Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"De har lärt sig att utnyttja systemet"

De kringresande hantverkarna fortsätter att bosätta sig i norra Stockholm.
Foto: Janne Åkesson, Swepix

De kringresande hantverkarna fortsätter att, med sina husbilar, bosätta sig i norra Stockholm.

Nu befinner de sig i Veddesta Centrum i Järfälla.

Polisen i norra Stockholm har hittills haft svårt att förhindra skadegörelsen som det hela medför, och någon förbättring verkar inte vara på gång.

– Det har förekommit i flera år, lagarna fungerar helt enkelt inte, säger Mikael Pelagalli, stationsbefäl vid polisen i Norrort.

Expressen skrev tidigare under onsdagen om Anders Ström, vars gård blev invaderad av hantverkare från Irland för drygt två veckor sedan.

Nedskräpning och skadegörelse blev följden av det fyra dagar långa "besöket", innan polisen till slut kunde avhysa hantverkarna.

En polisanmälan upprättades efter händelsen, men än så länge har polisen inte kunnat göra något. Detta trots att samma grupp hantverkare har avhysts vid flera tillfällen under de senaste veckorna.

– Brottsmisstankarna leder sällan till något, vi vet inte vem som har gjort vad helt enkelt, därför kan inte brott styrkas, säger Mikael Pelagalli.

"Tar ofta 3-4 dygn"

Under gårdagen fick polisen höra att hantverkarna och deras husbilar hade slagit sig ned vid Willys i Veddesta Centrum, Järfälla.

– Det var personer från butiken som hörde av sig och var oroliga för vad som skulle hända, säger Mikael Pelagalli.

Men polisen kan inledningsvis inte göra speciellt mycket. Detta på grund av en lagstiftning som hantverkarna i fråga har lärt sig att utnyttja.

– Våra möjligheter att ingripa är förknippade med vad det står i detaljplanen för området. Är det allmän plats kan vi hänvisa till ordningslagen och avhysa dem ganska snabbt. Men är det privat mark måste det hela gå via Kronofogden, som i sin tur tar hjälp av oss vid avhysningen. Men det tar ofta 3-4 dygn innan vi får en förfrågan om detta, säger Mikael Pelagalli.

Enligt honom är problemet med kringresande hantverkare, som åker runt med husbilar, inte på något sätt nytt.

Under flera års tid har man haft problem med den skadegörelse och nedskräpning som följer i hantverkarnas spår.

Svårlöst situation

Trots att händelserna polisanmäls har inte mycket kunnat göras för att förhindra eller förebygga deras agerande.

– De kan systemet och vet hur man utnyttjar det. Framför allt vet de hur länge de kan stanna innan det blir aktuellt med avhysning. Lagarna fungerar inte, och i spåren av detta följer brottslighet, säger Mikael Pelagalli.

Framför allt är det lokalpolisområdena som i dagsläget arbetar med att på något sätt hitta en lösning på problemet med de kringresande hantverkarna.

Men enligt Mikael Pelagalli ter sig situationen svårlöst.

– Detta har förekommit i många år och jag ser inget slut på det. Nu ligger det framför allt på lokalpolisområdena, men jag har inte hört något om hur man ska förebygga detta. Förhoppningsvis finns det någon plan, problemet är inte direkt nytt, säger han.

POLISEN: SÅ UNDVIKER DU OSERIÖSA HANTVERKARE

√ Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

√ Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

√ Begär ID-handlingar på personerna.

√ Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

√ Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

√ Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

√ Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

√ Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden.

√ Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till företagskonto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.