De infekterade bråken bakom SD:s opinionsframgång

Stora delar av partiet präglas av infekterade bråk.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Louise Erixon är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Partiledaren Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna går som tåget i opinionen och använder Sölvesborg som politiskt skyltfönster.

Men samtidigt präglas stora delar av partiet av infekterade bråk, petningar, avhopp och uteslutningar.

”I det stora hela tror jag inte att det har någon större betydelse. Lokalt kan det däremot ha en avskräckande effekt på väljarna”, skriver partisekreteraren Richard Jomshof om hur de många bråken kan påverka väljarnas syn på SD.

I helgen samlas Sverigedemokraterna för landsdagar i Örebro. Partiet har under hösten nått nya opinionsframgångar och i flera mätningar varit största oppositionsparti med marginal. Under torsdagen kom en ny mätning från SVT/Novus som visade att SD utökat försprånget mot Moderaterna – SD noterar 21,5 procent mot M:s 18,3 procent.

I en mätning från Aftonbladet/Demoskop från tidigare i november hade SD till och med gått om Socialdemokraterna – där fick SD 24,0 procent mot regeringspartiets 22,2 procent.

Efter valframgången förra hösten har SD också på lokal nivå flyttat fram sina positioner. Det är inte minst tydligt i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg där hans sambo Louise Erixon är kommunstyrelsens ordförande och leder kommunen tillsammans med samarbetspartierna M, KD och det lokala Sol-partiet. 

Politiskt strålkastarljus har riktats mot kommunens beslut att stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst” och ändring av flaggpolicy så att det är färdigflaggat med exempelvis regnbågsflaggan på kommunala flaggstänger.

Louise Erixon är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN

Men samtidigt som SD ångar fram i opinionen och i Sölvesborgspolitiken så är problemen i andra delar av partiorganisationen närmast kroniska. 

Expressen har under flera års tid berättat om problemen för partiet i Stockholms stad - problem som bara fortsatt efter valet förra året med nya avhopp och uteslutningar, som av många kopplas till en strid med gruppledaren för SD i kommunen, Peter Wallmark. I valet fick SD åtta mandat i huvudstaden, men ett år senare är nu hälften av ledamöterna politiska vildar.

”Systematisk diskriminering av kvinnor”

Expressen kunde också i somras avslöja nya turer i de uppslitande bråken som lamslagit stora delar av partidistriktet för Stockholms län. I en skrivelse från i våras sammanställdes anklagelser om missförhållanden i nio kommunföreningar, både i norra och södra delen av länet:

”De som råkat särskilt illa ut här är våra kvinnliga partikamrater. Det har funnits en systematisk diskriminering av kvinnor i kommunerna.”

Anklagelserna om att just kvinnor råkat illa ut bekräftades också av Mikael Strandman i hemliga bandupptagningar. Strandman är sedan förra hösten riksdagsledamot men var tidigare så kallad riksombudsman, vars arbetsuppgifter bland annat är att reda ut problem och bråk i partiet.

Mikael Strandman var tidigare riksombudsman i SD med ansvar för att bland annat reda ut problem och bråk i partiet. I ett inspelat samtal kritiserade han partidistriktet för Stockholms län och sa bland annat att länet är ”väldigt kvinnofientligt”.
Foto: SVEN LINDWALL

På banden sa Strandman:

– Länet är väldigt kvinnofientligt.

Och:

– Det här mansdistriktet, det är ju ett grabbgäng som tagit över som egentligen inte besitter den där kompetensen heller. 

Strandman riktade udden främst mot ordföranden för SD Stockholms län, riksdagsledamoten Fredrik Lindahl, som han sa ”föraktar alla kvinnor”. Lindahl svarade på kritiken från sin riksdagskollega:

– De där påståendena är jag helt främmande till.

Missnöje med distriktsledningen finns också i Uppland – främst riktat mot ordföranden Simon Alm. Bråken har pågått under många år och nyligen skickade en kommunförening i distriktet, SD Knivsta, in ett så kallat personärende, som kan leda till uteslutning. 

Fredrik Lindahl är riksdagsledamot och ordförande för SD Stockholms län. Han har anklagats för att ”förakta alla kvinnor”.
Foto: SVEN LINDWALL

Interna rapporten: Partikamrater är ”helt obildbara”

I den 11-sidiga skriften listar SD Knivsta mängder med anklagelser, både färska och sådana med flera år på nacken. De hänvisar bland annat till en rapport som tidigare nämnda riksdagsledamoten Mikael Strandman skrev för några år sedan som riksombudsman där distriktsledningen ska ha sagt att SD-politikerna i kommunföreningarna är ”helt obildbara”. Strandman sammanfattade läget med att han inte sett ”motsvarande destruktiva ledning på distriktsnivå”.

SD Knivsta skriver nu i sitt försök att sparka ut distriktsordföranden Simon Alm ur partiet:

”Simon Alm anser sig vara odödlig och det är lätt att tror att han är bra men det dom inte vet och som inte heller vi såg till en början är att hans mål inte är goda. Simon Alm anser sig stå över partiets stadgar och regler.”

Simon Alm (SD).
Foto: SVEN LINDWALL

Simon Alm säger att SD Knivsta inte formellt kan driva ett personärende mot honom eftersom de bara kan väcka såna mot medlemmar i den egna föreningen:

– Jag är medlem i Uppsala.

Alm avfärdar kritiken mot honom:

– Att jag inte ska hålla mig till reglerna i partiet? Det är osakligt eftersom jag som allra noggrannast ser till att regler ska följas.

Riksdagsman ska ha försökt tvinga bort SD-ordförande

Han förnekar också uppgifterna i Mikael Strandmans rapport om att han ska ha kallat partikamrater för ”helt obildbara”. Han säger att Strandman tidigare har försökt tvinga bort honom från partiet.

Vad ska Strandman ha haft för motiv till nåt sånt?

– Det måste du faktiskt fråga honom om, säger Alm.

Riksdagsledamot Mikael Strandman skriver i en kommentar till Expressen:

”Som f d riksombudsman skulle det se mycket illa ut om jag uttalade mig om interna partiangelägenheter i media.”

Men de lokala problemen i SD stannar inte där.

I Västmanland, där SD dragits med problem genom åren, har det stormat i den viktigaste kommunen Västerås. Tidigare i höstas stod det klart att partiets oppositionsråd Emil Thessén petats som partiets gruppledare i kommunfullmäktige. Lokaltidningen VLT har rapporterat om en lokal maktstrid och Expressens källor med insyn instämmer i den bilden.

Ett annat stormigt distrikt är SD Västernorrland som dragits med problem under en längre tid. Tidigare under hösten rapporterades i flera lokalmedier att den tidigare distriktsordföranden Martin Klausen, som genom åren stått riksdagsledamoten Johnny Skalin nära, fått lämna jobbet som politisk sekreterare för partiet i regionen.

Martin Klausen var tidigare politisk sekreterare för SD i Västernorrland, men tidigare i höst fick han lämna jobbet i distriktet som dragits med problem under en längre tid.
Foto: SVEN LINDWALL

I skånska kommuner som Höör och Svedala har tidigare tongivande SD-politiker nyligen sparkats ut ur partiet. I Västerbotten uteslöts fyra tidigare styrelsemedlemmar i SD Umeå, bland dem den tidigare gruppledaren för partiet i kommunfullmäktige.

Tomma stolar

Ett annat kvardröjande problem för SD är de många tomma stolar på politiska mandat runtom i landet. Färsk statistik från Valmyndigheten visar att sammanlagt 32 av SD:s mandat saknar ledamöter – främst i Dalarna, Norrbotten och Västerbotten. Det kan jämföras med sammanlagt två tomma stolar för alla andra partier.

Richard Jomshof är SD:s partisekreterare och därmed ansvarig för partiorganisationerna. Han skriver i en kommentar till Expressen om de interna bråken:

”Även om situationen är bättre i dag än vad den har varit tidigare, är det naturligtvis problematiskt eftersom att interna bråk riskerar att ta fokus från allt annat vi gör som är bra. Samtidigt riskerar det att hämma utvecklingen i det aktuella distriktet när vi tvingas lägga tid på att hantera interna konflikter i stället för på att bygga partiorganisationen och utveckla vår politik.”

Om de tomma stolarna skriver han:

”Vi har betydligt förre tomma stolar i dag än tidigare. Därför ser jag detta som ett övergående problem som förhoppningsvis kommer att försvinna helt.”

SD:s landsdagar

 SD:s partikongress, så kallade landsdagar, hålls i Örebro och pågår till och med söndag.

 Under helgen kommer riksdagsledamoten Henrik Vinge med största sannolikhet att väljas till vice partiledare i SD. Det är en roll som han kommer att kombinera med gruppledarposten i riksdagen.

 Partiledningen har också föreslagit att man under helgen kommer att fatta beslut om att stryka de omdiskuterade orden ”nedärvd essens” i partiets principprogram. 

 Partiledningen föreslår också att partiet ska säga ja till samkönades möjlighet till adoption, att släppa kravet på att sänka gränsen för fri abort från graviditetens vecka 18 till vecka 12 och att släppa kravet på att inte tillåta dubbla medborgarskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.