Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De hungerstrejkar för tuffare tag för klimatet

Aktivisten Greta Thunberg om hur man ska tänka om man fått diagnosen autism.
Fyra av de sex hungerstrejkande tyskarna i Berlin. De vill se tuffare tag för klimatet.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivisten Luisa Neubauer, till höger, kallas Tysklands Greta Thunberg.
Foto: Christoph Hardt / TT NYHETSBYRÅN

Hälften av den tyska väljarkåren är över 50 år.

Så många unga känner sig ignorerade, kämpar på sociala medier och tar ibland till desperat grepp.

Sex unga hungerstrejkar i Berlin och kräver kraftfullare tag för klimatet.

Men inte ens De grönas Annalena Baerbock vill träffa dem.

De är inne på sin tredje vecka nu, de sex unga hungerstrejkande som satt upp tält i närheten av den tyska riksdagen. En ny förbundsdag ska väljas den 26 september.

De är i åldrarna 18 till 27 år, och en av dem, Jacob Heinze, 27, fick föras till sjukhus i veckan, kort efter att han intervjuats av bland annat BBC:

– Jag gör detta eftersom vår regering har misslyckats med att skydda den unga generationen från en framtid som vi inte ens kan föreställa oss. Som är ohygglig.

Jacob Heinze, 27, är en av de hungerstrejkande unga tyskarna i Berlin. Han fick föras till sjukhus i veckan. De kräver bland annat att få träffa de tyska förbundskanslerkandidaterna för att diskutera klimatet.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett av deras krav är att få träffa de tre förbundskanslerkandidaterna, CDU:s Armin Laschet, SPD:s Olaf Scholz och De grönas Annalena Baerbock. De fick ett svar i veckan från dem och det blev nej. Inte före valet.

– Trots skilda politiska positioner, så är Baerbock, Laschet och Scholz eniga om att de inte finner denna typ av protest passande, heter det i ett uttalande från De gröna.

– De hungerstrejkande utsätter sig själva för fara och motiverar möjligen andra att följa efter.

37 procent ”väldigt oroliga”

Tyskarna är betydligt mer bekymrade om klimatet i dag än för några år sedan. En färsk mätning för opinionsinstitutet Pew visar att 37 procent är ”väldigt oroliga” över att klimatförändringarna kommer att påverka dem personligen. 

Den siffran var 18 procent år 2015. Samtidigt finns en åldersskillnad, de yngre är mer bekymrade än de äldre. 

Det går dock inte att påstå att klimatet är en ignorerad valfråga inför det tyska valet. Det har varit ett av de stora ämnena, inte minst efter de stora översvämningarna i västra Tyskland i somras som krävde 180 döda.

Men det har inte gett De gröna någon skjuts framåt i mätningarna, tvärtom snarare. När Annalena Baerbock utsågs till förbundskanslerkandidat i våras hade partiet ledningen under några veckor, men ligger nu på tre tredje plats sedan länge.

De äldre väljarna föredrar erfarna partier som CDU och SPD, partier med långvarig erfarenhet av regeringsmakten. Det skulle gå betydligt bättre för De gröna om väljare under 30 år fått bestämma.

– Men även De gröna försöker tilltala äldre väljare, eftersom de unga ändå alltid röstar på dem, säger Wolfgang Gründinger till Wall Street Journal. Han har skrivit flera böcker om tysk politik.

Hälften över 50 år

Och de gamla går inte att ignorera. Hälften av väljarna är över 50 år, över en tredjedel är över 60. Och till skillnad från många yngre, så går de verkligen och röstar. 

Så inte så undra på att pensionen varit en av de stora valfrågorna. Stabilitet är viktigt för många äldre väljare. De yngre tycker annorlunda.

– Min generation är redo för förändring, säger Paulina Kinzinger till Wall Street Journal. Men ingen talar om tonåringar eller yngre yrkesarbetare, de mellan 15 och 30 år.

Rezo med det blå håret. Han har fått stor uppmärksamhet och många tittare på Youtube där han gått till hårda angrepp mot de styrande politikerna i Tyskland.
Foto: Henning Kaiser / TT NYHETSBYR¿N

Därmed inte sagt att de yngre helt saknar röster och inflytande. Se bara på den blåhårige musikern och Youtube-vloggaren Rezo som slog igenom inför EU-valet 2019 med en videofilm där han gick till hårt angrepp mot de styrande kristdemokraterna. Den 55 minuter långa filmen sågs av 13 miljoner de första elva dagarna.

Han har släppt ett par nya filmer inför detta val och försökte även anordna en tv-debatt med de tre förbundskanslerkandidaterna, med fokus på de unga. Det blev inget av.

En annan röst som blivit hörd är Luisa Neubauer, en 25-årig klimataktivist och något av Tysklands svar på Greta Thunberg. Den svenska klimataktivisten är för övrigt väldigt känd i Tyskland, har deltagit på flera demonstrationer där och även diskuterat klimatet med förbundskansler Angela Merkel.

Luisa Neubauer twittrade ut följande fråga efter den senaste tv-debatten inför valet där de debatterat bland annat klimatet:

– Och vad exakt hindrade storkoalitionen från att någon gång under de åtta år de haft makten, visa intresse för att få ett slut på klimatkrisen?

Hon fick 8 500 likes på den. Betydligt mer reaktioner än vad de stora partierna fick på sina tweets efter debatten. Men twitter har nu i sanningens namn inte särskilt stort genomslag i Tyskland.

Den tyska klimataktivisten Luisa Neubauer tillsammans med Greta Thunberg under en manifestation i Stockholm i augusti.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Större genomslag fick den rättsprocess som Luisa Neubauer och andra unga klimataktivister inledde och där de fick Tysklands konstitutionsdomstol på sin sida. Domstolen gick i en dom i år emot Angela Merkels regering och sa att landets miljömål inte var ambitiösa nog, att de unga skulle bli lidande.

Då är Tyskland ändå ett land som satsat hårt på förnyelsebar energi och som nu har som mål att minska koldioxidutsläppen med 65 procent år 2030. Men för personer som de sex hungerstrejkande är det för långsamt, för litet.

De kräver i stället ett slags medborgarråd ska utses för att bestämma i klimatfrågan.

– Sådana församlingar kommer inte att påverkas av lobbyister och det finns inga politiker där som är rädda för återval, säger Hannah Lübbert, talesperson för de strejkande.

Men det, påpekar kritikerna, låter som ett avskaffande av demokratin för klimatets skull. Sånt har provats förr, med för andra syften. Det slutade inte bra. 

Greta Thunberg kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.