Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kämpar för att SAS ska kunna överleva

BEKYMRAD. SAS vd Rickard Gustafson ställde i måndags ett ultimatum i spar­planen - gå med på sänkta lönevillkor ­annars går flygjätten i konkurs.
Foto: Christian Örnberg

KÖPENHAMN.  SAS vd Rickard Gustafson pressas under de tuffa förhandlingarna i Köpenhamn.

I dag fortsätter den desperata kampen för att rädda SAS.

Är ledningen och facken inte överens senast under söndagen är den enda kvarvarande utvägen konkurs.

Fackförbundet Unionen öppnar för en lösning.

Åtta fackförbund från Sverige, Danmark och Norge som representerar SAS flygande personal har kallats till förhandlingar med SAS ledning på SAS-högkvarteret på Kastrup i Köpenhamn.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert anlände till förhandlingarna vid niotiden på lördagsförmiddagen.

– Vi återupptar förhandlingarna nu och fortsätter där vi slutade i går kväll. Vi håller på att diskutera. Vi lämnade över ett förslag vid lunchtid och nu håller vi på att förhandla om de olika delarna.

Niklas Hjert uppger att det inte råder någon tvekan om att SAS befinner sig i ett allvarligt läge. Fokus nu är att försöka får SAS att bli mer konkurrenskraftigt, samtidigt som personalen ska kunna jobba kvar med rimliga villkor.

– Vi har ett konstruktivt diskussionsklimat just nu. Det känns som att det är två parter som är angelägna om att ta det här i mål, sa Niklas Hjert när han gick in till dagens förhandlingar.

Fem minuter senare kom även SAS vd Rickard Gustafson. Expressens reporter på plats rapporterar att många av de närvarande är trötta och pressade.

– De förhandlade till sent i går och började tidigt på lördagen igen. Men de vi har pratat med är angelägna om att hitta en lösning. För många är det även sin egen framtid de förhandlar om, säger Diamant Salihu.

20-tal representanter

Från Sveriges sida är ett 20-tal representanter från bland annat Unionen och svensk pilotförening på plats i Köpenhamn. Tillsammans företräder de omkring 1 000 medlemmar.

Har delats upp i grupper

Under lördagen var de fackliga representanterna uppdelade i arbetsgrupper där personer från de olika länderna behandlade olika frågor, såsom pensioner och löner. Grupperna analyserar vilka konsekvenser de krav som har ställts kan komma att medföra.

Senast under söndagen måste parterna komma överens och fackförbunden skriva på avtal om försämrade löne- och arbetsvillkor för de anställda. Det ultimatumet ställde SAS vd Rickard Gustafson i måndags när han presenterade företaget omfattande sparplan - annars går flygjätten i konkurs.

Försämrade lönevillkor

I måndags damp ett 20-sidigt dokument ner i SAS-piloternas och de kabinanställdas brevlådor. Dokumentet redogör för sparplanen som innebär sänkta löner, längre arbetsveckor och försämrade pensioner för de anställda, skriver Dagens Industri som tagit del av dokumentet.

Hur de åtta facken ställer sig till kraven är inte känt, men enligt en källa till Expressen strider den svenska och norska kabinpersonalen för pensionsfrågan, medan danskarna är mer upptagna av lönesänkningarna. Rickard Gustafson såg i går mycket bekymrad ut. Under flera timmar vankade han fram och tillbaka i mötesrummet.

"SAS ska leva vidare"

Jan Levi Skogvang på det norska fackförbundet Parat som företräder de norska SAS-piloterna, vill inte avslöja hur förhandlingen går, men säger:

- SAS ska leva vidare. Vi gör allt för att rädda SAS. Det är ett väldigt bra företag som måste finnas kvar.

Även om det innebär lönesänkningar och sämre pensionsavtal?

- Det är inte det viktiga. Det som är viktigt är att flygbolaget ska flyga vidare.

Även Jens Lippestad, förhandlingsledare för SAS-piloterna, är hoppfull:

- Vi satsar på att hitta en lösning innan tidsfristen men vi är beredda att fortsätta förhandlingarna.

Från SAS sida är man förtegen om vad som kommit fram under förhandlingarna.

- Under tiden förhandlingarna pågår kommenterar vi inte innehållet, säger Johan Dyrendahl, informationschef på SAS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.