Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Större möjligheter om de söker sig till ett annat land"

Finansminister Magdalena Andersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige klarar inte integrationen. Landet tog emot för många asylsökande hösten 2015.

Det budskapet ger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju i Dagens Nyheter.

På frågan om även dagens nivåer är ohållbara svarar ministern att asylsökande "har större möjligheter om de söker sig till något annat land".

I en stor intervju i Dagens Nyheter säger finansminister Magdalena Andersson att Sverige inte har klarat av integrationen. På DN:s fråga om det har att göra med hur många personer som kommit svarar ministern:

– Ja. Men det handlar inte bara om hur många som kommer, det handlar också om vad som händer i övrigt i samhället. Vi har haft ett lågt bostadsbyggande under väldigt lång tid. Då är det svårare för människor att få en bostad, och har man ingen bostad är det svårare för barnen att klara sig i skolan och att etablera sig.

Så sent som den 6 september 2015 talade statsminister Stefan Löfven på manifestationen Refugees Welcome om att hans Europa inte skulle bygga några murar. I november samma år stramade regeringen åt migrationspolitiken rejält med motiveringen att situationen i Sverige blivit ohållbar.

Svårt att ge fullgott mottagande

Magdalena Andersson anser inte att Sverige bör återvända till den lagstiftning som gällde innan dess. Och hon tycker att man borde ha lagt om kursen tidigare. 

– Det finns anledning för oss Socialdemokrater att vara självkritiska. Vi skulle tidigare ha varit tydliga med att vi inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot.

Hon vill inte säga exakt när det skulle ha skett men tycker att det borde ha funnits en "ärligare diskussion" om integrationen.

Och även med dagens avsevärt lägre asylmottagande har Sverige svårt att ge ett fullgott mottagande, enligt finansministern. 

På frågan om det betyder att dagens nivåer inte är hållbara svarar hon:

– Jag tänker att de personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.