De här personerna har dött av smittan. Fr vänster: Chloe Buckley, 6, Asmaa Hussain, 9, Adela Chevalier, 20, Zachary wilson, 19, Jusy Trunnell, 33, Michael Day, 64.
De här personerna har dött av smittan. Fr vänster: Chloe Buckley, 6, Asmaa Hussain, 9, Adela Chevalier, 20, Zachary wilson, 19, Jusy Trunnell, 33, Michael Day, 64.

De här har dött av smittan

Publicerad
Uppdaterad
Svininfluensan fortsätter spridas världen över och socialstyrelsen räknar med att mellan 400 000 och fem miljoner svenskar kan drabbas, skriver svt.se.
Majoriteten som insjuknar blir friska efter någon vecka, men runt om i världen rapporteras om dödsfall i sviterna av H1N1. Här är sex personer som mist livet i en av decenniets svåraste influensor.

Chloe Buckley, 6, London, England

* Lilla Chloe hade ont i halsen.
Hon togs till läkare – som inte trodde det var svininfluensa och sexåringen fick därför aldrig Tamiflu-vaccin. Dagen därpå avled hon.
– Det här är en liten flicka som fram till för fem dagar sedan var alldeles frisk, så alla här är djupt chockade, sa Chris Spencer vid Hillingdon Council.

Asmaa Hussain, 9, Dewsbury, England

* Led av epilepsi och gick därför i specialskola.
Asmaa hade influensaliknande symptom och fick recept på Tamiflu utskrivet, men hann aldrig ta några tabletter, innan hon avled – bara en kvart efter ett epilepsianfall.

Adela Chevalier, 20, San Diego, USA

* Adela var singel men delade lägenhet med sin bror. Hon blev sjuk en fredag och blev sämre och sämre under helgen. Hennes mamma tog henne till sjukhus där hon fick tas
in i rullstol, för svag för att gå.
– Hon hade flera symptom, låg feber, hosta och svåra muskelsmärtor, sa läkaren Don Herip. Under eftermiddagen dog Adela.

Zachary Wilson, 19, Hamilton, Nya Zeeland

* Blev första Nya zeeländska offret för svininfluensa.
Han led av astma och fick antibiotika för förkylning men verkade inte så sjuk när han hälsade på sin pappa för att se på rugby. Zachary somnade på soffan - och vaknade aldrig mer. ”Jag rörde vid honom och inget hände”, sa pappan – som senare också insjuknande men blev frisk av medicinering.

Judy Trunnell, 33, Harlingen, USA

* Judy hade precis fått en dotter – när hon blev det första amerikanska offret för svininfluensan. Den 33-åriga läraren blev liggande på sjukhus i två veckor, hamnade i koma och barnet fick förlösas med kejsarsnitt.
– Hon var en underbar kvinna, med ett stort hjärta, sa kusinen Mario Zamora.

Michael Day, 64, Luton, England

* Läkaren Michael Day blev Stobritanniens 17:e offer.
Han avled samma dag som sexåriga Chloe och inga tidigare sjukdomar är kända.
Svininfluensan bekräftades först efter hans död – men han kan också ha dött av andra orsaker.
– Det är en stor chock för alla våra patienter som han känt honom i många år, sa kollegan Paul Hassan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag