Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De har varit skickliga på att bredda sig"

Nöjda språkrör: Åsa Romson och Gustav Fridolin.Foto: Cornelia Nordström

Miljöpartiet är nu större än Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet tillsammans.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström tror att partiets engagemang i skolfrågan kan ha bidragit.

- Det är inte bara miljöfrågor längre, utan partiet har blivit trovärdigt på flera områden, säger hon.

Det råder ingen tvekan om vilket parti som är vinnaren i väljarbarometern för mars från Expressen/Demoskop. Miljöpartiet ökar 2,9 procentenheter och stärker sin position som tredje största parti med 12,5 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Anders Wallner, partisekreterare, tolkar siffran som att väljarna är trötta på regeringen och vill se ett nytt styre där MP ingår.

- Jag tror det kan bero på en trötthet med regeringen. Man vill se en ny regering och man vill ha ett starkt grönt parti i den. Det vi har gjort sedan sist är att vi har varit tydliga med att vi är beredda att höja skatten för höginkomsttagare för att kunna investera i skolan, säger han.

Skolan en nyckelfråga

Miljöpartiets engagemang i skolfrågan kan vara en bidragande orsak till uppgången, tror Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

- De har varit skickliga på att bredda sig, framför allt när det gäller skolfrågan. När väljarna rangordnar viktigaste frågorna är skolan ofta bland topp tre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.