De hjälper flyktingar med resan till Sverige

"Jag har gjort nio resor till Trelleborg med flyktingar", säger Suleyman
Foto: Anna-Karin Nilsson
Feras Ali, 33, från Palestina: "Mina besparingar har gått åt att rädda min familj"
Foto: Anna-Karin Nilsson

ROSTOCK. Frivilliga från Rostock hjälper flyktingar göra resan till Trelleborg.

Flera gånger per dag gör man resan från Tyskland till Sverige med asylsökande. Nu vill man ha hjälp från Sverige.

– Jag har gjort nio resor till Trelleborg med flyktingar, säger Suleyman.

De lagar mat, delar ut blöjor och hjälper flyktingar som flyr undan krig och förföljelse att få tillfälliga boenden. Men den senaste tiden har frivilliga i Rostock också hjälpt flyktingar att göra resan från hamnstaden i norra Tyskland till Trelleborg.

– Vi brukar vara en eller två guider på varje resa som hjälper dem med allt de kan behöva hjälp med, säger Suleyman som är från Syrien.

I hamnen i Rostock får de först ett mål mat av hjälparbetare, sedan en matsäck för den sex timmar långa resan.

Feras Ali, 33, från Palestina tycker det är skönt att få hjälp.

– Vi har blivit utnyttjade hela vägen.

– Mina besparingar har gått åt att rädda min familj, vi har blivit lurade på pengar så många gånger under resans gång, säger han.

Finns hela tiden guide

En busschaufför ställer upp gratis och kör dem med sin dragspelsbuss till färjeterminalen. Om någon flykting behöver ställa frågor om resan till Sverige finns hela tiden deras guide i brandgul väst från Ikea redo.

På flera av västarna har guiderna skrivit sina namn. Några skriver också med spritpenna på västen att de inte är polis eller färjepersonal för att vara extra tydliga om att de enbart är hjälparbetare.

De som är beredda att hjälpa flyktingarna får biljetten gratis av rederiet.

– Jag har gjort resan nio gånger. Det känns bra och viktigt att kunna hjälpa till, säger Suleyman som även arbetar extra med att vägleda flyktingar på Rostocks centralstation.


LÄS ÄVEN: I jordanska jättelägret föds 80 barn – varje vecka.

Färre frivilliga

Den senaste tiden har det dock blivit färre frivilliga.

– Vi skulle gärna ta emot hjälp från Sverige, det är bara att höra av sig, ropar en hjälparbetare när vi väntar på att bussen ska ta oss och 106 flyktingar till färjeterminalen.

Tyska amiralen Jens-Volker Kronisch koordinerar flyktingmottagandet i Rostock.

Trots att väldigt många tyskar vill hjälpa de flyktingar som anländer, vid sidan av sina jobb eller studier, har antalet frivilliga minskat den sista tiden. De som återstår är desto mer engagerade.

– Jag tror det beror på att många insett att det här är en större mer djupgående problem. Det kommer kräva hårt arbete länge. Det är inte en kort akut kris. Man måste kunna investera mer tid än bara en kort punktinsats, säger Jens-Volker Kronisch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.