De hyr ut lokal
till diktaturen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HÄR HYR REGIMEN LOKALER. Här i World Trade Center i Stockholm har eritreanska ungdomsrörelsen YPFDJ hyrt in sig i kväll. De ansvariga på fastighetsägaren Alecta vägrar stoppa arrangemanget.
Foto: Kristoffer Wikström

I kväll samlas medlemmarna i diktatorn Isaias Afewerkis ungdomsorganisation YPFDJ i Stockholm.

I går kväll anordnades ett liknande möte i Göteborg.

Mötena är en uppladdning inför rörelsens hemliga konferens på okänd plats i Stockholm på torsdag i nästa vecka.

- För mig är de som Hitler Jugend. Det är förnedrande att de kommer hit och håller en årlig konferens, säger svensk-eritrianska Meron Estefanos.

Den hemliga konferensen i nästa vecka börjar på torsdag och väntas samla 800 av Eritreas unga regimhängare från hela världen.

- Det är så superhemligt att inte ens konferensdeltagarna vet vart den äger rum. Vi har försökt ta reda på adressen i tre månader och har fortfarande ingen aning, säger Meron Estefanos.

Stoppar inte mötet

I går kunde Expressen avslöja att World Trade Center i Stockholm har hyrt ut sina lokaler till YPFDJ:s musikevenemang som äger rum i kväll.

Trots att fastighetsägaren, pensionsjätten Alecta, fått information om föreningens kopplingar till diktaturen, har man valt att inte stoppa evenemanget.


Erik Åsbrink, ordförande i Alecta.
Foto: Foto: Andreas L Eriksson

- Just i det här fallet hade vi först ingen insikt om vad det var för sorts organisation. Och nu är det för kort varsel att stoppa uthyrningen, säger Lena Hedlund, chef för kundkommunikation på Alecta.

Vart går gränsen för vem ni hyr ut till?

- Vi har en policy för vilka vi hyr ut till. Man ska titta på vilka som ligger bakom. Men vi går ju inte på detaljer och vi brukar hänvisa till principen om mötesfrihet. I fortsättningen kommer vi att se över våra rutiner för kommande uthyrningar, säger Lena Hedlund.

Med den information som kommit fram de senaste dagarna, skulle ni ha avstått från uthyrning?

- Det kan jag inte svara på, säger hon.

Alectas ordförande Erik Åsbrink säger att det finns all anledning att vara kritisk till regimen i Eritrea, men att han vet för lite om kvällens evenemang för att kunna uttala sig.

- Jag vet bara att man har pratat med polisen och de har sagt att de har läget under kontroll, säger han.

Besviken över beslutet


Lena Hedlund, chef för kundkommunikation på Alecta.

Esayas Isaak, bror till den fängslade journalisten Dawit Isaak, är djupt besviken över beslutet.

- Det är så typiskt Sverige med dubbelmoralen. Å ena sidan På ett sätt värnar vi demokratin, å andra sidan hjälper vi sådana här organisationer hålla möten, säger Esayas Isaak.

Regimens ungdomsrörelse

YPFDJ står för Young Peoples Front for Democracy and Justice.

Organisationen skapades av president Isaias Afewerkis närmaste rådgivare och har nära kopplingar till regimen i Eritrea.

Organisationen har lokalföreningar över hela världen.

Borgarrådet: Det är oerhört sorgligt

Madeleine Sjöstedt (FP), kulturborgarråd i Stockholm, reagerade när hon läste Expressens artikel om YPFDJ:s möte i Stockholm.

- Jag tycker att det är oerhört sorgligt. Jag är tacksam över att de inte hyr av kommunen i Stockholm. Det hade de enligt våra regler inte fått göra.

Råder det inte mötesfrihet i Sverige?

- Det är klart att de får mötas och hyra en kommersiell lokal. Det är det som skiljer Sverige från Eritrea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.