De hotar riva för att
slippa asylboende

Publicerad

Kommuner som tar emot många flyktingar ska få höjd ersättning. Men det gäller inte asylsökande.

Flera kommuner är missnöjda och i Uppvidinge hotar man att riva hus för att färre asylsökande ska placeras där.

Småländska Uppvidinge, som bara har drygt 9 000 invånare, tar emot cirka 2 000 asylsökande om året. Det är nästan en tjugondedel av alla som söker asyl i Sverige.

– Vi vill inte sluta att ta emot asylsökande helt. Men vi skulle vilja halvera antalet, säger kommunalrådet Åke Carlsson (C).

Växjö vill sätta stopp

I grannkommunen Växjö är det liknande tongångar.

– Vi har definitivt slagit i taket när det gäller att ta emot asylsökande, säger kommunstyrelsen ordförande Bo Frank (M).

I regeringens höstbudget ingår att ersättningssystemet till kommunerna görs om. De som tar emot fler flyktingar ska få högre ersättning än kommuner som tar emot få. Förslaget har välkomnats av Sveriges kommuner och Landsting (SKL).

– Men vi har nyligen satt ihop en lista på 35 förslag som skulle ge bättre förutsättningar för kommunernas flyktingmottagande. Differentierad ersättning är bara ett av dem, säger Per-Arne Andersson, ansvarig för integrationsfrågor på SKL.

Gäller inte asylsökande

Och den höjda ersättningen gäller bara flyktingar, alltså personer som fått uppehållstillstånd, men att ta emot många asylsökande ger ingen höjd ersättning. I Växjö där det akuta problemet är bostadsbrist vill Bo Frank säga upp Migrationsverkets från de lägenheter som i dag är asylboende.

Det vill man i Uppvidinge också. Men enligt Åke Carlsson har Migrationsverket inte velat gå med på detta med mindre än att husen skulle hotas av rivning. Därför har kommunen gjort just det.

TT: Borde ni inte kunna lösa det på annat sätt?

– Nja, det här har i första hand varit ett utspel för att Migrationsverket ska börja lyssna på oss, säger Åke Carlsson och förklarar att kommunen helst inte vill riva husen.

Behöver arbetskraft

I stället vill man ta emot fler flyktingar med uppehållstillstånd som skulle kunna bo i dem. Dels omfattas ju de av det nya ersättningssystemet, dels skulle de framför allt kunna bli kvar permanent i kommunen. Och Uppvidinge, som nyligen utsågs till årets nyföretagarkommun, behöver arbetskraft men saknar billiga bostäder.

Nybyggda bostäder skulle bli för dyrt för nyanlända, då är husen som Migrationsverket hyr ett bättre alternativ.

Åke Carlsson konstaterar att rivningshotet har gjort att myndigheten nu lämnat ifrån sig ett av kommunens hyreshus.

– De är i dåligt skick, men vi ska nu undersöka om det går att renovera dem till lågprisboende för ungdomar och nyanlända, säger Åke Carlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag