Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De har lämnat Sverige för att kriga för IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Muhajir växte upp i Sverige, men reste för 15 månader sedan det krigshärjade Syrien, för att ta värvning av terrororganisationen Islamiska Staten.
Mostafa Shade, 24Smeknamn: Abo Steff Steff.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Lade så sent som för ett par månader sedan ut en bild på sig själv när han satt i ett irakiskt militärfordon bara några dagar efter att IS stormat Mosul i Irak. Har öppet, via sin Facebook-sida, uppgett att han tillhör terrorgruppen. Hyllar i andra inlägg ledare i IS.Tog 2008 studenten på Burgårdens utbildningscentrum där han klarat delar av det naturvetenskapliga programmet. Bror till Taha Shade. Kusin till Omar Shahade och Khaled Shahadeh.
Khaled Shahadeh, 24Smeknamn: Khaled ShFödd: 1990.Skriven: Tidigare Angered, Göteborg.Tillhörde tidigare Jaish muhajereen wal ansar i Syrien som senare anslöt sig till Islamiska Staten, IS. Han uppges strida i Syrien eller Irak. Khaled Shahadeh förekommer i en rad bilder på Facebook tillsammans med andra IS-krigare. Han är bland annat förevigad i en videofilm där han och andra IS-krigare välkomnar ett befäl.Palestinska rötter och uppväxt i Göteborgsförorten Angered. Bror till Omar Shahade. Kusin till Taha Shade, Mostafa Shade och Jonas Aref El Hassan.Det här är en rättad version av den som tidigare publicerats.
Anas Khsassi, 19Född:1995LeverSkriven: Angered, Göteborg.Har inte varit aktiv på sin Facebook-sida sedan april i år, men det framgår tydligt att han tillhör IS.Hyllas på sin Facebook-sida som en kommande kalife.Studerade vi delprogrammet på Porthällagymnasiset. Gick regelbundet på gym och gillade att träffa kompisar och gå till fritidsgården i Rannebergen.Det här är en rättad version av den som tidigare publicerats.
Aala YasinSmeknamn: "Abu Nooh".Född: 1990.Död: Februari 2014.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Publicerade bilder på sin Facebook-sida där han syns klädd i kamouflage-kläder någonstans i Mellanöstern. Uppges enligt Per Gudmundson ha avlidit i strid med en annan motståndsgrupp i norra Syrien. Har hyllats på flera Facebook-sidor som martyr.Född och uppväxt i Göteborg, har libanesiska föräldrar. Studerade på samhälls- och ekonomiprogrammet på Movit-gymnasiet i Göteborg och tog studenten 2011. Ägnade då fritiden åt att träna på gym och umgås med vänner.
Bilal SellmanSmeknamn: Abu IsmaelFödd: 1994.Död: november 2013.Skriven: Alby, Stockholm.Krigade med Kataeb al-Muhajereen som han fick kontakt med via internet. Hann bara vara i Syrien i en månad innan han dödades. Lade innan dödsfallet ut IS nationalsång på sin Facebook-sida.Reste sedan han var barn årligen till moderns hemland, Marocko, tillsammans med sin familj. Fick med åren allt svårare att hantera sitt temperament och blev återkommande föremål för socialens uppmärksamhet. Föräldrarna uttrycke oro över att de inte hade kontroll över honom och att de, i perioder, inte visste vad han gjorde och vilka han umgicks med.
Taha ShadeSmeknamn: Abu Ibrahim.Född: 1987.Död: Våren 2014.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Var en av de första utländska jihadisterna som åkte till Syrien. Dödades i intern strid mot islamistiska rivalgruppen al-Nousrafronten i Syrien 2014. Ska enligt uppgift ha sprängt till döds i en självmordsattack. Publicerade IS-propaganda via sitt Facebook-konto.Född i Trollhättan, men flyttade senare till Bergsjön. Bror till Mostafa Shade. Kusin till Omar Shahade och Khaled Shahadeh.
Nabil SadekFödd: 1983.Död: Maj-juni 2014.Skriven: Tuve, Göteborg.Befann sig, enligt journalisten och jihad-kännaren Per Gudmundson, i Dayr az-Zawr dagarna innan han dödades. Poserar på Facebook iförd militärkläder och skriver lovord om Allah.Ett av sju syskon som kom till Sverige i början av 1990-talet. Enbart fälld en gång: för att i januari 2002 ha slagit en man som anklagat honom för stöld. Nabil Sadek var då 18 år.
Jonas Aref El HassanSmeknamn: Abu Abdurrahman.Född: 1989.Död: juni 2013.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Stred för Kataeb al-Muhajereen som senare anslöt sig till IS. Strax efter hans död lades en hyllningsvideo ut på internet av hans kamrat. I videon beskrivs han som martyr.Man med palestinskt påbrå som var bosatt i Göteborgsförorten Bergsjön. Var aktiv kampsportare i MMA. Studerade på ett specialutformat program på Motorbranschens tekniska gymnasium i Göteborg och tog studenten i juni 2008 med goda betyg. Kusin till Omar Shahade och Khaled Shahadeh.
El MoatassemEl HassanFödd: 1994.Död: 2013.Skriven: Borås.Stred tillsammans med sin bror, Hassan El Hassan, med al-Qaida-lierade Jund al-Sham. Sprängde sig själv till döds med en bilbomb vid en vägspärr i provinsen Homs.Uppväxt i en villa i Borås, med mamma, pappa och fem syskon. Läste handelsprogrammet på Jensen Gymnasium i Borås med gott resultat. Gillade att tillbringa vardagarna med att vara hemma, spela dator eller umgås med sina kusiner och kamrater.
Hassan El HassanFödd: 1993.Död: 2013.Skriven: Borås.Krigade tillsammans med sin bror, El Moatassem El Hassan för Jund al-Sham, en islamistisk grupp som kopplas till al-Qaida. Dog i eldstrid kort efter broderns död.Uppväxt i en villa i Borås, med mamma, pappa och fem syskon. Studerade på Viskastrandsgymnasiet där han tog studenten sommaren 2012 från ett specialutformat program närliggande medieprogrammet. Fick bra betyg.
Otman El Khamlichi.Smeknamn: Abou TesnimFödd: 1979.Död: december 2013.Skriven: Spånga, Stockholm.Aktivitet: Finansierade jihadresor åt många unga svenskar och reste till slut själv till Syrien där han dödades i december 2013.Hyllas av jihadister för hur han hjälpt andra att komma ut i jihad.Marockansk medborgare som blev folkbokförd i Sverige 2003. Gifte sig till dottern till en terroristdömd man och engagerade sig i ett städbolag i Stockholm.Begärdes i juni 2010 utlämnad till Marocko som misstänkt för att ha bildat en grupp som förberedde terroristhandlingar. Efter en prövning vägrade emellertid det svenska rättsväsendet att lämna ut.
Yassin Ben Salah.Smeknamn: Abu Amin ElmuhajerFödd: 1986.Död: december 2013.Skriven: Tidigare skriven i Göteborg. Särskild adress i Norge och avregistrerad från Sverige sedan ett år tillbaka.Har publicerat en bild på Facebook tagen utanför Islamliska statens högkvarter i Raqqah, liksom bilder där han poserar med vapen.Reste ner flera gånger till konfliktområdet och dödades i december 2013. Hyllades därefter som martyr på nätet.Engagerad i gruppen Pantrarna i Göteborg som bildades i Biskopsgården när en fritidsgård skulle stängas. Hade 2012 rollen strateg som i gruppen.
Kamal Badri.Smeknamn: Abu Kamal.Född: 1990.Död: januari 2013.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Uppges ha varit den första jihadisten som rapporterats stupad i Syrien. Avled enligt uppgift av granatsplitter från en pansarvagn.Stred enligt jihadisternas uppgifter för Kataib al Muhajereen, en grupp som senare skulle bli en del av IS.Är i dag begravd i staden Aleppo i norra Syrien.
Muhamed Kopriva.Född: 1991.Död: april, 2013.Skriven: Angered, Göteborg.Stred för al-Nousrafronten. Har lagt ut bilder på sociala nätverk där han syns med en flagga som används av al-Qaida-länkade grupper som Kataeb al-Muhajereen och al-Nousra-fronten.Född i Kosovo och kom till Sverige med sina föräldrar som åttaåring. Studerade vid handelsprogrammet på Angeredsgymnasiet och hade planer på att läsa vidare inom ekonomi. Jobbade extra i butik, tränade kampsporten MMA, fotboll och umgicks mycket med sin flickvän och sina kusiner.
Omar Shahade.Stred för IS.Smeknamn: Abu Ahmad al Falastini.Född: 1987.Död: vintern 2013-2014.Skriven: Angered, Göteborg.Uppgav till sin ex-fru att han skulle på semester till Spanien, men reste i stället till Syrien. Publicerade bilder på sig själv och sin bror från ett IS-Instagramkonto. Utifrån hans kommentarer på sociala medier förstår man att han tillhörde terrororganisationen. När han dog publicerades en bild på hans döda kropp på ett IS-lierat Instagramkonto.– Omar var en omtänksam person och ville hjälpa alla, säger Omar Shahades exfru.– Jag är glad att han gick bort innan dessa grupper började begå massaker. Det är väldigt jobbigt för mig. Vad ska jag säga till vår son när han blir stor?Född i familj med palestinska rötter. Tog studenten 2006 med goda betyg, flera MVG och VG. Läste vidare vid högskolan i Borås där han påbörjade en utbildning till dataekonom.Bror till Khaled Shahadeh. Kusin till Taha Shade, Mostafa Shade och Jonas Aref El Hassan.
Bherlin Dequilla Gildo, 36.Smeknamn: Abu Dhirar FilibbiniFödd: 1978.Lever.Skriven: Bergsjön, Göteborg.Uppges ha varit den förste som reste ner till Syrien. Det finns bilder där han poserar intill krigsoffer, bland annat från Sheikh Suleiman. Krigade för al-Nusrah-fronten vilken då var en del av al-Qaida.För i Manilla, Filippinerna. Folkbokförd i Sverige sedan 1992, medborgare sedan 2008.Tidigare aktiv i kampsportskretsar.
Abdeljalil Joumane, 24.Strider för IS.Född: 1990.Lever.Skriven: Angered, Göteborg.Strider enligt uppgift för Islamiska Staten, IS, och förekommer på en rad bilder tillsammans med andra kända IS-medlemmar.Har publicerat bilder på Facebook med honom själv och IS-befälet Omar al-Shishani, samt poserande på ett irakiskt fordon med IS-flaggan.Invandrade från Marocko tillsammans med mor och syskon i juli 2008. Är i dag svensk medborgare. Inte dömd för något brott i svenska domstolar.
Mirsad Bektasevic, 27.Smeknamn: Abu Imaad As Sandzaki.Född: 1987.Lever: Strider i Syrien.Skriven: Angered, Göteborg.Strider inte för IS utan för annan jihadistisk grupp i Syrien. Hyllar svenskfödda martyrer via sin Facebook-sida. Har uttryckligen skrivit att han känner sig välsignad att fira Ramadan i jihad."Jag är här för Allahs skull och jag är inte klar med min ibada (dyrkan) än," skriver han i en statusuppdatering.Flydde med sin familj från Bosnien då han var fem år. Sprungen ur en familj med stark religiös övertygelse som har anammat en fundamentalistisk tolkning av islam. Dömdes av riksdomstolen i Bosnien Hercegovina till åtta år och fyra månaders fängelse för terroristbrott 2007 efter att ha tillverkat ett bombbälte. Beskrevs i ett yttrande från Kriminalvården 2013 ha psykisk problematik och svårt att anpassa sig till samhället.
Mohammed Ali Al-Hasan.Smeknamn: Abu HammourFödd: 1991.Död: april 2013.Skriven: Angered, Göteborg. Följde händelseutvecklingen i Syrien via nyheter på tv och blev upprörd över alla krigsbrott. Beslutade sig för att själv resa ner och bekämpa de orättvisor han upplevde.Förra sommaren fick hans pappa, Ali, hem sin sons t-shirt i ett paket.Uppges, enligt journalisten Per Gudmundson, ha varit ledaren för svenska Jaish muhajereen wal ansar.Född och uppväxt av föräldrar med rötter i Jordanien i Göteborgsstadsdelen Angered. Gick ut skolan med bra betyg. Det här är en rättad version av den som tidigare publicerats.
1 / 21

De har lämnat tryggheten i Sverige för att strida för IS - världens mest fruktade terrornätverk.

Lönen är krigsbytet, och där ingår bland annat tillfångatagna kvinnor som utnyttjas som sexslavar.

– Man kan inte bli muslim och samtidigt kämpa för att få ett demokratiskt land, säger jihadisten "Muhajir".

I dag publicerar Expressen namn och bild på 21 svenskar som strider eller har dött för IS.

LÄS MER: Svenskarna som nu strider för IS


Bilden på hans Facebooksida visar en ung man med ett grovkalibrigt vapen riktat rakt mot kameran.

"Muhajir" kallar han sig. Han är en av ett 20-tal aktiva jihadister som strider i Mellanöstern och som skyltar med det på sociala medier. Han går inte med på att träffas. I stället genomförs intervjun över nätet.

– Jag ville bli al-Qaida krigare innan jag anslöt mig (till IS), berättar han.

"Det är en plikt för mig"

Han har bosniska rötter men har växt upp i Sverige.

Han är i 25-årsåldern och berättar att det gått 15 månader sedan han packade väskan och reste mot Syrien. Det var inget svårt val, säger han.

– Det är en plikt för mig som muslim att hjälpa andra muslimer, samt att hjälpa islam.

Muhajir delar hus med en rad andra IS-krigare.

– Att få leva under en riktig islamisk stat samt att utföra jihad är något jag alltid drömt om.

Hans formella roll inom organisationen är fältsoldat. Det innebär att han tränats i att använda automatvapen. Han har deltagit i flera strider, uppger han. Han var exempelvis med när Taha Shade, en 26-åring från Trollhättan, dödades i våras.

Själv påstår han sig också ha varit nära döden. Under en skottväxling träffades han av en kula i låret, uppger han.

Han berättar om den nervositet som infinner sig under strid, känslan som sedan försvinner när det blir skarpt läge.

– När adrenalinet går i gång försvinner rädslan, hävdar Muhajir.

Han vill inte berätta hur mycket han får betalt i rollen som IS-krigare, men han säger att ersättningen räcker för att "leva normalt".

– Svensk standard lever man när krigsbytet delas ut till dem som närvarar i strid, påpekar han.

I krigsbytet ingår även tillfångatagna kvinnor. De kallas "Sabaia" - fritt översatt slavinnor. Det utnyttjas både i hemmet och sexuellt.

Vill resa till Irak

När Muhajir talar är det som om det är han och IS mot övriga världen. Han nämner Syriens president Bashar al-Assad, shiamuslimerna, Rafidah, kurderna, FSA, Islamiska Fronten och Hizbollah. Alla är de mer eller mindre fiender i hans ögon.

Han hoppas kunna resa in till Irak där han gissar att hans tjänster behövs mer än i Syrien. Att låta oskyldiga kvinnor, män och barn lida för IS uttalade mål, är inget han känner tveksamhet inför.

Inte ens de som uppfattar sig som muslimer har han något till övers för.

– Många av dem påstår det (att de är muslimer), men man måste lägga fram bevis. Fria Syriska Armén är inga muslimer, i själva verket är de demokrater. Man kan inte bli muslim och samtidigt kämpa för att få ett demokratiskt land.

Han har helt anammat Islamiska Statens mål att ta över hela arabvärlden. Därefter, uppger han, står resten av världen på tur. Att vägen av dit går via massakrer och etnisk rensning av minoriteter och oliktänkande bryr han sig inte om. Inte heller att FN och flera länder i västländer har klassat hans organisation som terrorister.

– Jag är terrorist mot Allahs fiender, ja, svarar han kort.

Kritisk till Sverige

Trots att han medger att han saknar sin familj och "maten" uppger han sig inte ha några planer på att återvända till Sverige.

Han är mycket kritisk till det svenska samhället, mot den utrikespolitik som förs.

Han berättar stolt att han är fostrad i samma religiösa tro som självmordsbombaren Taimor Abdulwahab som sprängde sig till döds på Drottninggatan i Stockholm i december 2010.

– Med tanke på att Sverige har sina soldater i Afghanistan var det inte fel, säger han om dådet.

Har du själv dödat någon?

– Jag vill inte svara på den frågan.

Minst åtta unga kvinnor från Stockholmsförorter har den senaste tiden anslutit sig till IS, skriver SvD. En av dem skrev Expressen om i fredags. Säpo har ingen information om saken och jobbar inte med det, eftersom kvinnorna inte bedöms vara ett hot.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.