Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De hittade knark på barnens fritidsgård

På fritidsgården Lyktan, där barn från 10 år vistas, finns knarkgömmor. Två personer greps i januari för narkotikabrott inne på fritidsgården.Foto: Meli Petersson Ellafi
<p>En kille i 25-årsåldern står vid torget i Hässelby och räknar sedlar, och lämnar över en påse med vitt pulver.<br></p>
Brandon Sekitto är föreståndare för fritidsgården Lyktan. Han är medveten om problemen.Foto: Meli Petersson Ellafi
"Vi kommer under året att intensifiera det drogpreventiva arbetet i stadsdelsområdet med att ta fram en lokal handlingsplan" säger kommunens Idalinn Aderlind på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.Foto: Meli Petersson Ellafi

Polisen avslöjade knarkgömmor på kommunens fritidsgård för barn.

Två personer greps i januari för narkotikabrott inne på fritidsgården - en plats avsedd för barn och ungdomar från tio år.

– Jag tror inte det är någon som tvekar på att det finns saker att göra bättre i våra verksamheter, säger Brandon Sekitto, föreståndare för Lyktan i Hässelby.

En kille i 25-årsåldern står vid torget i Hässelby och räknar sedlar.

Mitt framför förbipasserande Hässelbybor går en jämnårig man fram, en vit påse överlämnas och han lämnar snabbt platsen.

Expressen har tidigare granskat den senaste tidens gängkrig - skottlossningar och öppen narkotikahandel - i de nordvästra förorterna i Stockholm.

Kriminella nätverk som i strider om narkotikarevir tar till alla tänkbara medel.

Och jakten på nya marknader är skoningslös.

Polisen uppger att både skolor och kommunens fritidsgårdar blivit nya rekryteringsbaser för de kriminella gängen.

Firitdsgården Lyktan i Hässelby.Foto: Meli Petersson Ellafi

Äldre cirkluerar runt fritidsgården Lyktan

När Expressen besöker fritidsgården Lyktan i Hässelby möter vi barn från mellanstadiet, några är också ensamkommande barn och ungdomar, som spelar pingis och biljard. Runt fritidsgården cirkulerar också äldre ungdomar, som efter en pratstund vittnar om ungdomar som säljer narkotika i området för att bekosta dyra märkesjackor och skor.

– Vi håller inte på med det men vi har vänner som säljer, säger en 17-åring.

Fritidsledarna på plats säger sig inte känna till något om narkotika och gäng.

– Det vet jag inget om, säger en av dem.

Runt fritidsgården Lyktan rör sig personer och våra bilder visae hur påsar med vitt pulver lämnas över mot pengar.

Fritidsgården förknippas med narkotika

Men från flera poliser får vi uppgifter om att fritidsgården - som ska vara en trygg plats för ungdomar från årskurs fem - kommit att förknippas med narkotika och rekrytering till kriminella nätverk. Grupperingen Lejonen har ett starkt fäste i stadsdelen och uppges stå för en stor del av narkotikamarknaden. Efter flera tidigare skottlossningar i Hässelby, ett gängkrig som var som värst fram till 2015, rapporterar polisen om fortsatt omfattande problem i hela stadsdelen med gängkriminalitet och narkotika som även kommit att omfatta fritidsgården Lyktan.

Trappuppgången till Lyktan.Foto: Meli Petersson Ellafi

 

LÄS MER: Barn mitt i Sveriges dödligaste maffiakrig

 

En av polisens insatser mot fritidsgården skedde den 21 januari i år.

Två misstänkta gärningsmännen, två äldre tonåringar, försökte fly men greps på platsen med narkotika på sig. Misstankar fanns om att narkotika fanns gömt inne på fritidsgården och en narkotikahund sökte dagen efter igenom fritidsgården. Då hittades ytterligare narkotika, hasch, gömt inne i lokalen.

Kommunpolisen Håkan Thor.Foto: Meli Petersson Ellafi

Håkan Thor är kommunpolis i Hässelby-Vällingby och säger att problemen med narkotika på fritidsgården varit som värst under det senaste halvåret och att man flera gånger hittat undangömd narkotika på platsen.

– Handel vet jag inte men vi vet att det finns droger. Personal där har hittat droger vid flera tillfällen. Under en period har vi också hjälpt till och letat så att det är tomt.

– Det har varit en jobbig situation för personalen eftersom de vet att det finns droger och blir inte av med problemet. Vi har haft en dialog nu några månader om hur verksamheten ska bedrivas så att det inte blir en otrygg plats eller en plats för nyrekrytering till kriminella kretsar.

Äldre och yngre ungdomar delas upp

Brandon Sekitto är föreståndare för Lyktan, som drivs på entreprenad av Fritid Stockholm AB genom ett kontrakt med Stockholms stad, Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

– Det måste jag ändå säga att jag tror inte det är någon som tvekar på att det finns saker att göra bättre i våra verksamheter. På Lyktan framför allt. Så är det, säger Sekitto.

Brandon Sekitto är föreståndare för Lyktan. Nu delas äldre och yngre upp.Foto: Meli Petersson Ellafi

Han betonar att narkotikahandeln är ett större samhällsproblem som finns på många andra platser.

En av åtgärderna som satts in är att äldre och yngre ungdomar delats upp.

– Lyktan är avsedd för årskurs fem till nio men det finns också de som är äldre och där har vi skapat en verksamhet i källaren så att verksamheten blir tydligare.

Sekitto säger också att det behövs mer samverkan mellan exempelvis polis, socialtjänst och skola.

– Vi måste dela information med varandra så att vi vet hur vi ska bemöta olika situationer.

Idalinn Aderlind.Foto: Meli Petersson Ellafi

"Samverkar är viktig"

Idalinn Aderlind är presstalesperson på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

– Samverkan är viktig i alla de här situationerna. Vi kommer under året att intensifiera det drogpreventiva arbetet i stadsdelsområdet med att ta fram en lokal handlingsplan för hur vi ska jobba med det drogförebyggande och främst handlar det om att finnas där ungdomarna finns och rör sig.

 

Text: Claes Petersson. Foto: Meli Petersson Ellafi.Foto: Meli Petersson Ellafi