. Läs mer om pristagarna och motiveringen här.  

Medicinpriset: De upptäckte hur vår inre klocka fungerar och varför det är jobbigt att arbeta natt. Läs mer om priset och pristagarna här.

Kemipriset: De får priset för att ha avbildat livets molekyler. Läs mer om motiveringen och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.