Kravet: Hårdare straff för raketattackerna

Kommunals ordförande Tobias Baudin kräver att Löfvens regering måste agera mot attackerna mot blåljuspersonal.
I flera artiklar har Expressen berättat om räddningstjänst och ambulanspersonal som under nyårsfirandet attackeras med stenar och fyrverkerier. Ungdomarna skjuter bland annat raketer mot räddningstjänsten.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Stefan Lövfen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Attackerna mot blåljuspersonalen är oacceptabla.

Nu måste Stefan Löfvens regering agera, kräver fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Den här typen av brott måste bestraffas stenhårt. Det bär regeringen ett ansvar för, säger han.

I flera artiklar har Expressen berättat om räddningstjänst och ambulanspersonal som under nyårsfirandet attackeras med stenar och fyrverkerier. Sjuksköterskan Oliver Grens ambulans besköts med raketer när de ryckte ut under nyårsaftons kväll i Kristianstad.

Det hela rörde sig troligen om ett falsklarm – för att locka ambulansen till platsen.

– De har ringt en ambulans i ett enda syfte: att skjuta på oss, säger Oliver Gren.

I Nacka hindrades räddningstjänsten från att komma fram av stenkastande maskerade ungdomar och i Skövde hamnade räddningsstyrkan mitt i skottgluggen för raketer. 


Riskerar sina liv

Många inom räddningstjänsten och bland ambulanspersonal är medlemmar i fackförbundet Kommunal.

Förbundsordförande Tobias Baudin kräver hårdare straff för de som hotar blåljuspersonalen.

– Det är förskräckligt och rent ut sagt för jäkligt at de som ska rädda liv bokstavligen själva blir utsatta för stenkastning och raketbeskjutningar. Det är fullständigt oacceptabelt, säger han.

Tobias Baudin säger att attentaten ökat mot medlemmarna.

– De ska släcka bränder och rädda liv men också transportera människor till sjukhus för att de ska kunna rädda liv, och så utsätts de för det här.

Medlemmarnas oro måste tas på största allvar.

– Det finns en rädsla för vad som ska kunna hända. Det är den känslan som man inte vill att de här livräddarna inte ska behöva känna för att åka ut på de här larmen.


Kräver hårdare straff

Regeringen måste agera för att markera att detta inte accepteras. Brotten måste bestraffas hårt och prioriteras av rättsväsendet. Och det måste ske genast, kräver Kommunals förbundsordförande.

– Jag tycker att måste ta till krafttag för komma till rätta med det här. Jag menar också att ett stort ansvar för att visa på den avsky för den här typen av brott det vilar också på regeringen.

Utöver hårdare straff anser Tobias Baudin att förebyggande arbete är nödvändigt för att lyckas. Relationsbyggande är nödvändigt.

– Att bygga relationer med de människor som bor i de många gånger utsatta områden, där berättar medlemmarna för mig nästan dagligen att det har minskat möjligheten för förebyggande arbete. Alltså att besöka fritidsgårdar och skolor så att man får lära känna personerna bakom räddningsutrustningen. Där måste man se till att resurser finns för att göra det jobbet.

Vad vill du skicka för budskap till de personer som kastar stenar och skjuter raketer mot blåljuspersonalen?

– Jag brukar aldrig svära. Men den här gången kan jag göra det: Ge fan i våra medlemmar. Det här är livräddare. De ska inte åka ut på de här larmen och riskera sina egna liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.