Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De håller barnen hemma: Vi vet för lite om viruset

Följ senaste nytt om coronaviruset.
Peter Kaminski tillsammans med barnens mamma.
Tilda Overgaard.
Trebarnsmamman Emma Alhamzeh.

Flera föräldrar i Sverige kommer hålla sina barn hemma i veckan, trots Folkhälsomyndighetens rekommendation om att symptomfria kan leva på som vanligt.

– Min största oro är att det här är ett virus som vi inte vet så jättemycket om, säger fembarnsmamman Tilda Overgaard.

Förra veckan höll flera skolor i Stockholm stängt, både efter att elever eller anhöriga till elever testats positiva för det nya coronaviruset efter sportlovet.

Ute i landet pågår nu febril aktivitet i olika Facebook-grupper om viruset. Flera skriver hur de kommer att hålla sina barn hemma framöver, i takt med att antalet smittade i Sverige och världen ökar.

En av dem är Tilda Overgaard, 29, i Broby utanför Kristianstad. Nu väntar hon sitt sjätte barn, och de två äldsta som nu går i lågstadiet har varit hemma från skolan i två veckor.

– Det finns liksom ingen giltig förklaring till att oroliga föräldrar ska tvingas utsätta sina barn för en risk som sedan ingen är villig att ta ansvar för.

Hennes äldsta dotter börjar nu sakna sina kompisar lite, säger hon.

Pappan Peter: ”Ska de rikare ha en trygghet?”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att sjuka barn ska stanna hemma. Den som tror sig kunna ha smittats av det nya coronaviruset ska hålla sig undan andra människor och kontakta sjukvården via telefon. Friska och symtomfria kan leva som vanligt och gå i skolan, är deras rekommendation.

Pappan Peter Kaminski i Huddinge, med två barn på nio och sex år som han håller hemma sedan sportlovet, känner inte att han litar på det.

– Det är självfallet så att man vill att de går i skolan och lär sig, men hälsan går före, anser jag som förälder. Sedan har privata skolor stängt. Ska de som är lite rikare i befolkningen ha en trygghet men inte en vanlig standardsvensk?

Varför kan du inte lita på de svenska experterna?

– Jag har redan läst att det finns smittade barn, det är en sak. Och andra länder har stängt skolor. Vi försöker hålla oss undan folksamlingar. Sedan har vi en släkt på 70 personer med massa personer över 50 år som är i riskgruppen. Hur många har landat från andra länder utan att ha testats, men som gått tillbaka till sin vardag?

Skolverket: ”Systemet är uppbyggt så”

”Enskilda föräldrar som fattar andra beslut får i första hand diskutera detta med sin skola. Vi som statlig myndighet säger ingenting om enskilda människors egna beslut.”, skriver Folkhälsomyndigheten i en kommentar till Expressen.

Deras bedömning är fortsatt att barn inte driver coronautbrottet.

”Det kan som som förälder vara bra att känna till att det inte är smitta från barn som driver det här utbrottet som vi nu ser i stora delar av världen, och det är inte heller barn som riskerar att få svår sjukdom i covid-19.”

Skolverket hänvisar vårdnadshavare att vända sig till rektor om de har frågor om situationen.

– Det svenska skolsystemet är också uppbyggt så, att varje enskild skolhuvudman har rätt att fatta sina egna beslut. De fattar beslut på underlag och rekommendation de får från staten, men de fattar sina egna beslut. Och då kan det få den konsekvensen att skolor gör olika, säger Cecilia Asker, rättschef i verksjuridiska frågor på Skolverket.

Trebarnsmamman Emma Alhamzeh i Angered är orolig. Hennes 10-åring var sjukanmäld förra veckan, och hon tror att hon kommer fortsätta göra så.

– Jag kommer nog göra så här tills jag vet mer, tills alla vet mer. Barnen är jätteoroliga.

Blir de inte mer oroliga nu?

– Man behöver kanske inte stänga skolorna, men man borde erbjuda de som vill att få vara hemma och få hemundervisning.

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/32/
Gå inte till närmsta mottagning om du tror att du har corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.