Boerboel är en av hundraserna som förbjuds i Danmark.
Boerboel är en av hundraserna som förbjuds i Danmark.

De här hundraserna förbjuds i Danmark

Publicerad
Uppdaterad
I Danmark förbjuds nästa vecka tretton hundraser som klassats som farliga av politiker. Också i Sverige höjs röster för strängare regler.
- Vissa vet inte vad de har i snöret, säger Peter Kjällkvist, (FP) i Järfälla.
Pitbullterrier, amstaff och amerikansk bulldogg – det är några av de raser som från den 1 juli är förbjudna i Danmark. Dessa hundar blir då olagliga att avla, sälja och köpa.
Peter Kjällkvist, politisk sekreterare för Folkpartiet i Järfälla, är en av dem som tycker att lagen behöver ses över också i Sverige.
- Att ha en 90 kilos hund som kan spöa upp en björn som sällskapsdjur är inte vettigt, säger Kjällkvist.

"Inför ägarlicens"

Han vill se en ägarlicens för vissa raser som används som kamphundar och ett förbud att ha herdehundar, som Kaukasisk ovtjarka, som sällskapsdjur. Sådana hundar ska bara få användas av särskilt utbildad personal vid vaktbolag eller för att skydda tamboskap i områden med rovdjur.
Men varken en licens eller ett regelrätt förbud är lösningen, tycker Svenska kennelklubbens vd Ulf Uddman.
- Liknande lagar har införts och tagits bort på andra håll i Europa eftersom de inte gav någon effekt. De som inte sköter sig kommer att strunta i det här också, säger han.

Uppfödarens ansvar

Uddman får medhåll av Denise Magnusson som föder upp Amerikansk Staffordshire terrier, så kallad amstaff, vid kenneln Tibridge i Tibro. Hon beskriver amstaffen som svartlistats i Danmark som en glad, nyfiken och envis hund.
- Jag tror att andra hundar som hamnar fel också beter sig illa. Det är inte bara våra hundar, säger hon.
I stället för rasförbud vill hon att högre krav ställs på hunduppfödare att noga välja hem åt sina valpar.
Ulf Uddman tycker att polisen måste agera tidigare och hårdare.
- Använd hela den lagstiftning och de tuffare tag som finns mot de som inte tar sitt ansvar, säger Uddman.

Elina Lundberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag