Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De har redan lämnat SD för Kasselstrands parti

Jeff Ahl har bytt parti.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Olle Felten var första riksdagsledamot att byta SD mot AfS.Foto: ERIK SIMANDER/TT

Det är lite drygt en månad sedan förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand lanserade det nya partiet Alternativ för Sverige. 

Riksdagsledamöterna Olle Felten och Jeff Ahl har redan anslutit från SD – och på måndagen gör Mikael Jansson dem sällskap, erfar Expressen.  

En av partiets profilfrågor är "återvandring". 

Alternativ för Sverige lanserades i början av mars. 

Partiledaren är Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande i Sverigedemokratisk ungdom, SDU. I partistyrelsen sitter fler med ett förflutet i SDU – bland andra William Hahne och Jessica Ohlson. 

Målet är att stjäla både väljare och politiker från Sverigedemokraterna. 

Enligt Alternativ för Sverige befinner sig landet i kris. En av profilfrågorna är "återvandring". Partiet vill bland annat se ett omedelbart asylstopp och att personer som nekats asyl här direkt ska tas i förvar och förbli där tills utvisningen verkställs. 

Vidare vill Alternativ för Sverige att alla ”kriminella utlänningar ska utvisas per automatik”. Partiet vill även se höjda straff och en försämrad standard på svenska fängelser.

Jessica Ohlson sitter i styrelsen för det nya partiet.Foto: SVEN LINDWALL

Felten blev utesluten direkt

En dryg vecka efter att partiet lanserades blev den första riksdagsvärvningen från Sverigedemokraterna. Det var Olle Felten, som suttit i riksdagen sedan 2014, som lämnade SD för Alternativ för Sverige.  

Kort dessförinnan hade Felten petats från partiets riksdagslista inför valet i höst. Enligt Felten var petningen inte det egentliga skälet till partibytet – det handlade i stället om en negativ partikultur som partiledningen enligt honom inte kunde hantera.  

Bara minuter efter att Expressen avslöjat att Felten skulle lämna SD skickade partiet ut ett pressmeddelande där det framgick att Felten blivit utesluten:

”Skälet är att han visat sig ha samröre med högerextremister och rasister". 

Gustav Kasselstrand var mycket nöjd med värvningen. 

– Det är klart att detta är en tung värvning. Olle blir en viktig tillgång för oss. Det är den första värvningen, men inte den sista. Flera avhopp kommer att ske från Sverigedemokraterna under våren, sa han. 

Liknade SD vid en dörrmatta

Och i slutet av mars presenterades nästa värvning. Den gången var det Jeff Ahl, även han riksdagsledamot sedan 2014, som lämnade SD för Kasselstrands parti.  

– Jag menar att man inte tar tillräcklig strid för Sverige och svenskarnas intressen. Man har en oerhört undergiven position gentemot Moderaterna, trots att det var vi som tidigare hade matchboll. Det framstår mer och mer som att man ska bli en dörrmatta, sa Jeff Ahl till Expressen.  

Ahl förklarade bland annat att han var besviken på att SD intagit en allt mjukare inställning i frågan om vinster i välfärden. Enligt Jeff Ahl har rikskapitalister fått påverka SD:s politik på området. 

Sågade avhopparens kritik

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kommenterade Jeff Ahls avhopp:

– Jeff Ahl är en konfliktsökande och impulsiv person med vilken det uppstått en del samarbetsproblem under mandatperioden. Bland annat därför fick han inte förnyat förtroende att företräda oss. 

Vinge kallade Ahls kritik för ”märklig” och hävdade i stället att SD är det enda oppositionsparti som fört en ”konsekvent oppositionspolitik”. 

Förra partiledaren Mikael Jansson byter till Alternativ för Sverige, erfar Expressen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Igår söndag bjöd Alternativ för Sverige in till ännu en presskonferens i riksdagen. Denna gång för att presentera den tredje riksdagsvärvningen från SD – som enligt uppgifter till Expressen är den före detta partiledaren Mikael Jansson. 

Jansson blir den sjunde politiska vilden i riksdagen med ett förflutet i Sverigedemokraterna. Den enda vilde som lämnat ett annat parti under den här mandatperioden är Patrick Reslow – som kom till SD från Moderaterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.