De håller kampen för Dawit Isaak vid liv

Publicerad
De lämnar ett brev i veckan och håller kampen för Dawit Isaak vid liv. I dag var det Expressens Nina Lekanders tur att lämna in ett protestbrev till Eritreas president på landets ambassad i Stockholm.
- Vi gör det för att komma ihåg den här stackars människan, säger Nina Lekander.
Breven har nu lämnats in på eritreanska ambassaden varje tisdag i åratal.
Flera aktörer är inblandade i överlämnandet, organisationer som Tidningsutgivarna, Svenska Journalistförbundet och Reportrar Utan Gränser. Expressens kulturredaktion är en av dem.
– En dam eller man i receptionen brukar ta emot dem. Vad som händer sedan vet jag inte, säger Nina Lekander.
De tillfälliga brevbärarna har inte fått träffa ambassadören själv.
– De svarar att det inte går. Det är ett sorgligt och tråkigt ställe där de har taggarna utåt, säger Nina Lekander.

Inget svar

Vad den enträgna kampen lett till kan hon inte säga. De eritreanska myndigheterna har inte svarat på något sätt.
– Då kanske vägen som Expressen.se har valt är bättre, att mana på UD och Carl Bildt. Han visste ju inte ens hur länge Dawit Isaak suttit fängslad. Det är hemskt, säger Nina Lekander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag