De kämpade mot branden i natt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brandmännen kämpade i natt mot skogsbranden.
Foto: Jonas Lemberg
"De stora lågor som tidigare vandrar i skogen har vi nu lyckats släcka", såger brandmannen Derek Säll till Expressen.
Foto: Jonas Lemberg
Ett 70-tal brandmän är med i arbetet att försöka betvinga skogsbranden.
Foto: Jonas Lemberg
Brandbil efter brandbil avlöser varandra för att kämpa mot den pyrande marken.
Foto: Jonas Lemberg
En brandman berättade för Expressen att han spolat nästan sex kubikmeter vatten på en stubbe. Men så fort han slutade började det brinna direkt igen.
Foto: Jonas Lemberg
Mängder med vatten sprutas ut på markerna i Örbäck, där Expressen fick vara med.
Foto: Jonas Lemberg
Det avspärrade området är enormt och efterläcknigsarbetet kan ta lång tid.
Foto: Jonas Lemberg
1 / 8

NORBERG. Expressens fotograf Jonas Lemberg fick i natt en unik möjlighet att följa räddningsarbetet på nära håll i Norberg.

Där kämpade brandmän, försvar och räddningspersonal mot lågorna.

- Vi har haft mycket glödbränder, säger Roger Seusing, insatsledare vid Norberg brandstation. 

Under dagen har eftersläckningarbetet i och runt Norberg fortsatt. Brandbil efter brandbil avlöser varandra i kampen mot den pyrande marken och mängder sprutas ut på markerna i Örbäck där Expressen fick vara med och dokumentera räddningsarbetet bland hjältarna som kämpar mot branden.

- De stora lågor som tidigare vandrat i skogen har vi nu lyckats släcka. Nu fokuserar vi enbart på att blöta marken och släcka eventuella stubbar och annat som kan blossa upp, säger Derek Säll. 

6 000 liter vatten – på en stubbe

En brandman berättade för Expressen att han spolat nästan sex kubik vatten på en stubbe i området Örbäck. Men så fort han slutade började det brinna direkt igen. Vid 23-tiden blossade flera mindre bränder upp samtidigt som det åskande och blixtrade i området. Samtidigt strilade regnet ned under cirka tio minuter. 

I åskovädret slog en blixt ned i Hästkärr som ligger en bit bort från Örbäck, men patrullen som var på plats där kunde snabbt släcka branden.

- Eftersom vi redan var på plats var det inga problem. Det var inget dramatiskt. Regnet har bara varit positivt för oss, säger Roger Seusing. 

I Örbäck fattade rester från timmer senare eld men dämpades med lättskum. Skummet används för att bryta ytspänningen och förbättra vattengenomträngningen, berättar en källa för Expressen. 

Mitt inne i den bäcksvarta skogen rullar fordon förbi och röken ligger som en tjock dimma, vilket den har gjort på området under hela dagen. Blixtar från himlen lyser upp skogen och miljön är dramatisk.  

Tomma hus

Det avspärrade området är enormt. Varje hus står tomt och det är kusligt. Då och då står polisbilar utmed väg 256 som går mellan Norberg och Sala. Brandslangar ligger i skogen.

Kenneth Pelle är en av brandmännen som tidigare under kvällen varit ute för att släcka bränder med slang i Norbergstrakterna.

- Det var kämpigt. Det känns inte som att det vi gör ger så mycket. Vi har arbetat på en yta som är 300 gånger 300 meter med sex brandmän. Det är mest småeldar och det känns så lönlöst. Vi har varit där i många timmar nu, så vi börjar bli lite möra, säger han när han kommer tillbaka sotig i ansiktet till Norbergs brandstation vid 20.30-tiden. 

Enligt insatsledaren på Norbergs brandstation har ingen person skadats allvarligt under skogsbranden under gårdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.